Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Delseier til Aracruz Celulose

Brasils justis-minister har sendt jordkonflikten mellom cellulosegiganten Aracruz og indianerne tilbake til indianerdirektoratet med oppfordring om å finne en løsning som ivaretar interessene til begge partene. Aracruz’ mareritt – å gi fra seg 11.009 hektar med jord – er dermed avverget.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Brasils justis-minister har sendt jordkonflikten mellom cellulosegiganten Aracruz og indianerne tilbake til indianerdirektoratet med oppfordring om å finne en løsning som ivaretar interessene til begge partene. Aracruz’ mareritt – å gi fra seg 11.009 hektar med jord – er dermed avverget.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Sist fredag kom justisminister Márcio Thomas Bastos avgjørelse: Etter å ha sittet på saken tre måneder over fristen, sender justisministeren hele spørsmålet om en utvidelse av indianerstammenes territorium tilbake til indianerdirektorat, FUNAI. Justisministeren underkjenner dermed direktoratets konklusjoner om at Aracruz urettmessig eier 11.009 hektar av indianernes opprinnelige territorium og at området snarest må overføres til Tupinikim- og Guarani-indianerne. Han underkjenner også justisdepartementets lovavdeling som også støttet FUNAIs konklusjoner.

Aracruz Celulose som er deleid av kongens svoger, Erling Lorentzen, kan dermed puste lettet ut. Nå åpner det seg nye muligheter for et kompromiss. I praksis betyr det at Aracruz både har vunnet tid, og at selskapet – en gang i fremtiden – ikke kommer til å måtte gi fra seg så store landområder som indianerdirektoratet hadde streket opp.

Norwatch har i en årrekke fulgt landkonflikten mellom Aracruz og indianerstammene Tupinikim og Guarani. Mot slutten av 2004 tok indianerne igjen opp kampen for å få tilbake sitt opprinnelige område, og 17. mai 2005 gikk de til aksjon og okkuperte deler av Aracruz' eukalyptusplantasjer. Striden toppet seg i januar 2006 da politiet ved hjelp av gummikuler, maskinpistoler og helikopter satte en dramatisk stopper for indianernes okkupasjon. (Les mer om konflikten på Norwatch temasider her)

Overskred fristen
Brasils regjering har gått mange måneder over den lovpålagte fristen som er satt for avgjørelser i demarkasjonsspørsmål som gjelder urfolks jordrettigheter. Justisministeren hadde selv i flere direkte møter gitt støtte til indianerne og lovet å innfri deres landkrav. Men det viser seg å ha vært lettere sagt enn gjort.

Det var 12. september i fjor at indianerdirektoratet FUNAI sendte over til justisministeren sin definitive anbefaling om å overføre de omstridte 11.009 hektarene til indianerne gjennom et dekret.

Størstedelen av eiendommen tilhører i dag formelt Aracruz Celulose. Cellulosegiganten eier allerede 400.000 hektar i Brasil. Konflikten dreier seg med andre ord om 2,7 prosent av selskapets jord. FUNAI hadde da gjennomført nye landoppmålinger, gått igjennom hele den langvarige jordkonflikten på nytt og behandlet Aracruz’ motargumenter.

Sterk økonomisk makt
Det er ennå ukjent hvilken begrunnelse justisministeren har brukt for å komme frem til konklusjonen om at FUNAI må finne et kompromiss som tilfredsstiller interessene til begge partene.

Norwatch har tidligere skrevet om at celluloseindustrien er en av de største lobbyistene i Brasil og at Aracruz Celulose er generøs med å gi politikere fra alle leire midler til valgkampen. Høstens valgkamp var ikke noe unntak (les mer her).

Hele spørsmålet har i tillegg vært svært kinkig for regjeringen. For celluloseindustrien en viktig eksportnæring for Brasil. Den første regjeringen til Luiz Inácio Lula da Silva ga sin støtte den omstridte planen om å øke satsing på eukalyptus. Den nasjonale skogplanen innebærer at eukalyptusplantasjenes omfang i Brasil økes fra 5 til 7 millioner hektar, det vil si med hele 40 prosent.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!