Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge ut av vannprivatiseringsfond

Norge har besluttet å trekke seg fra et kontroversielt fond i Verdensbanken, som aktivt fremmer vannprivatisering i utviklingsland. Norge har støttet det lite kjente fondet Public-Private Infrastructure Advisory Facility (PPIAF) med 16,8 millioner kroner siden 1999.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norge har besluttet å trekke seg fra et kontroversielt fond i Verdensbanken, som aktivt fremmer vannprivatisering i utviklingsland. Norge har støttet det lite kjente fondet Public-Private Infrastructure Advisory Facility (PPIAF) med 16,8 millioner kroner siden 1999.

Av Pia Gaarder
Norwatch

Foreningen for internasjonale vannstudier (FIVAS) og den britiske lobbyorganisasjonen World Development Movement (WDM) har fått fullt gjennomslag for sin kritikk av det omstridte fondet. Under et møte onsdag fikk de beskjed fra Utenriksdepartementet om at Norges støtte til fondet vil opphøre 30. juni 2007.

FIVAS og WDM står bak en ny rapport "Down the Drain: How aid for water sector reform could be better spent" som analyserer aktivitetene til PPIAF og viser hvordan fondet ved bruk av konsulentskap aktivt fremmer vannprivatisering. Dette skjer til tross for utbredt anerkjennelse av at strategien har feilet, spesielt for de fattige.

Rapporten tar også et oppgjør med fondets aktiviteter med ”konsensusbygging” som går på å overtale skeptikere og motstandere i utviklingsland til å tro at vannprivatisering er bra. Forfatterne mener at dette er en innblanding og står i veien for en fri debatt internt i disse landene.

Torbjørn Urfjell (SV), politisk rådgiver for utviklingsminister Erik Solheim (SV), fortalte i møtet at Utenriksdepartementet ikke lenger ser fondet som en kanal å løse problemet med fattiges tilgang til vann. Avgjørelsen kan blant annet sees som en følge av ambisjonene i Regjeringens handlingsplan om miljørettet utviklingssamarbeid som ønsker vann som fellesgode, sa Urfjell.

”Dette er en gledelig nyhet,” sier Andrew Preston, daglig leder i FIVAS i en pressemelding. ”Her er det ikke snakk om et stort pengebeløp i bistandssammenheng, men det er likevel en riktig og viktig avgjørelse. Vi håper at dette vil sende et signal til andre donorland, og ikke minst Verdensbanken om at det finnes bedre måter å bruke bistandsmidlene.”

Rapporten Down the Drain oppfordrer til alternative løsninger for å øke tilgangen til vann for de fattige. Rapporten foreslår finansiell støtte til å styrke offentlig sektor ved økt samarbeid mellom offentlig vannoperatører.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!