Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norge i våpentoppen

Norge skårer høyt på listen over verdens største våpeneksportører hvor giganter som USA, Russland, Frankrike, Tyskland og England ligger i teten. Til tross for mange ulike rangeringer, har Norge en sikker plass på listen over verdens 20 største eksportører av krigsmateriell.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norge skårer høyt på listen over verdens største våpeneksportører hvor giganter som USA, Russland, Frankrike, Tyskland og England ligger i teten. Til tross for mange ulike rangeringer, har Norge en sikker plass på listen over verdens 20 største eksportører av krigsmateriell.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Det sirkulerer flere rangeringer av våpeneksporterende land. Listene er basert på ulike databaser og tallene er usikre. Noen land oppgir tall basert på våpenindustriens opplysninger, andre på tall som fremkommer gjennom tolldeklarasjonene. Selv de beste rangeringene er ikke uten svakheter.

FNs Comtrade-database over verdens utenrikshandel er en svært dårlig kilde til våpenstatistikk, får Norwatch opplyst i SIRPRI, det svenske fredsforskningsinstituttet som er en av de helt store autoritetene på området.

– Comtrade-dataene er svært upålitelig og mange land oppgir ikke sine eksporttall til databasen. SIPRI bruker ikke disse dataene, fordi vi rett og slett vet ikke hva vi skal gjøre med dem, sier SIPRI-forsker Pieter Wezeman.

Rangeringen basert på Comtrade-dataene og som plasserte Norge som verdens 6. største våpeneksportør i 2003, er med andre ord basert på svært usikre tall.

SIPRI lager selv ingen årlig rangering over våpeneksporterende land. Men på bakgrunn av tallene tilgjengelig i SIPRIs årbok for 2006, fremstår Norge i 2004 som verdens 14. største våpeneksportør.

På SIPRIs liste over de største våpeneksporterende landene i femårsperioden 2001-2005, ligger Norge på 18. plass, ett hakk høyere enn på en tilsvarende liste for årene 2000-2004 hvor Norge var nummer 19. I femårsperioden 1999-2003 lå Norge på 21. plass. Så tendensen er tydelig: Norge blir stadig større som internasjonal våpenleverandør.

Om Norge med 0,7 promille av verdens befolkning hverken er nummer seks eller nummer elleve på våpeneksportørerenes ti-på-topp-liste, så kan man med sikkerhet si at Norge er stor, og befinner seg blant de 20 største.

Men som SIPRI-forsker Wezeman sier:

– Viktigere enn rangeringen er spørsmålet om hvor våpnene havner. Som Norwatch påpekte i en artikkel i fjor, fører for eksempel den norske eksporten av ammunisjon til USA til et mye større spørsmål, nemlig om norsk involvering i Irak-konflikten.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!