Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Protester førte til mindre lønn

Streiken i forrige uke ved det norske lakseprosesserings-anlegget i Chile, førte til at de ansatte fikk enda dårlige lønninger enn det de hadde fra før. – Lønnssituasjonen ble ikke engang diskutert, sier fagforeningslederen i Mainstream-bedriften til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Streiken i forrige uke ved det norske lakseprosesserings-anlegget i Chile, førte til at de ansatte fikk enda dårlige lønninger enn det de hadde fra før. – Lønnssituasjonen ble ikke engang diskutert, sier fagforeningslederen i Mainstream-bedriften til Norwatch.
Av Erik Hagen
Norwatch

mainstream_chile_protest2007.jpgDa 300 ansatte ved det norskeide Mainstream-anlegget i Calbuco i Chile demonstrerte mot fabrikkledelsen i forrige uke, sto bildekkene i flammer foran anleggets hovedinngang. De streikende hadde fått nok av lave lønninger og ubehagelige mellomledere.

Partene ble raskt enige om å gå i dialog, og de ansatte avlyste sine aksjoner. Men det viktigste kravet, lønningene, ble aldri diskutert i samtalene med selskapet. Derimot skal arbeidstiden ha blitt kuttet på en måte som gjør at de ansatte nå sitter med lavere lønn enn de hadde i januar.

– Langt unna standarden

Ifølge fagforeningslederen ved lakseprosesseringsanlegget i Calbuco, Williams Rebolledo, er lønningene ved Mainstream-anlegget svært lave sammenliknet med tilsvarende bedrifter i Chile. Nå er de blitt enda verre.

– Det er en skandale. Det er fortsatt langt igjen før vi får det som er standard i bransjen i Chile, sier Williams Rebolledo på telefon til Norwatch.

Han sier de er tvunget til å vente til juni før lønningene blir diskutert gjennom runder av kollektive forhandlinger. Mainstream eies av Cermaq, der den norske stat står med 43 prosent av aksjene.

Ingen overtidspenger
Basislønnen ved fabrikken er ifølge fagforeningen på mellom 125.000 og 149.000 chilenske pesos. Det tilsvarer et sted mellom 1450 og 1800 kroner i måneden. Minstelønnen i Chile ligger rundt 1600 kroner. I tillegg til basislønnen, får de ansatte bonusordninger ut fra hvor mye de produserer ved anlegget. Bonusen har et tak på 600 kroner.

Under samtalene med ledelsen etter streiken i forrige uke, måtte arbeiderne finne seg i enda dårligere forhold enn tidligere. Det sier Rebolledo til Norwatch. Istedenfor å gi de ansatte økte lønninger, har selskapet imidlertid kuttet ned på antall tillatte arbeidstimer.

Men siden bonuser og overtidsbetalinger har vært en så viktig del av lønningene, betyr timereduksjonen at lønningsposen blir mindre.

Tidligere jobbet de ansatte opp til 10 timer dagen, 6 dager i uken, for å få tjent nok overtidspenger. Nå har man fjernet mulighetene for overtidsbetaling, og begrenset arbeidsdagene til 7,5 timer.

Fagforeningsleder Rebolledo antar at lønningene tidligere lå på gjennomsnittlig 2500 kroner, inkludert overtid. Nå har de sunket til ca. 2100 kroner.

– Det var gjennom overtidsbetalingen at vi så vidt klarte å tjene inn nok penger til å brødfø familiene våre, nå har det blitt nesten umulig, sier Rebolledo.

At man har kuttet ned på arbeidstiden, gjør at det er vanskeligere å nå produksjonsmålene som utløser bonusen. Enten må de ansatte finne seg i å tjene mindre enn tidligere, eller de må jobbe raskere.

Daglig leder i den chilenske miljøorganisasjonen Ecoceanos, Juan Carlo Cárdenas, er ikke overrasket. Cárdenas har fulgt protestene i Calbuco.

– I Chile streiker man sjelden, for da blir forholdene bare dårligere, sier Cárdenas til Norwatch.

Ingen kommentar
– Cermaq har ingen kommentarer til disse påstandene. De forhold som tas opp, behandles av vår ledelse i Mainstream Chile, skriver viseadministrerende direktør i Cermaq, Geir Sjaastad, i en e-post til Norwatch.

Les også:
07.02.2007: Streik ved norsk laksebedrift i Chile
08.02.2007: Chilensk laksestreik avblåst

Sist oppdatert: 28.02.07 kl. 14:40

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!