Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet henter svensk spisskompetanse

Forvalterne av oljeformuen i Norges Bank har styrket staben med nestlederen i det svenske analysebyrået GES Investment Service, John Howchin. Det er dermed satt definitiv strek over tidligere konflikter mellom det svenske screeningselskapet og de norske forvalterne av Oljefondet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Forvalterne av oljeformuen i Norges Bank har styrket staben med nestlederen i det svenske analysebyrået GES Investment Service, John Howchin. Det er dermed satt definitiv strek over tidligere konflikter mellom det svenske screeningselskapet og de norske forvalterne av Oljefondet.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Nestlederen i GES, John Howchin, har sagt jo til jobben som senioranalytiker med ansvar for miljø i Eierskapsgruppen ledet av Henrik Syse. Howchin har arbeidet i GES siden 2002, og har blant annet ledet GES’ internasjonale avdeling. Nå er han altså hentet inn til den voksende ekspertgruppen i Norges Bank som arbeider med etikk og eierskapsuttøvelse i Statens Pensjonsfond – Utland (Oljefondet).

- Vi er lei for å miste en medarbeider, men vi ser denne ansettelsen som en anerkjennelse av oss, sier lederen for GES, Magnus Furugård, til Norwatch. Selskapet kommenterer ansettelsen i en pressemelding.

Slaktet i 2003
GES Investment Service het tidligere Caring Company, og har en konfliktfull historie med forvalterne av den norske oljeformuen. I 2003 fikk Caring Company i oppgave å screene Oljefondet for selskaper som hadde en aktivitet som stred mot Folkeretten. Dette var før innføringen av de etiske retningslinjene, og det eneste kriteriet som den gang fantes for å kaste ut verstinger fra porteføljen var at deres oppførsel stred mot internasjonale konvensjonene som går under fellesbetegnelsen Folkeretten.

Resultatet ble at Caring Company anbefalte at Oljefondet solgte seg ut av Marriott-kjeden på grunn av barneprostitusjon i selskapets hoteller i Costa Rica. Men Caring Companys rapport ble regelrett slaktet av det daværende Folkerettsrådet, ledet av Gro Nystuen, og rådene ikke tatt til følge.

– Vi har ikke vurdert Marriott – det har vi ikke mandat til, men Caring Companys dokumentasjon. Og det er dokumentasjonen for at hotellet er ansvarlig som ikke holder. Caring Company begrunner ikke eksklusjonen med ett eneste argument, sa Gro Nystuen den gang til Norwatch.

Stridsøksen dypt begravd
Nå – snart fire år senere – henter altså forvalterne av den norske oljeformuen inn spisskompetanse fra Caring Companys direkte etterfølger, GES Investment Services. Mye har i mellomtiden tydeligvis skjedd blant forvalterne av Oljefondet og i GES.

– Det er tre år siden nå. Vi hadde akkurat kjøpt opp et annet selskap, og vi hadde ennå ikke innarbeidet gode nok rutiner for hvordan informasjonen skulle organiseres og presenteres. Siden den gang har vi nedlagt et stort arbeid i å rette opp det som var reelt i kritikken som vi fikk, sier Magnus Furugård i GES til Norwatch.

Men selv om Caring Company fremsatte argumentene på en dårlig måte, så har de fått rett i kritikken av Marriott-kjedens ansvar for barneprostitusjonen.

Etter at flere fond solgte seg ut og en investorgruppe la sterkt press, har Marriott-kjeden nylig gitt etter for kritikken og utarbeidet en seriøs policy mot barneprostitusjon på deres hoteller.

Hverken Henrik Syse eller Knut Kjær i Norges Bank var tilgjengelige for en kommentar da Norwatch kontaktet banken.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!