Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sementselskap beskyldt for skattesnusk

Den ghanesiske riksrevisoren går kraftig ut mot Ghacem, et norskeid sementselskap i Ghana. Han hevder selskapet har betalt for lite i skatt og ikke svarer på henvendelser.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den ghanesiske riksrevisoren går kraftig ut mot Ghacem, et norskeid sementselskap i Ghana. Han hevder selskapet har betalt for lite i skatt og ikke svarer på henvendelser.
Av Erik Hagen
Norwatch

ghana_scancem_ghacemsekk_200.jpg– Vi vil komme til bunns i om det har blitt betalt for lite i skatter og avgifter til den ghanesiske stat, sier riksrevisor Edward Dua Agyemang til Norwatch på telefon fra Ghana.

Det har i flere år vært høy temperatur i diskusjonene mellom riksrevisjonen og Ghacem, et ghanesisk datterselskap av det norske sementkonsernet Scancem. Nå beskylder riksrevisoren Ghacem for skattesnusk.

Agyemang sier til Norwatch at han for noen måneder siden sendte et brev til Ghacem, der han ba om opplysninger om selskapets finansielle struktur og forklaringer på en rekke pengeoverføringer mellom datterselskapet i Ghana og det norske moderselskapet.

Riksrevisoren krever blant annet en forklaring på 339 milliarder ghanesiske cedis – over 230 millioner kroner – som uten tilstrekkelig dokumentasjon skal ha blitt utgiftsført av Ghacem i perioden 1992-2004.

Mangel på åpenhet
Men ifølge riksrevisoren har henvendelsen til selskapet aldri blitt besvart. Nå har Agyemang gått hardt ut i ghanesisk landsdekkende presse.

– Selskapet har vært svært lite åpne om sin finansielle struktur og sine transaksjoner, sier han til Norwatch.

Han forklarer han nylig har vært i kontakt med Statsadvokaten for å diskutere mulige straffetiltak overfor selskapet.

Ikke via pressen
Ifølge Scancem International, arbeider nå det ghanesiske datterselskapet med et svar til riksrevisoren på de spørsmålene som er blitt stilt til selskapet. Responsen vil bli sendt i løpet av kort tid.

– Vi ber om forståelse for at selskapet vil besvare henvendelsen direkte til myndighetene i Ghana og ikke via pressen, skriver Scancems visedirektør Jan Eldegard i en epost til Norwatch.

Ghacem var tidligere en delvis statseid bedrift. Etter at sementselskapet ble privatisert i 1999, økte Scancems aksjepost i det ghanesiske selskapet til 93,1 prosent. Samme år ble Scancem International solgt fra Aker-konsernet til tyske Heidelberg Cement. Scancem er fremdeles et norskregistrert selskap.

Sist oppdatert 23.01.2006 kl 12:20

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!