Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

-Aker Kværner ansvarlig for overgrep

Aker Kværner kan politianmeldes og holdes medansvarlig for sex-overgrep, vold og frihetsberøvelse. Det mener Advokatfirmaet Stabell & Co, som på oppdrag fra Amnesty International har gjennomgått Aker Kværners engasjement på den amerikanske fangebasen Guantánamo.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Aker Kværner kan politianmeldes og holdes medansvarlig for sex-overgrep, vold og frihetsberøvelse. Det mener Advokatfirmaet Stabell & Co, som på oppdrag fra Amnesty International har gjennomgått Aker Kværners engasjement på den amerikanske fangebasen Guantánamo.

Av Erik Hagen
Norwatch

«Etter disse forfatteres vurdering er det ingen avgjørende momenter som taler mot at det inngis en politianmeldelse mot Aker Kværner ASA, og at det innledes etterforskning for medvirkning til brudd på den norske straffelovens regler», skriver advokat Mette Yvonne Larsen og advokatfullmektig Bendik Velde Koslung i rapporten.

Aker Kværner har tidligere deltatt i bygging og vedlikehold av fengslene på den amerikanske basen. Der har de innsatte vært gjenstand for alvorlige tortur-overgrep.

Den nye Amnesty-rapporten framstiller de amerikanske militære som «hovedgjerningsmann» i de grove forbrytelsene, mens Aker Kværner beskrives som medvirkende. Ifølge Dagbladet ligger ligger saken nå på bordet til riksadvokat Erik Førde.

- Dette er veldig sterkt. Vi har hatt en mistanke om at dette ikke bare var uetisk og umoralsk, men også ulovlig. Nå foreligger altså rapporten, som konstaterer at Aker Kværner kan være strafferettslig ansvarlig. Vi mener dette er så alvorlig at Riksadvokaten må se nærmere på det, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty til Dagbladet.no.

Selskapet motsetter seg på sin side anklagene. Ifølge Aker Kværner var de likevel ikke aktive i å vedlikeholde fengslene, til tross for hva de tidligere har sagt.

- Vi har ikke fått lest rapporten ennå. Vi registrerer at Amnesty vil bruke dette som en symbolsak, men konstaterer at vi er uenige i hvordan de beskriver den virksomheten vi tidligere hadde på den amerikanske marinebasen på Cuba, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i Aker Kværner til Dagbladet.no.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!