Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Megler omstridt fiskemel

Et lite meglerselskap fra Stabekk står sentralt i å knytte marokkansk fiskeriindustri i okkuperte Vest-Sahara opp mot kjøperne på verdensmarkedet. Selskapet ønsker ikke å kommentere forholdet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et lite meglerselskap fra Stabekk står sentralt i å knytte marokkansk fiskeriindustri i okkuperte Vest-Sahara opp mot kjøperne på verdensmarkedet. Selskapet ønsker ikke å kommentere forholdet.

Av Erik Hagen
Norwatch

– Hvis vi har noe mel som vi trenger å selge, så har Chr. Holtermann kontakter å hjelpe oss med, bekrefter den norske fiskeoljepioneeren i Vest-Sahara, Harald Wiedswang, til Norwatch.

Som Norwatch skrev tidligere, er Wiedswang direktør i den marokkanske bedriften KB Fish, som til tross for UDs frarådninger eksporterer fiskeolje fra Vest-Sahara til Norge. I tillegg eksporterer selskapet fiskemel til både Europa og Afrika. En av KB Fish sine viktigste samarbeidspartnere er Chr. Holtermann ANS, et lite meglerfirma på Stabekk med rundt 15 ansatte.

Ifølge Wiedswang er det Chr.Holtermann som har sørget for at hans selskap blant annet lyktes å komme inn på det store markedet for fiskemel i Egypt. Dit går brorparten av fiskemelproduksjonen fra KB Fish i dag.

Men meglerselskapet ønsker ikke å svare på ett eneste av Norwatchs spørsmål om hva deres rolle i Vest-Sahara er.

Potte stille
– Vi er et 90 år gammelt, tradisjonsrikt selskap. Vår politikk er å ikke snakke til pressen, sier styremedlem i Chr. Holtermann, Kai Lotherington til Norwatch.

Lotherington ønsker heller ikke svare på om de har søkt råd hos det norske Utenriksdepartementet. Ved en forsnakkelse bekrefter han at han kjenner til Harald Wiedswangs bedrift i området.

Det er uklart for Norwatch om KB Fish er den eneste produsenten i Vest-Sahara som Chr.Holtermann legger til rette for, eller om de også megler varer produsert av andre marokkanske selskaper.

Ingen svin
Også Borregaard-selskapet Denofa skal i perioder ha meglet fiskeolje fra Vest-Sahara. For noen år siden skal de ha stått for rundt en firedel av all fiskeoljemeglingen i verden. I tillegg har Denofa hatt egen produksjon, og skal jevnlig ha mottatt fiskeolje fra det okkuperte området. Nå er både meglingen og produksjonen avsluttet.

– Vi gjorde en undersøkelse i fjor, i forbindelse med det programmet på NRK (Brennpunkt, red.anm.) for å se om vi hadde noen svin på skogen. Og det fant vi ut at vi ikke hadde på det tidspunktet, sier Endre Steinbru i Borregaard til Norwatch.

Han sier at de i fjor sommer allerede hadde avsluttet importen, og at det gamle Denofa-selskapet på det tidspunktet allerede var lagt ned. Et halvt år tidligere hadde store omlegginger funnet sted i selskapet, og all fiskeoljemeglingen ble avsluttet. Samtidig ble den mest lukrative Omega 3-produksjonen skilt ut i et eget selskap, Denomega. Disse benytter seg utelukkende av leverandører fra andre land enn Marokko og Vest-Sahara.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!