Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aracruz' pengemakt i brasiliansk politikk

Aracruz finansierte alle politiske partier og er den desidert største bidragsyteren til politikernes valgkamp blant celluloseselskapene. Celluloseindustrien holder et stramt grep om brasilianske politikere på alle nivåer – fra lokalpolitikere i delstatene til den nyvalgte president Lula da Silva.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Aracruz finansierte alle politiske partier og er den desidert største bidragsyteren til politikernes valgkamp blant celluloseselskapene. Celluloseindustrien holder et stramt grep om brasilianske politikere på alle nivåer – fra lokalpolitikere i delstatene til den nyvalgte president Lula da Silva.

Av Heidi Taksdal Skjeseth
Norwatch

Venstreradikale Luiz Inacio Lula da Silva og sosialdemokratiske Geraldo Alckmin var bitre rivaler i valgkampen tidligere i høst. Men det delvis Lorentzen-eide selskapet Aracruz Celulose er venn med dem begge.

Da Lula gikk av med seieren under andre runde i presidentvalget i Brasil 29. oktober, øynet urbefolkningen i delstaten Espirito Santo håp om bedre tider og en snarlig slutt på den lange landkonflikten med Aracruz Celulose. Men for Aracruz spilte det liten eller ingen rolle hvem som vant. Selskapet har gitt valgkampbidrag til både Lula og hovedmotstanderen Alckmin – og en rekke andre politikere på alle nivåer.

Nøyaktig hvor mye selskapet har sponset de to presidentkandidatene med, er fortsatt ikke kjent. Tallene for bidragene til presidentkandidatenes valgkamp, er ennå ikke klare til offentliggjøring. Men det er derimot bidragene til politikere på lavere nivåer.

Foreløpige tall fra den brasilianske valgkommisjonen viser nemlig at Aracruz Celulose til sammen har gitt nesten 4,6 millioner real eller nærmere 13,4 millioner kroner til en rekke kongressmedlemmer, senatorer og delstatsguvernører.

Tallene fra forrige presidentvalg i 2002 viste at Aracruz var den tredje største bidragsyteren i hele Brasil, med 4.779.762 real, rundt 14 millioner kroner. Aracruz var da den desidert største giveren blant celluloseselskapene. Lite tyder altså på at bidragene til årets valgkamp vil bli mindre. Tvert imot.

Også Aracruz Celuloses konkurrenter investerer store summer i politikerne. Til sammenligning har i år celluloseselskapet Veracel (som Aracruz eier sammen med Stora Enzo) bidratt med 1,2 millioner real eller 3,4 millioner kroner til politikernes valgkamp. Aracruz’ store konkurrent Suzan Bahia Sul Celulose har på sin side gitt tre millioner real (8,8 millioner kroner).

– Ikke ulovlig
Direktør for bærekraft og samfunnsansvar i Aracruz Celulose, Carlos Roxo, bekrefter overfor Norwatch at selskapet bruker mange penger på å støtte politikere fra alle typer partier.

– Alt vi gjør er lovlig i forhold til brasiliansk lov, understreker Roxo.

Hvor mange penger det er snakk om vil ikke Roxo si noe om, men alle politikere er forpliktet ved lov til å oppgi fra hvem og hvor mye støtte de mottar. Kandidatene må rapportere all valgkampfinansiering til valginstituttet TSE, men tallene fra høstens presidentvalg er ennå ikke fullstendige.

At både Brasils nyvalgte president Luiz Inacio Lula da Silva fra det venstreradikale arbeiderpartiet PT og motstanderen Geraldo Alckmin fra sosialdemokratiske PSDB har mottatt finansiell støtte til valgkampen fra Aracruz, ser ikke Roxo som problematisk:

– Både Lula og Alckmin er gode kandidater fra vårt synspunkt. Begge fører en økonomisk politikk som fremmer det frie markedet, og vi har et godt forhold til begge to, forteller Roxo.

Detaljerte betingelser
Men medaljen har en bakside: I et intervju i avisa Seculodiario, fortalte en anonym politiker fra delstaten Espirito Santo, hvor Aracruz Celulose har sitt hovedsete, om de strenge betingelsene som fulgte med pengestøtten fra Aracruz.

Delstatspolitikeren nektet etter hvert å ta i mot støtte fra Aracruz Celulose, fordi selskapet ga detaljerte ordre om hvordan han måtte stemme i kongressen, og hvilke saker han måtte fremme. Politikeren tør ikke å stå fram med navn, fordi han er redd for at Aracruz kan ødelegge for hans politiske karriere.

Aracruz Celulose benekter politikerens påstander på det sterkeste.

– Vi kan ikke ta slike anonyme anklager seriøst, dette er løgn og oppspinn, sier Roxo.

Han understreker igjen at det er fullt lovlig å støtte politiske kandidater i Brasil – både en eller flere kandidater eller partier.

– Vi støtter bare politikere som er enige i våre grunnsyn og visjoner, vi bestemmer ikke hvordan de skal gjøre jobben sin, insisterer Roxo.

Talsmannen for Aracruz vil ikke kommentere hva selskapet synes om Lulas overveldende seier 29. oktober. Både indianerne og de jordløses bevegelse i delstaten har støttet Lula, og mener saken deres står langt sterkere med ham som president.

– For oss spiller det ingen rolle hvem som er president, vi har alt på det rene uansett, sier Roxo.

Ivrig giver
Men det var ikke bare presidentvalg i Brasil i oktober. Også kongressmedlemmer, senatorer, delstatsguvernører og lokalpolitikere stilte til valg. Og også her brukte Aracruz store summer for å sikre seg velvillige politikere.

I følge avisa Jornal A Gazeta, har Espirito Santos nyvalgte senator Renato Casagrande fra PSB (Partido Socialista Brasileira) rapportert at han mottok 2,7 millioner real, rundt 8, 2 millioner norske kroner, til valgkampen i 2006. Aracruz Celulose var den nest største giveren og støttet Casagrande med 265.000 real, over 800.000 norske kroner.

Den nyvalgte senatoren mottok også betydelig støtte fra Visel Vigilância e Segurança Ltda, som er de bevæpnede sikkerhetsvaktene Aracruz bruker for å passe på eukalyptusplantasjene. I følge Winfried Overbeek fra organisasjonen FASE-ES, som blant annet jobber med urbefolkningen i Espirito Santo, brukes de bevæpnede vaktene til å trakassere lokalbefolkningen. Sikkerhetsselskapet støttet Renato Casagrande med 25.000 real, rundt 75.000 norske kroner i 2006. Også andre celluloseprodusenter, som Veracel Celulose, Plantar og Cenibra, støttet Casagrande finansielt.

Lobber for eukalyptus
Espirito Santos nyvalgte senator blir sett på som en av de viktigste representantene i lobbygruppen for den såkalte «silviculture», en gruppe i parlamentet som lobber for økt planting av trær i Brasil. Selv er Casagrande utdannet skogsingeniør.

Også i senatorvalget har Aracruz sponset flere kandidater; Renato Casagrandes hovedmotstander Max Mauro fra partiet PDT, opplyser at han til sammen har mottatt 1,165 millioner real i valgkampstøtte, rundt 3,5 millioner norske kroner. Mauros hoveddonor var Aracruz Celulose.

Ved guvernørvalget for fire år siden, sponset Aracruz Celulose den konservative kandidaten Paulo Hartung, nåværende guvernør i Espirito Santo, med over 500.000 real, rundt 1,5 millioner kroner. Paulo Hartung ble gjenvalgt som guvernør i Espirito Santo 1. oktober i år, også denne gangen med tung Aracruz-støtte. I følge tall fra det offisielle valginstituttet, fikk 9 av 10 valgte kongressmedlemmer fra Espirito Santo pengestøtte av Aracruz under årets valg.

Privat eiendom
– Aracruz behandler Espirito Santo som om det var sin egen private eiendom, sier redaktør i internettavisa Seculodiario, Rogério Medeiros, til Norwatch.

Brasils største celluloseprodusent, og verdens største produsenter av bleket kortfibret cellulose , dominerer ikke bare politikere, men også media og næringsliv i Espirito Santo. Aracruz´ makt i regionen er enorm.

Seculodiario med base i delstatshovedstaden Vitoria, er den eneste avisa i Espirito Santo som har tatt indianernes side i den lange landkonflikten. Det taper de store reklamepenger på. Samtidig har avisa gående 28 saker mot seg.

– Aracruz setter hele sin makt og prestisje inn for å knekke oss, sier redaktør Medeiros.

Alle de 28 anklagene går ut på såkalt feilinformasjon i konflikten mellom indianerne eller andre jordløse, eller rapporterte miljøskader i forbindelse med Aracruz sine aktiviteter. Til nå har ingen av sakene ført fram.

Og Medeiros er ikke bekymret:

– Alt vi skriver er sant. Vil Aracruz ha god reklame, må de rett og slett oppføre seg bedre.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!