Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bridgestone skyldig i barnearbeid

Dekkprodusenten Bridgestone er blitt ekskludert fra KLPs investeringsunivers som følge av systematisk bruk av barnearbeid ved gummiplantasjer i Liberia.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Dekkprodusenten Bridgestone er blitt ekskludert fra KLPs investeringsunivers som følge av systematisk bruk av barnearbeid ved gummiplantasjer i Liberia.


Av Pia Gaarder
Norwatch

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) offentliggjorde i dag sin halvårige gjennomgang av investeringsuniverset. To nye selskaper er ekskludert, Bridgestone Corporation og Dukee Energy.

Det er FNs utsending til Liberia som avslører barnearbeidet ved en gummiplantasje i en rapport om menneskerettighetssituasjonen på liberianske gummiplantasjer. Rapporten viser til at det er systematisk bruk av barnearbeid ved disse plantasjene, selv om barnearbeid er forbudt ved lov i Liberia. En av plantasjene hvor det er rapportert om barnearbeid er eid av et datterselskap av dekkprodusenten Bridgestone Corporation.

- KLP ekskluderer Bridgestone fra vår investeringsportefølje inntil de har gjennomført en policyendring på dette området, sier Mari Thjømøe, konserndirektør økonomi og finans i KLP i en pressemelding.

Duke Energy er også blitt ekskludert fra investeringsporteføljen. Selskapet har blitt saksøkt av the Environmental Protection Agency (EPA) i USA. Saken baserer seg på at kraftselskapet Duke Energy driver 8 kullkraftverk med gammel og utdatert teknologi, og unnlot å bedre forurensede utslipp under en omfattende modernisering som bedriften nylig gjennomførte, og som forlenger kraftverkenes livslengde betydelig.

Marriott inn i varmen igjen
KLP tar fire selskaper inn  i investeringsuniverset igjen. Dette gjelder hotellkjeden Marriott International, Sasol, Repsol og Occidental Petroleum. Marriott, som har en markedsverdi på ca 112 milliarder kroner, har vært ekskludert fra porteføljen fordi det kom rapporter om seksuell utnyttelse av barn ved et Marriott hotell på Costa Rica gjennom flere år.

- Det tar tid, men saken om Marriott International viser at langsiktig investorpress virker. Nordiske investorer forberedte i fjor en resolusjon om saken til Marriotts generalforsamling. Det satte fart på Marriotts eget arbeid, som også har vært i kontakt med KLP i løpet av våren. Marriott har nå vedtatt en ny menneskerettighetspolicy som spesifikt adresserer barneprostitusjon, og implementert et opplæringsprogram for nøkkelpersonell, sier Thjømøe i pressemeldingen.

KLP har nå ekskludert 39 selskaper fra sine investeringsporteføljer. 6 selskaper er ekskludert på grunn av korrupsjon, 5 på grunn av menneskerettighetsbrudd, 4 som følge av brudd på arbeidstagernes internasjonale rettigheter og 3 som følge av grove miljøsynder. I tillegg er 13 selskaper ekskludert på grunn av våpenproduksjon, og 8 selskaper fordi de produserer tobakk.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!