Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk seismikk utløser konflikt

Det norske seismikkselskapet Wavefield Inseis har på oppdrag fra Colombia kartlagt et omstridt havområde som Nicaragua gjør krav på. Mens en ledende colombiansk senator nettopp har bedt om militær opptrapping, ønsker det norske selskapet å fremstå som nøytrale.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske seismikkselskapet Wavefield Inseis har på oppdrag fra Colombia kartlagt et omstridt havområde som Nicaragua gjør krav på. Mens en ledende colombiansk senator nettopp har bedt om militær opptrapping, ønsker det norske selskapet å fremstå som nøytrale.

Av Erik Hagen
Norwatch

Opplysningene om at det norske selskapet har vært involvert i det colombianske oljeframstøtet har vekket sterke reaksjoner i det nicaraguanske Utenriksdepartementet.

Dermed trappes den årelange grensekonflikten mellom de to landene opp. Saken om den norske involveringen har skapt overskrifter i de fleste mediene i de to landene den siste uken, etter hvert som munnhuggeriet mellom de to statenes myndigheter intensiveres. I helgen ba en senator i Colombias utenrikskomité om økt militært nærvær i området.

– Vi ønsker å framstå som nøytrale. Dette er offentlig tilgjengelig mulitiklientdata, som ikke er skutt eksklusivt for den colombianske stat. Om Nicaragua ønsker å kjøpe dataene, kan de fritt gjøre det. Dette markedsfører vi til alle, sier finansdirektør i Wavefield Inseis, Erik Hokholt, til Norwatch.

Vil kontakte nordmennene
Fredag ba nicaraguanske myndigheter om en bekreftelse fra den colombianske ambassaden i Managua om hvorvidt det er riktig at det norske selskapet har utført seismiske undersøkelser i havområdene øst for Nicaragua.

– Det øyeblikk vi har fått bekreftet disse nyhetene, vil vi opprette øyeblikkelig kontakt med det norske selskapet, sa en talsmann i det nicaraguanske utenriksdepartementet, Oscar García, til AP før helgen.

De vil da forsøke å få nordmennene til å forstå at området er en del av Nicaragua, ikke Colombia. Områdene som Wavefield Inseis har kartlagt ”utgjør en del av Nicaraguas territorium, i henhold til historien, geografien og folkeretten”, sier García.

Det colombianske oljedirektoratet Agencia Nacional de Hidrocarburos de Colombia, har gjentatte ganger sagt at de opprettholder kontrakten de har med Wavefield Inseis.

Området som det norske selskapet har kartlagt ligger i Cayos-bassenget, like øst for Nicaraguas kontinentalsokkel, men likevel innenfor det som skal være anerkjent internasjonalt som colombiansk farvann. Til sammen har Wavefield Inseis skutt 2911 kilometer seismikk. Den seismiske kartleggingen av havbunnen kan være et første skritt mot en fremtidig colombiansk oljeproduksjon i området.

Krever opptrapping
Samtidig som Colombia leter etter olje i de omstridte områdene, planlegger nicaraguanske oljemyndigheter å gjøre nøyaktig det samme. Allerede onsdag 15. november vil de annonsere en internasjonal budrunde, skriver AFP.

– Det er bekymringsfullt og det utgjør en provokasjon fra Nicaraguas side at deres geologiske kart omfatter områder som historisk sett har tilhørt Colombia, sa visepresident i det colombianske senatets utenrikskomité, Alexandra Moreno, i en debatt i forrige uke, ifølge AFP.

I uttalelser gitt til colombiansk presse, krevde senatoren et økt militært nærvær i de omstridte områdene.

I langdrag
En titt på kartet forklarer hvorfor Nicaragua protesterer. Colombias territorialfarvann strekker seg langt inn mot grensen til Nicaraguas kontinentalsokkel. Øyene Providencia, San Andrés og Los Cayos, ligger alle mye nærmere Nicaraguas enn Colombias fastland. Likevel er de colombianske.

I 2001 fremmet Nicaragua krav over alle disse øyene overfor den internasjonale domstolen i Haag. Samtidig la de krav på flere av havområdene rundt. Prosessen i Haag er ennå ikke avsluttet, og ingen av statene vil gi fra seg kravet på øyene eller de omstridte havområdene.

-Nøytrale
Finansdirektør i Wavefiels Inseis, Erik Hokholt, bekrefter overfor Norwatch at det norske selskapet har skutt seismikk i området. Undersøkelsene ble ferdig allerede i begynnelsen av 2006.

Hokholt sier de alltid tar som utgangspunkt hva det enkelte landet definerer som sitt eksklusive økonomiske område, og at de ikke tar ikke stilling til territorielle disputter av denne typen. Han påpeker at selskapet har vært forsiktige med å ikke la båtene gå inn på nicaraguansk territorium.

– Vi ønsker å framstå som nøytrale. Dette er offentlig tilgjengelig mulitiklientdata, som ikke er skutt eksklusivt for den colombianske stat. Om Nicaragua ønsker å kjøpe dataene, kan de fritt gjøre det. Dette markedsfører vi til alle, sier Hokholt til Norwatch.

Holkholt ønsker ikke å uttale seg om Wavefield Inseis kjente til at området var omstridt den gangen de påtok seg jobben.

Han sier de ikke har fått henvendelser fra det nicaraguanske utenriksdepartement.
Wavefield Inseis er et fusjonert selskap, bestående av de tidligere seismikkselskapene Wavewield Geophysical AS og InSeis AS.

Les også:
16.04.2007 Mer norsk seismikk i omstridt farvann

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!