Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Røkke må svare om Guantánamo

Riksadvokaten pålegger Oslo-politiet å innhente opplysninger om Aker Kværners engasjement på USAs tortur-base på Guantánamo.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Riksadvokaten pålegger Oslo-politiet å innhente opplysninger om Aker Kværners engasjement på USAs tortur-base på Guantánamo.


Av Erik Hagen
Norwatch

I sommer henla Oslo-politiet og statsadvokaten i Oslo saken om Aker Kværners omstridte oppdrag på Guantánamo, uten å ha gjennomført en etterforskning. Men nå griper riksadvokaten inn, og beordrer politiet å ta opp saken igjen, skriver Bergens Tidende.

Riksadvokatens inntreden tolkes å være en smekk over fingrene for Oslo-politiet.

Klaget inn
-Jeg undret meg stort over at politiet og statsadvokaten kunne ta så lett på en så alvorlig sak at de kunne legge vekk saken uten etterforsking. Det var såpass prinsipielle og alvorlige forhold i denne saken at jeg fant grunn til å klage til riksadvokaten. Signaleffekten av at saken blir lagt vekk uten etterforskning ville vært svært negativ, sier Ivar Johansen i Oslo SV til Bergens Tidende.

Tidligere i år klaget han Aker Kværner inn for Riksadvokaten. Det gjorde han etter å ha sett Erling Borgens dokumentar ”Et lite stykke Norge” under en lukket visning. Johansen mener selskapet har medvirket til brudd på menneskerettighetene gjennom å tilrettelegge for tortur på den amerikanske basen.

- Det er viktig i internasjonal sammenheng at saker der det kan være snakk om krigslovbrudd og brudd på menneskerettighetene får ei skikkelig og grundig behandling. Skal en komme noen vei internasjonalt med slike saker, er det desto større grunn til at vi i Norge tar slike saker på alvor når norske selskap er involvert, sier Johansen.

Aker Kværner avsluttet sitt engasjement på Guantánamo rundt nyttår, etter å ha vært på basen i 12 år. I tillegg til å bygge opp fangeleiren, har selskapet også hatt ansvar for vedlikeholdsarbeider og strøm-, og vannforsyning. Det er godt dokumentert at flere innsatte har vært utsatt for umenneskelig behandling og tortur. Selskapet har blitt kraftig kritisert av Amnesty International, Forum for Utvikling og Miljø og OECDs kontaktpunkt i Norge for oppdraget.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -