Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Beskylder Telenor for serbisk SMS-propaganda

En rapport publisert av International Crisis Group nylig beskylder Telenor for å ha brutt serbisk lov. Telenor skal ha distribuert uønskete SMSer til velgere. -Det kan da umulig være i strid med noen lov å oppfordre folk til å stemme, sier Telenor.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En rapport publisert av International Crisis Group nylig beskylder Telenor for å ha brutt serbisk lov. Telenor skal ha distribuert uønskete SMSer til velgere. -Det kan da umulig være i strid med noen lov å oppfordre folk til å stemme, sier Telenor.


Av Erik Hagen
Norwatch   

Den velrenommerte organisasjonen International Crisis Group (ICG) publiserte rapporten ”Serbia’s New Constitution: Democracy Going Backwards” onsdag 8. november. Rapporten, som omhandler folkeavstemningen i Serbia i slutten av oktober, trekker fram Telenor som delaktig i å spre statspropaganda. Telenor finner kritikken urimelig.

Da gikk serberne til stemmeurnene, for å avgjøre om landet skulle vedta en ny og kontroversiell grunnlov. Folket stemte nøyaktig slik Vojislav Kostunicas regjering ønsket.

Men ifølge ICGs rapport var avstemningen verken uavhengig eller rettferdig. ”Opposisjonen druknet i regjeringens massive propagandakampanje”, skriver rapporten.

Samtlige av de store avisene støttet grunnloven på forsiden, hver dag, i tiden før avstemningen. Også TV-stasjonene deltok i kampanjen. Over hele landet var det hengt opp plakater som ba folk om å stemme ”ja” til regjeringens forslag til nye grunnloven. Og samme oppfordring ble distribuert gjennom SMSer fra den statseide mobiloperatøren Telekom.

Men også Telenor sendte SMSer, ifølge ICG.

”Den nylig privatiserte mobilleverandøren Telenor ser ut til å ha brutt loven ved å ha sendt ut uønskete SMSer, der de har oppfordret folk til å stemme”, skriver gårsdagens rapport.

Kontroversiell
ICG skriver at den nye grunnloven gjør det lovlig umulig for Serbia å anerkjenne Kosovos uavhengighet. I tillegg innebærer den nye grunnloven en økt sentralisering av staten, innskjerping av menneske- og minoritetsrettigheter, og mindre uavhengighet for rettsvesenet.

Grunnlovsendringene ble støttet av det Serbiske Sosialistpartiet (DSS) til Milosevic, og det ultranasjonalistiske Serbiske Radikale Parti (SRS).

-Nøytral påminnelse
Presstalsmann Dag Melgaard i Telenor bekrefter at det ble sendt ut SMS fra Telenor i Serbia, etter en henvendelse fra landets nasjonale valgkomité. Ifølge Melgård ble meldingene sendt til alle selskapets kunder, det vil si til to millioner mobiltelefoner.

-Jeg har snakket med våre folk i Serbia, som bekrefter at de har sendt ut en SMS i forbindelse med valget. Men ikke noe som skulle være i strid med noen lov, sier Melgaard til Norwatch

-Det var en helt nøytral påminnelse om at det var valg. Det ble ikke gitt noen antydning i meldinger om hva man skulle stemme, sier Melgård.

ICGs påstand om at Telenor kan ha brutt noen lov, mener han ikke kan være riktig.

-Det kan da umulig være i strid med noen lov å oppfordre folk til å stemme, sier Melgaard til Norwatch.

Sist oppdatert: 09.11.2006 kl. 15:20.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!