Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Etikkvurderer nødnettfavoritt

Når Stortinget skal behandle nødnettsaken i desember, får de samtidig en bunke etikkvurderinger på bordet. Siemens er under lupen for sitt rot i leveransene overfor Forsvaret.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Når Stortinget skal behandle nødnettsaken i desember, får de samtidig en bunke etikkvurderinger på bordet. Siemens er under lupen for sitt rot i leveransene overfor Forsvaret.
Les også: Norsk milliardkontrakt til verstinger

Erik Hagen
Norwatch

Hvem som skal få den store kontrakten om å levere digitalt nødnett i Norge - EADS eller Siemens - er ennå ikke offentliggjort. I noen uker har det gått rykter i pressen om at Justisdepartementet har innstilt på sistnevnte.

Regjeringens etiske nøtt er at Siemens er under etterforskning av Økokrim for snusk i leveranser til Forsvaret.

Nå skal Justisdepartementet komme med et svar på om det er etisk forsvarlig å gi kontrakter til et selskap med et uetisk rulleblad.

Vurdering på vei
Ifølge kilder Teleavisen har snakket med, er Justisdepartementets lovavdeling nå i full sving med å utarbeide to etikk-notater. Det ene notatet skal behandle hvordan staten generelt skal stille seg til selskaper under etterforskning. Det andre skal være en konkret etikkvurdering av Siemens i forhold til en eventuell tildeling av nødnettskontrakten.

Dermed gjøres det for en sjelden gangs skyld etiske vurderinger av en leverandør i forbindelse med et statlig innkjøp. I flere tilfeller det siste året har man sett at Finansdepartementet har vurdert enkelte utenlandske selskap som uetiske som investeringsobjekter, mens andre departementer har fortsatt relasjonene med de samme selskapene som om ingenting var forandret. For eksempel har Lockheed Martin blitt ekskludert fra Oljefondet på grunn av atombombeproduksjon, samtidig som selskapet er en viktig partner for det norske forsvaret.

Sentrale SV-ere har vært skeptisk til hvorvidt den store kontrakten skulle gå til EADS og Siemens. Mens Siemens granskes av Økokrim, ble EADS svartelistet av Oljefondet for medvirkning til klasebombeproduksjon.

-I nødnettprosjektet ser det ut som om valget står mellom pest eller kolera, sa SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen til Norwatch i oktober.

De etiske vurderingene og Justisdepartements innstilling til anbudsvinner legges snart fram for Stortinget. Saken skal behandles 5. desember.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!