Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Afrikansk oljetoppsjef motsier PGS

Toppsjefen i Oljedirektoratet på São Tomé og Príncipe sier at PGS’ tolkning av avtalene selskapet undertegnet med São Tomé, er direkte feil. Det norske seismikkselskapet PGS fikk en mye bedre avtale enn det selskapet er villig til å innrømme.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Toppsjefen i Oljedirektoratet på São Tomé og Príncipe sier at PGS’ tolkning av avtalene selskapet undertegnet med São Tomé, er direkte feil. Det norske seismikkselskapet PGS fikk en mye bedre avtale enn det selskapet er villig til å innrømme.

Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: Norsk spill om oljerettigheter på São Tomé

sao_tome_prazeres_250.jpgMyndighetene i den afrikanske staten São Tomé og det norske seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) har vidt forskjellige tolkninger av avtalene de har inngått.

PGS hevder at mye av kritikken mot avtalene signert i 2001 i stor grad har vært urimelig eller feil. Overfor Norwatch sier selskapet at produksjonsavtalen – som siden er solgt videre til et annet selskap – aldri skal ha gitt PGS rett til å få leteblokker på São Tomé. Deres nåværende seismikkavtale skal heller aldri ha gitt dem monopol i landet, og myndighetene skal fritt kunne hyre inn andre selskaper dersom de ønsker.

Oljedirektøren på São Tomé, som er PGS’ avtalepartner på øya, sier at det norske selskapet tar feil på begge punkter.

– Vi har ingen mulighet til å gå til andre selskaper for å skyte seismikk, sier Prazeres til Norwatch.

Den gamle produksjonsavtalen til PGS ga heller ikke selskapet utelukkende rett til å by på blokker i landet, slik PGS selv hevder. Oljedirektøren slår fast at det norske selskapet fikk rett til tre leteblokker i landets eksklusive økonomiske sone.

– Avtalen fra 2001 var at PGS skulle få tre blokker i vår eksklusive økonomiske sone, sier Prazeres til Norwatch.

Mer lukrative
PGS har med andre ord overfor Norwatch framstilt avtalene som mye mindre lukrative enn det myndighetene på São Tomé selv sier.

Norwatch møtte oljedirektøren da han var på besøk i Oslo i forrige uke. Prazeres deltok på et seminar om åpenhet i petroleumsforvaltningen, arrangert av norske myndigheter.

Tidligere har Norwatch skrevet om hvordan selskapet fikk sine kontrakter gjennom politiske forbindelser helt inn i den saotomesiske presidentfamilien. Etter at det ble rettet kritikk mot betingelsene i avtalene i 2003, ble produksjonsavtalen solgt til selskapet Equator Exploration, som drives av den samme personen som forhandlet fram avtalene på vegne av PGS. Dermed sitter de lokale myndighetene med en avtalepartner de i utgangspunktet ikke hadde bedt om.

Eksklusiv avtale
PGS har i dag en avtale med saotomesiske myndigheter for kartlegging av havbunnen utenfor den lille afrikanske øystaten i Guinea-bukten. Kartleggingen er første skritt mot en mulig oljeutvinning, som myndighetene håper vil starte rundt slutten av tiåret.

Seismikkavtalen har blitt kritisert for å gi PGS enerett til å kartlegge landets havbunn over en svært lang periode.

Kommunikasjonsdirektør i PGS, Ola Bøsterud, avviser at det skal være snakk om monopolliknende tilstander, og sier at myndighetene på São Tomé står fritt til å inngå avtaler også med andre seismikkselskaper. Bøsterud sier at PGS ikke har eksklusiv rett til kontraktseismiske undersøkelser i landet.

– Det betyr at myndighetene på São Tomé har full frihet til å tilby hvilken som helst aktør å
skyte seismiske studier til eget bruk på sin kontinentalsokkel, har Bøsterud sagt til Norwatch.

Ikke riktig
Da Norwatch møtte São Tomés Oljedirektør på Oslo Plaza, påpeker han, på sin side, at PGS sin tolkning er feil.

– Nei, dette er ikke riktig. Vi kan ikke samle inn data gjennom andre seismikkselskaper, det er PGS sin eksklusive rett. Vi kan hyre inn andre seismikkselskaper for å analysere dataene, men ikke hente våre egne data, sier Prazeres.

– Hvis dere trenger å skyte seismikk i deres farvann nå, hva gjør dere da?

– Da går vi til PGS. For de har en eksklusiv kontrakt fram til 2011.

– Hva hvis dere gir lisenser til et oljeselskap? Må de bruke PGS-data, eller kan de hyre inn andre seismikkselskaper til å hente inn dataene for seg?

– De er nødt til å gå til PGS. Det er de som henter, behandler og kommersialiserer all data, både såkalt 2D og 3D. Hvis et oljeselskap ber om data, sender vi dem til PGS. Men PGS holder oss hele tiden oppdatert om hva som skjer, for det er vi som eier dataene, sier Prazeres til Norwatch.

Også ved et annet helt sentralt punkt er partene dypt uenige om innholdet i avtalene.

– PGS hadde rett til blokker
I tillegg til seismikkavtalen inngikk PGS i 2001 en produksjonsavtale som skulle gi det norske selskapet muligheten til å hente opp oljen i landets tre mest lukrative leteblokker. At PGS på samme tid både skulle være seismikkleverandør og oljeprodusent ble ansett å være uheldig for landets interesser.

PGS mener imidlertid at kritikken som har kommet mot produksjonsavtalen var uberettiget. Selskapet sier til Norwatch at de aldri har hatt rett til blokker i farvannene utenfor São Tomé. Derimot sier PGS at avtalen med myndighetene i landet ga selskapet rett til å by på blokker.

– Vi hadde en opsjon til å by på disse blokkene. Og det var opp til myndighetene om de ville akseptere eller forkaste et sånt bud, sier Sverre Strandenes, sjef for PGS Marine Geophysicals Afrika-seksjon.

– PGS hadde lov til å by, men så hadde også myndighetene lov til å avvise budet, istemmer
kommunikasjonsdirektør Bøsterud etter å ha sjekket opp avtalen.

Men oljedirektør Prazeres er av en annen oppfatning.

– De måtte riktignok signere en produksjonsdelingsavtale og betale signaturbonusen sin. Men avtalen fra 2001 var at PGS skulle få tre blokker i vår økonomiske eksklusive sone, sier Prazeres.

– Equator Exploration –som overtok PGS-avtalen– har de i dag rett til blokker, eller har de rett til å by på blokker?

– Nei, de har ikke rett til å by. De har rett til blokker, sier Prazeres.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!