Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk milliardkontrakt til verstinger

Milliardkontrakten for utbyggingen av et digitalt nødnett i Norge vil enten gå til den franske våpengiganten EADS – ekskludert fra Oljefondet på grunn av produksjon av atomvåpen, eller til Siemens som tok en overpris i millionklassen fra Forsvaret. – Et valg mellom pest eller kolera, sier SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Milliardkontrakten for utbyggingen av et digitalt nødnett i Norge vil enten gå til den franske våpengiganten EADS – ekskludert fra Oljefondet på grunn av produksjon av atomvåpen, eller til Siemens som tok en overpris i millionklassen fra Forsvaret. – Et valg mellom pest eller kolera, sier SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen til Norwatch.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Om kort tid skal det avgjøres hvem som skal få milliardkontrakten for utbygging av det nye digitale nødnettet for «blålysetatene» – politi, brannvesen og ambulanser. To konkurrenter kjemper om kontrakten på rundt 3,6 milliarder: På den ene siden står det franske selskapet EADS (EADS Secure Networks OY) sammen med Telenor, Eltel Networks, Thales og TConnect. På den andre siden en allianse ledet av Siemens sammen med Motorola, BaneTele, Kongsberg DC, Zenitel og Frequentis. Ifølge digi.no er det den største mobilutbyggingen siden 90-tallet.

Begge tilbydergruppene er ledet av selskaper som på ulikt vis har kommet i konflikt med den norske staten. EADS er utestengt fra Statens Pensjonsfond – Utland (Oljefondet) fordi selskapet produserer vitale komponenter til atomvåpen. Et av Siemens' datterselskaper har på sin side grovt overfakturert det norske forsvaret, og er etterforsket av Økokrim for korrupsjon.

Nødnettsaken skal ikke lenger avgjøres av Justisministeren, men av Kultur- og kirkeministeren, opplyser Justisdepartementet. Trond Giske ble i slutten av september utnevnt til settestatsråd i saken. Årsaken er at Justisminister Knut Storberget er inhabil. Hans ektefelle arbeider i Geelmyden-Kiese som igjen er hyret inn av Siemens som rådgiver i anbudskonkurransen. Det er altså Trond Giske som i disse dager må ta valget.

Minste ondet
– I nødnettprosjektet ser det ut til som om valget står mellom pest eller kolera. EADS og Siemens har gjort seg skyldig i ulike typer uetiske handlinger. Nå kjenner jeg ikke saken så godt at jeg vet om det finnes alternative tilbydere. Går det ikke an å skaffe flere alternativer, må man foreta en grundig vurdering og finne ut hva som er det minste ondet, sier SVs forsvarspolitiske talsmann på Stortinget, Bjørn Jacobsen, til Norwatch.

Jacobsen har allerede argumentert kraftig for at etikk må gå foran butikk. I et intervju til Dagsavisen i juni tok han sterkt til ordet for at EADS som er kastet ut av Oljefondet ikke må tildeles milliardkontrakten for utbyggingen av nødnettet. Til Norwatch sier Jacobsen at også Siemens etiske overtramp må tas med i vurderingen av hvem som skal få tildelt nødnettkontrakten.

–Etikk på innkjøpssiden er i startfasen og vil komme bare mer og mer. Staten har allerede stor makt som investor. Det neste skrittet nå er at etikken også får konsekvenser for staten som innkjøper og som forbruker. Muligens må vi spise noen kameler på veien. Men staten må ikke la tilbyderne være i tvil om hva vi vil og hvilke etiske krav vi setter til dem, sier Jacobsen.

Kommer for fullt
Finansminister Kristin Halvorsen sa i et intervju til Norwatch i januar at staten som investor står fritt til å velge hvor pengene skal investeres. Når det gjelder staten som innkjøper, er man derimot bundet av en rekke formaliteter og internasjonale avtaler.

– Hva sier du til dette?

– Hun har helt rett. Det beskriver situasjonen slik den er i dag. Vi så de negative amerikanske reaksjonene da Wal-Mart ble utelukket fra Pensjonsfondet og nå etter omleggingen av avgiftene for store, tunge biler. Men det må vi bare regne med. For etikken kommer bare for fullt på innkjøpssiden, og dette gjelder i aller høyeste grad staten. Staten må tvert imot være en drivkraft og gå foran som et godt eksempel.

– Så du mener at det eksisterende regelverket må tøyes mest mulig i etisk retning?

– Ja, så absolutt. Men vi må også sørge for at man lykkes. Det er kanskje i dag det viktigste. Det må eksistere et næringsliv som kan levere varer og tjenester etter de kriteriene vi ønsker. Her må man tenke langsiktig. Det er ikke gjort over natten, sier Jacobsen.SISTE utvikling i saken: Regjeringen har bestemt å gi nødnettkontrakten til Siemens.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!