Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Miljømyndigheter truer russisk oljeeventyr

Myndighetene i Russland slakter oljeutbyggingen på den russiske øya Sakhalin, og truer med å trekke Sakhalin Energys miljøtillatelse.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Myndighetene i Russland slakter oljeutbyggingen på den russiske øya Sakhalin, og truer med å trekke Sakhalin Energys miljøtillatelse.


Av Erik Hagen
Norwatch

– Selskapet fikk tillatelse til å bore etter olje og gass, ikke å ødelegge naturen, sa sjefen for det russiske miljøinspektoratet Rosprirodnadzor ved en pressekonferanse i Moskva nylig.

Ifølge SwedWatch truer det russiske naturressursdeparte-mentet nå med å inndra Sakhalin Energys tillatelse til olje- og gassutvinning ved området utenfor Sakhalin i Øst-Russland.

Trusselen kommer etter at miljømyndighetene gjennomførte en inspeksjon på den sårbare arktiske øya. Utsendingene skal ha oppdaget både skader på skogen og elvene rundt den store oljerørledningen.

Fiskedød i Aniva-bukten
I forrige uke rapporterte dessuten lokalbefolkningen ved Aniva-bukten, der Sakhalin Energys naturgassanlegg bygges, at store mengder død fisk, krabber, reker og andre sjødyr har drevet opp på stranden langs en ti kilometer lang strekning.

Tidligere har oljeselskapet blitt kritisert for å ha dumpet er enn en million kubikkmeter mudder i bukten. Årsaken til den nylige fiskedøden skal være ukjent, men WWF Russland har allerede sendt vannprøver til analyse.

Stor norsk deltakelse
Flere nordiske selskaper har deltatt i utbyggingen av gigantprosjektet. Den største norske leverandøren er Aker Kværner. Røkke-selskapet bygget betongunderstellet på den mest kontroversielle av oljeplattformene. Til sammen har Aker Kværner levert for én milliard kroner til prosjektet. Også TGS-Nopec og Stolt Offshore har deltatt.

I samarbeid med SwedWatch og FinnWatch publiserte Norwatch i mars i år rapporten ”The Price of Oil”, om miljøkonsekvensene til Sakhalin-prosjektet. Last ned rapporten og les mer om den norske involveringen her.

Les også:
01.03.2006: Aker Kværner stolte på Shell
01.03.2006: Nordiske selskaper i arktisk miljøkontrovers

Gratis papir-utgave av rapporten kan også bestilles fra erik(at)framtiden.no.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!