Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Green Planet nedlagt - Better Globe oppstår

Det norske nettverkselskapet Green Planet er nedlagt. Den tidligere styrelederen for Green Planet-gruppen Rino Solberg legger seg i flat for kritikken om manglende innsyn, og satser nå på et nytt konsept som heter ”Better Globe”. Med i oppbyggingen av organisasjonen, finnes personer fra «World Games Inc».
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske nettverkselskapet Green Planet er nedlagt. Den tidligere styrelederen for Green Planet-gruppen Rino Solberg legger seg i flat for kritikken om manglende innsyn, og satser nå på et nytt konsept som heter ”Better Globe”. Med i oppbyggingen av organisasjonen, finnes personer fra «World Games Inc».

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Norwatch har i lenger tid satt søkelys på netteverkselskapet Green Planet. Nå er hele Green Planet gruppen en saga blott. Den tidligere styreformannen for Green Planet, Rino Solberg, opplyser til Norwatch at hele den kompliserte selskapsstrukturen registrert i Panama er oppløst.

Nylig var det pre-lansering i Trondhjem av et nytt selskap, Better Globe. Det er et nytt selskap som er basert på mange av de samme ideene som Green Planet, men som skal få en enklere organisasjonsstruktur. Fremdeles vil selskapets inntekter være basert på medlemmene kjøper trær hver måned som skal gå til treplantingsprosjekter i den tredje verden, og fortsatt vil medlemsrekruttering generere inntekter for medlemmene.

- Ingen vil bli rike ved å bli med i Better Globe. Men om få år skal vi bli det største treplantingsselskapet i verden, sier Solberg.

Solberg lover at alle aktiviteter i Better Globe skal være gjennomsiktig og at det skal bli fullt innsyn i alle regnskaper. Han legger seg dermed indirekte flat for kritikken om mangel på innsyn i u-landsprosjektene og om mangel på regnskaper generelt.

- Regnskapene skal være 100 prosent i orden, og det skal ikke finnes ett eneste tre som det ikke skal kunne gjøres rede for, sier Solberg.

I motsetning til Green Planet skal Better Globe utelukkende drive med treplanting og ikke med produksjon av gjødsel. Solberg har selv bygget opp selskapet «Green Planet Forestry Kenya», som etter planen skal sette treplantingen til Better Globe-medlemmene ut i praksis. En del av de månedlige innebetalingene skal også gå til en hjelpeorganisasjon som Solberg har bygget opp, Child Africa.

Mens det tidligere selskapet var registrert i Panama, er Better Globe registrert i Storbritannia og den norske delen, ved navn Better World, er registert i Brønnøysundregistrene.

Mange selskaper
Better Globe er i startfasen. Det norske selskapet Better World har lisens på konseptet i Norge, har et styre på tre personer hvorav Einar Formo er styreleder og daglig leder.

Oppbyggingen av den sentrale nettverksbiten i Better World som har med medlemsrekruttering å gjøre, er derimot satt ut til et eget selskap som heter Green Globe og som eies av Kim Ulriksen, Tor Einar Olaisen, Einar Steinshaug og Dagfinn Rognerud. 

I brønnsøysundregistrene er selskapet dannet i juni i år, og Formo opplyser til Norwatch at det ble dannet slik at Better World ikke skulle forholde seg til fire personer, men til ett juridisk subjekt. De fire deleierne i Green Globe utgjør de såkalte country-managerene i Norge.

En av de fire, Tor Einar Olaisen som nå skal være med på å bygge opp Better Wold i Norge, kom tidligere i medienes søkelys da skandalen med pyramideselskapet World Games Inc eksploderte i 2005. En canadisk domstol hadde i desember 2004 fastslått at WGI var et ulovlig pyramidespill.

Det virker som om hans erfaring fra WGI er det som gjør at han nå trekkes inn i Better Globe, og i presentasjonen av countrymanagerne blir nettopp Olaisens Pitstop-bok fremhevet.

Norwatch har spurt Formo om det ikke er uheldig at det nystartede selskapet bruker en mann som tross alt har stått sentralt i et ulovlig pyramideselskap.

- Jeg kjenner Olaisen over lenger tid. Jeg vet at han er dyktig og en hardt arbeidende mann. Han tror oppriktig på prosjektet bak Better Globe. Hva gjelder WGI så ble han selv lurt, sier Formo.

 

Oppbygning

Etter det Norwatch forstår er Better Globe det overordnede selskapet med Rino Solberg som styreleder. Better Globe-konseptet overføres deretter til nasjonale organisasjoner, som drives så å si etter franchiseprinsippet for forretningsdrift, det vil si samme konsept, men separat økonomisk ansvar.

I Norge heter Better Globes datterselskap, Better World. Det ble registert i Brønnøysund i fjor og ledes av Einar Formo.

I og med at Better World er den første nasjonale avdelingen av Better Globe, lanseres de to nært tilknyttede selskapene samtidig. Planen er at Better Globe skal spre seg også til andre land.

 

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!