Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aracruz-arbeidere mot indianere i Brasil

Flere tusen arbeidere tilknyttet cellulose- giganten Aracruz har demonstrert til forsvar for selskapet i landkonflikten med indianerne. Ifølge grasrotbevegelsen ”Forum mot grønn ørken” er det Aracruz selv som står bak den store mobiliseringen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Flere tusen arbeidere tilknyttet cellulose- giganten Aracruz har demonstrert til forsvar for selskapet i landkonflikten med indianerne. Ifølge grasrotbevegelsen ”Forum mot grønn ørken” er det Aracruz selv som står bak den store mobiliseringen.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Mellom 3000-5000 personer deltok fredag 15. september i en stor demonstrasjon til fordel for Aracruz Celulose. Bak demonstrasjonen sto to fagforeninger – Sinticel og Sintiema – som samler arbeidere i celluloseanleggene og i selskaper som er underleverandører til Aracruz. Demonstrasjonen fant sted i den lille byen Aracruz som har gitt navn til selskapet, deleid av kongens svoger Erling Lorentzen.

Foranledningen til demonstrasjonen var aksjonen hvor noen indianere brant ned flere titalls hektar av Aracruz’ eukalyptusskog i protest mot at hele landspørsmålet trekker ut i tid.

Dermed har det dannet seg en helt ny motsetning i den langvarige konflikten. Denne gang mellom indianerne og industriarbeiderne knyttet til Aracruz som mener at indianerne truer arbeidsplassene deres:

- Aracruz skaper direkte og indirekte 90.000 jobber i Espirito Santo, og disse arbeidsplassene er nå truet av barbariske handlinger begått av etniske minoriteter, skal lederen for skogsarbeidernes lokale fagforening Sintiema, Davi Gomes, ha uttalt - ifølge en pressemelding fra Aracruz Celulose.

Men ifølge «Forum mot grønn ørken» er de to fagforeningene i hendene på Aracruz Celulose, og arbeiderne skal ha fått valget mellom å jobbe eller demonstrere. Noen skal også ha fått betalt overtid for å delta.

Grasrotbevegelsen som samler over 60 organisasjoner, er bekymret for de rasistiske tendensene i fredagens demonstrasjon som i stor grad ble rettet mot indianerne, men også i propagandamaterialet som Aracruz står bak hvor selskapet benekter at indianerne er ”ekte indianere”.

Justisministerens bord
Hele landkonflikten mellom Aracruz Celulose og indianerstammene Guarani og Tupinikim er nå inne i den avgjørende fasen. Spørsmålet har gått igjennom det formelle apparatet hvor indianernes jordkrav har fått full støtte, og ligger nå på bordet til Brasils justisminister Márcio Thomas Bastos.

12. september sendte indianerdirektoratet FUNAI over en anbefaling om å overføre de omstridte 11.009 hektar med jord til indianerne gjennom et dekret. Størstedelen av denne jorden eies i dag formelt av Aracruz Celulose. Cellulosegiganten eier allerede 400.000 hektar i Brasil. Konflikten dreier seg med andre ord om 2,7 prosent av selskapets jord.

Tiden begynner å bli knapp. Om kort tid er det nyvalg i Brasil. Spørsmålet er hva som skjer med hele landkonflikten dersom justisministeren ikke holder seg innenfor fristen og tar en avgjørelse før valget. Forrige valg satte en stopper for høringen som var i gang i delstatsparlamentet om ulovligheter som Aracruz skal ha begått mot indianerne og mot lokalbefolkningen.

Dersom justisministeren ikke bestemmer seg raskt, kan valget sette en stopper for tilbakeføringen av området til indianerne. For en ny regjering eller en ny justisminister kan komme til å kreve at hele spørsmålet behandles på nytt.

Kinkig spørsmål
Spørsmålet er også svært kinkig for regjeringen. Indianerne har vunnet frem i alle organer som beskytter urinnvånernes rettigheter. Samtidig er celluloseindustrien en viktig eksportnæring for Brasil. Regjeringen til sosialisten Luiz Inácio Lula da Silva – har gitt sin støtte den omstridte planen om å øke satsing på eukalyptus. Den nasjonale skogplanen innebærer at eukalyptusplantasjenes omfang i Brasil økes fra 5 til 7 millioner hektar, det vil si med hele 40 prosent.

I november 2004 fikk Aracruz innvilget et lån på 50 millioner dollar fra Verdensbankens forlengede arm i den private sektor, IFC (International Finance Corporation). Lånet ga ryggdekning til cellulosegigantens planer om å bygge et nytt produksjonsanlegg og utvide den årlige produksjonen med 40 prosent.

 

 

 

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!