Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Overtid krever liv i Kina

Kinesiske leketøysfabrikker driver rovdrift på arbeiderne, og utmattelse er blitt en direkte dødsårsak. Ved en leketøysfabrikk i Guangzhou i august, døde kvinne av overanstrengelse etter å ha arbeidet i 21 timer i strekk. Etter sterkt press har fabrikken gått med på å betale familien erstatning.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kinesiske leketøysfabrikker driver rovdrift på arbeiderne, og utmattelse er blitt en direkte dødsårsak. Ved en leketøysfabrikk i Guangzhou i august, døde kvinne av overanstrengelse etter å ha arbeidet i 21 timer i strekk. Etter sterkt press har fabrikken gått med på å betale familien erstatning.
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

leketoy_illustrasjon_250.jpgKinas 8000 leketøysfabrikker produserer i dag 75 prosent av verdensproduksjonen. En rekke forskningsrapporter har de siste årene satt søkelys på de tøffe arbeidsforholdene innen sektoren. Spesielt er det blitt satt søkelys på lønnsforholdene, akkordsystemet og overtidskravene. Besvimelser på grunn av utmattelse og mangel på søvn er ikke uvanlig i kinesiske fabrikker. Men situasjonen går også på livet løs.

I Ifølge China Labour Bulletin ble Yang Xixiang, en kvinne som arbeidet i en leketøysfabrikk, funnet bevisstløs 7. august på fabrikksgulvet. Da hun kom frem til sykehuset, kunne man bare konstatere at hun var død. Det viste seg at hun hadde hatt hjerneblødning.

Kilden til China Labour Bulletin er en kinesiskspråklig lokalavis, Chongquin Morning Post. Avisen skriver at arbeidskameratene forteller at Yang før hun døde hadde arbeidet 21 timer i strekk med en eneste matpause. Hele arbeidsstokken blir pålagt å arbeide minst 12 timer i fabrikken om gangen. Skift på 17 –18 timer er heller ikke uvanlig. Dersom arbeiderne ikke er villige til å arbeide overtid, får de rett og slett sparken.

Leketøysproduksjonens sentrum
Det blir ikke oppgitt hvilke type leker som produseres ved fabrikken, heller ikke fabrikkens navn. Men det er oppgitt at den ligger i Guangzhou.

Guangzhou er en by i Guangdong-provinsen, som er hovedsenteret for Kinas 8000 leketøysfabrikker. Lekene produseres enten direkte på bestilling fra de store merkevareselskapene eller så selges lekene gjennom mellommenn til store og små importører i den rike delen av verden, deriblant Norge.

Nektet for ansvar
Ledelsen i leketøysfabrikken skal lenge ha benektet at dødsfallet hadde noe som helst å gjøre med arbeidsforholdene, og de nektet å gi familien en økonomisk erstatning. 40 arbeidere skal, ifølge China Labour Bulletin, ha streiket og presset fabrikksledelsen til å inngå et kompromiss. Familien skal ha fått 52.000 yuan i erstatning. Det er cirka 43.250 kroner.

Gjennomsnittlig årslønn for ufaglærte fabrikkarbeidere i Beijing-området er, ifølge China Daily, i underkant av 10.000 yuan. Årslønnen i Guangdong-provinsen som helhet er på 23.900 yuan, men dette tallet er et gjennomsnitt som omfatter både høyt- og lavtlønte, og overstiger langt lønnsnivået til ufaglærte fabrikksarbeidere i denne provinsen.

Les mer om forholdene ved kinesiske leketøysfabrikker: Ikke bare en lekHar du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!