Overtid krever liv i Kina

Norwatch

I Ifølge China Labour Bulletin ble Yang Xixiang, en kvinne som arbeidet i en leketøysfabrikk, funnet bevisstløs 7. august på fabrikksgulvet. Da hun kom frem til sykehuset, kunne man bare konstatere at hun var død. Det viste seg at hun hadde hatt hjerneblødning.
Kilden til China Labour Bulletin er en kinesiskspråklig lokalavis, Chongquin Morning Post. Avisen skriver at arbeidskameratene forteller at Yang før hun døde hadde arbeidet 21 timer i strekk med en eneste matpause. Hele arbeidsstokken blir pålagt å arbeide minst 12 timer i fabrikken om gangen. Skift på 17 –18 timer er heller ikke uvanlig. Dersom arbeiderne ikke er villige til å arbeide overtid, får de rett og slett sparken.
Leketøysproduksjonens sentrum
Det blir ikke oppgitt hvilke type leker som produseres ved fabrikken, heller ikke fabrikkens navn. Men det er oppgitt at den ligger i Guangzhou.
Guangzhou er en by i Guangdong-provinsen, som er hovedsenteret for Kinas 8000 leketøysfabrikker. Lekene produseres enten direkte på bestilling fra de store merkevareselskapene eller så selges lekene gjennom mellommenn til store og små importører i den rike delen av verden, deriblant Norge.
Nektet for ansvar
Ledelsen i leketøysfabrikken skal lenge ha benektet at dødsfallet hadde noe som helst å gjøre med arbeidsforholdene, og de nektet å gi familien en økonomisk erstatning. 40 arbeidere skal, ifølge China Labour Bulletin, ha streiket og presset fabrikksledelsen til å inngå et kompromiss. Familien skal ha fått 52.000 yuan i erstatning. Det er cirka 43.250 kroner.
Gjennomsnittlig årslønn for ufaglærte fabrikkarbeidere i Beijing-området er, ifølge China Daily, i underkant av 10.000 yuan. Årslønnen i Guangdong-provinsen som helhet er på 23.900 yuan, men dette tallet er et gjennomsnitt som omfatter både høyt- og lavtlønte, og overstiger langt lønnsnivået til ufaglærte fabrikksarbeidere i denne provinsen.
Les mer om forholdene ved kinesiske leketøysfabrikker: Ikke bare en lek

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!