Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norskstøttet film om oppdrettsråkjør i Chile

En kritisk dokumentar om arbeidsforholdene ved norske oppdrettsselskaper i Chile, har vunnet nok en pris. Den chilenske filmen ”Gullegg” er laget med norsk offentlig støtte fra Hundreårsmarkeringen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En kritisk dokumentar om arbeidsforholdene ved norske oppdrettsselskaper i Chile, har vunnet nok en pris. Den chilenske filmen ”Gullegg” er laget med norsk offentlig støtte fra Hundreårsmarkeringen.


Av Erik Hagen
Norwatch

Dokumentarfilmen ”Gullegg” vant denne uken sin tredje filmpris i Chile. Filmen som ble laget med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 2005, retter et svært kritisk søkelys på den norske og delvis statseide oppdrettsgiganten Cermaq.

Dokumentaren har vakt stor interesse i det søramerikanske landet, og en av de største fjernsynskanalene har allerede meldt sin interesse. Filmen har vært vist på en rekke festivaler i både i Chile og Brasil det siste året, og nå har regissørene planer for å vise baksiden av det norske lakseeventyret på europeiske lerreter. Den siste prisen fikk de på en filmfestival i byen Valparaiso.

Kanskje til Norge
– Vi har foreløpig ingen konkrete kontakter, men vi håper inderlig på å få vist den til et norsk publikum, sier en av filmens to regissører, Manuel González, til Norwatch på telefon fra Spania.

González er svært fornøyd med mottakelsen som prosjektet har fått så langt, og at filmen har bidratt til å skape debatt rundt oppdrettsnæringen i Chile.

– Det er interessant at den norske Hundreårsmarkeringen valgte å støtte oss. Kanskje er det et tegn på at det er intensjoner i Norge om å holde øye med norske selskaper i utlandet, sier González.

– Det er jo likevel et paradoks at det er delvis norske offentlige midler som brukes på å lage en chilensk dokumentar om et norsk halvstatlig selskap, sier González.

”Ovas de Oro” (”Gullegg”) ble spilt inn i Chile og Norge i 2004 og 2005. Filmen bringer sterke anklager mot Cermaqs datterselskap Mainstream Chile. Blant annet intervjues en ansatt som skal ha spontanabortert etter at hun ikke fikk ta fri fra arbeidet.

I Norge intervjuet filmteamet Havforskningsinstuttet i Bergen, Dagbladet-journalist Thomas Ergo, og ekspedisjonssjef Magnor Nerheim i Fiskeridepartementet.

Norsk støtte
Det var Hundreårsmarkeringen Norge 2005, et selskap under Kultur- og kirkedepartementet, som først innvilget prosjektet støtte. Selskapet ble opprettet av Stortinget for å koordinere de offentlige og private tiltakene knyttet til hundreårsjubileet, og var delfinansiert av offentlig og privat sektor.

– Som et innslag i Hundreårsmarkeringen var det planer om å arrangere et større debattmøte, ”Hundreårsdebatten”. Debatten skulle belyse Norges rolle og omdømme internasjonalt, sier Eva Vaagland, daglig leder i Hundreårsmarkeringen Norge 2005 til Norwatch.

Men i mai i fjor kom det fram at Norge 2005 gikk mot et stort underskudd. Selskapets gamle styre og ledelse ble byttet ut, og Vaagland forklarer at den nye ledelsen gjorde en økonomisk gjennomgang av alle prosjektene. ”Hundreårsdebatten” var et av de tiltakene som ble avsluttet. Dermed ble også støtten til det chilenske filmteamet kuttet.

Da den norske finansieringen stoppet, lyktes regissørene å finne økonomiske støttespillere i andre land.

Systematisk
De norske oppdrettsselskapene i Chile har i flere år vært gjenstand for skarp kritikk fra chilenske fagforeninger, miljøorganisasjoner og fra norsk presse. Blant annet har næringen blitt beskyldt for dårlige arbeidsforhold, miljøkriminalitet og fagforeningsknusing.

– Standarden som de norske lakseoppdretterne følger i sitt hjemland er svært annerledes fra her. I Chile ser de at det ikke finnes kapasitet til å håndheve lovgivningen. Bøtene er latterlige, sier den chilenske senatoren Nelson Ávila i dokumentaren, ifølge den chilenske dagsavisen La Nación. Avisen har referert flere av anklagene i filmen.

– Det er en del av næringen å betale bøtene systematisk, fordi gevinsten er så mye større. Utbyttingen av arbeidskraft er veldig lønnsom, mer lønnsom enn i hjemlandet, sier Ávila.

Til nettstedet Business & Human Rights poengterer Cermaq at de ikke ønsker å besvare kritikken fra dokumentarfilmen. Cermaq sier at kritikken som gjengis i chilensk presse inneholder de samme påstandene som ble presentert i Dagbladet i 2003, og at selskapet har bevist at alle anklagene er grunnløse.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!