Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Crew ut av omstridt gruve

Det norsk-kanadiske gruveselskapet Crew Gold Corporation selger seg ut av Barberton Mines i Sør-Afrika. Norwatch satte i fjor søkelyset på Barberton-gruvene hvor sikkerhetsvakter har drept flere gulltyver og hvor korttidsansatte systematisk betales under minstelønn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norsk-kanadiske gruveselskapet Crew Gold Corporation selger seg ut av Barberton Mines i Sør-Afrika. Norwatch satte i fjor søkelyset på Barberton-gruvene hvor sikkerhetsvakter har drept flere gulltyver og hvor korttidsansatte systematisk betales under minstelønn.

Av Pia A. Gaarder og Erik Hagen
Norwatch

Norwatch besøkte i fjor gullgruven Sheba som er del av gruveselskapet Barberton Mines. Ved minst to tilfeller har tyver blitt drept av sikkerhetsfolkene som vokter Sheba-gruven. Hittil har ingen blitt dømt for drapene, og det sørafrikanske selskapets ansvar for sikkerhetsstyrkens oppførsel er ikke blitt etterforsket. Norwatch kunne også dokumentere hvordan selskapet systematisk ansetter korttidsarbeidere som betales under minstelønn.

Men nå har Crew Gold Corporation underskrevet en avtale om å selge sin aksjepost på 20 prosent i Barberton Mines Proprietary Limited til en av partnerne i Barberton Mines, selskapet Metorex. Crew bytter sine aksjer i Barberton med aksjer i Metorex, og beholder dermed et indirekte eierskap til det sørafrikanske gruveselskapet. Salget må først godkjennes av myndighetene.

I en pressemelding fra selskapet i dag opplyser Crew at de kjøpte andelen i Barberton i juni 2003 for 30 millioner sørafrikanske rand, mens aksjeposten i dag er verdt 50 millioner rand. Aksjeposten har med andre ord økt sin verdi med 66,7 prosent på litt over tre år. I bytte for aksjene i Barberton opplyser Crew at de skal få aksjer i Metorex til en verdi av 84 millioner rand (74,4 millioner kroner).

Lønnsom investering
Barberton Mines har dermed vært en lønnsom investering for Crew. Men spørsmålet er hvordan rovdriften på de ansatte bidrar til den høye verdien. For lønnsnivået til gruvearbeidere i Sør-Afrika er få steder så lavt som i Barberton-gruvene. Kontraktsarbeidere betales mindre en det som er minstelønnen til en hushjelp.

Lønnen til gruvearbeidere i Sør-Afrika fastsettes gjennom årlige nasjonale forhandlinger med gruveselskapene. Barberton Mines er ett av få gruveselskaper som ikke deltar i disse forhandlingene. I stedet fremforhandles arbeidernes lønn direkte mellom ledelsen og de ansatte i selskapet. Resultatet er lønninger som er lavere enn i resten av landet.

Da Norwatch besøkte det delvis norskeide gruveselskapet Barberton Mines hevdet ledelsen at gruvearbeiderne mottar månedslønner fra 2000 kroner og oppover. Men det var altså bare halve sannheten.

For ikke alle som jobber i gruvene er direkte ansatt av gruveselskapet. I løpet av oppholdet i Barberton, ble Norwatch kjent med at mange som har sin arbeidsplass i Barberton-gruvene hyres inn via en underleverandør. De er med andre ord ikke ansatt av Barberton Mines. Disse kontraktsarbeiderne mottar 700 kroner i måneden, mindre enn en tredel av minstelønnen som i år ble framforhandlet mellom sørafrikanske gullgravere og landets gullselskaper.

Gulltyver drept
Gruven får stadig vekk besøk av tyver som sniker seg inn i en av de mange gruveinngangene. Flere ganger er det blitt skutt med skarpt, og to ganger er inntrengerne blitt drept.

Den utbredte holdningen som Norwatch møtte under sitt besøk i gruvene i fjor, var at sikkerhetsvaktene handlet i selvforsvar. Verken politiet eller påtalemyndigheten i Barberton hadde tro på at det vil tas ut tiltale mot Barberton Mines for drapene.

I dag er det ingen etterforskning av hva gruveselskapet har gjort for å forhindre at tyver skal kunne ta seg inn i gruvene, eller for å hindre at det innleide sikkerhetsselskapet skyter og dreper.

Crew Gold Corporation har aldri svart på Norwatchs mange forespørsler om disse forholdene ved Barberton Mines.

Les også:
21.10.2005 Drept for norsk gull
25.10.2005 Graver gull for småpenger

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!