Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mainstream Chile - bot for overproduksjon

Cermaqs datterselskap Mainstream Chile er blitt bøtelagt for overproduksjon ved to av selskapets anlegg i Chile. - Cermaq er blitt en storeksportør av problemer. Boten er dessverre en dråpe i havet for et selskap med så høy profitt, sier Don Staniford i Pure Salmon Group til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Cermaqs datterselskap Mainstream Chile er blitt bøtelagt for overproduksjon ved to av selskapets anlegg i Chile. - Cermaq er blitt en storeksportør av problemer. Boten er dessverre en dråpe i havet for et selskap med så høy profitt, sier Don Staniford i Pure Salmon Group til Norwatch.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Mainstream Chile SA, datterselskap til det norske halvstatlige selskapet Cermaq, er bøtelagt for overproduksjon av oppdrettslaks. Det meldte den chilenske dagsavisen «El Llanquihue» i regionshovedstaden Puerto Montt onsdag 23. august.

Det er første gang at chilenske myndigheter slår ned på overproduksjonen av oppdrettslaks.

Og det skal ikke være snakk om små overtredelser av produksjonsvolumet: Ved det Mainstream-anlegget i Cheñique produserte de nesten 150 prosent for mye laks. Produksjonsvolumet kom opp på hele 1980 tonn, mens anlegget bare hadde tillatelse til å produsere 806 tonn.

Mainstreams andre anlegg, Vilupulli, skal i 2005 ha produsert 4 621 tonn laks, mens det bare hadde tillatelse til å produsere 3 281. Overproduksjonen var med andre ord på 41 prosent.

Begge Mainstream-anleggene ligger på øya Chiloé hvor en stor del av chilensk oppdrettsnæring er konsentrert.

Ingen kommentar, ennå
Overfor Norwatch vil konsernsjef  Geir Isaksen i Cermaq ennå ikke kommentere nyheten i og med at han ikke har fått snakket med Mainstream i Chile.

- Jeg kjenner ikke denne konkrete saken. Det vil være feil av meg å gi en kommentar før jeg har fått snakket med våre folk i Chile. Og der har de så vidt stått opp, sier Isaksen.

- Men hvordan er regelverket i Chile på dette punktet?

- I Chile har de konsesjonsgrenser som går på biomasse, og reglene er ganske like de vi har i Norge, sier Isaksen.

- Men er ikke en overtredelse av konsesjonsgrensen i denne størrelsesorden ganske grovt?

- Som sagt så vil jeg ikke kommentere saken før jeg har mer detaljkunnskap, svarer Isaksen.

Mild bot
Den chilenske regionalavisen skriver at overproduksjonen kom frem etter at miljøvernmyndighetene gikk igjennom produksjonstallene som Mainstream Chile hadde overleverte fiskeridirektoratet.

Boten for overtredelsene er på 3 millioner pesos for hvert av de to anleggene. Det tilsvarer til sammen ikke mer enn 71.000 kroner.

Flere av de andre aktørene i den chilenske oppdrettsnæringen har produsert mer enn de har hatt tillatelse til. Disse sakene er fortsatt under behandling hos miljøvernmyndighetene.

Norwatch har spurt Maren Esmark, havmiljøkoordinator i WWF, om hvordan en lignende overtredele ville bli behandlet i Norge. For boten for en så stor produksjonsovertredelse fremstår som svært liten.

- Brudd på regelverket straffes også relativt lavt i Norge. Det gjelder også straffenivået for rømninger og for dumping av syk fisk, sier Maren Esmark.

- Ekporterer problemer
Don Staniford i Pure Salmon Campaign er på sin side ikke nådig i sin kritikk av Cermaq:

- Det norske multinasjonale selskapet Cermaq eksporterer problemer over hele kloden, fra Skottland til Britisk Columbia og ikke minst til Chile. Boten er bare den siste i en lang rekke bøter som Cermaq har fått de siste årene, men er dessverre bare en dråpe i havet for et selskap med så høy profitt, sier Staniford til Norwatch.

Han sier at Cermaq må rense opp etter seg, og ta i bruk lukkede systemer for å forhindre utslipp av store mengder avfall og kjemikalier, lakserømninger og spredning av sykdommer og lakselus.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!