Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Truer med Cermaq-streik i Chile

604 chilenske Cermaq-ansatte truer med å gå ut i streik, dersom ikke lønningene heves. Samtidig går oppdrettsselskapet så det suser. Nylig presenterte den norske statseide bedriften de beste kvartalsresultatene noensinne.
SISTE: Unngikk Cermaq-streik
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
604 chilenske Cermaq-ansatte truer med å gå ut i streik, dersom ikke lønningene heves. Samtidig går oppdrettsselskapet så det suser. Nylig presenterte den norske statseide bedriften de beste kvartalsresultatene noensinne.
SISTE: Unngikk Cermaq-streik


Av Erik Hagen
Norwatch

– Ledelsen har i lengre tid vist null vilje for å imøtekomme kravene våre. Nå gir vi dem en siste sjanse til å heve lønningene, sier fagforeningsleder Rosa Bahamondes til Norwatch, på telefon fra Chile.

Da Norwatch snakket med Bahamondos torsdag 3. august, lå hun i forhandlinger med ledelsen i Mainstream Chile SA, et datterselskap til den norske bedriften Cermaq, som igjen er delvis kontrollert av den norske stat. Den chilenske streiketrusselen kommer samtidig med at Cermaq legger fram sin rapport for andre kvartal i Oslo. Ifølge rapporten som ble publisert i dag (fredag 4. august), var driftsresultatet for siste kvartal på 329,2 millioner kroner, sammenlignet med 123,4 millioner kroner for andre kvartal i 2005.

Men selv om økonomien går som det suser, både for morselskapet i Norge og for datterselskapet i Chile, fortsetter de ansatte å være misfornøyd. Foreløpig har Mainstreams ledelse tilbudt en lønnsøkning på ca. 100 kroner måneden for de som har vært i Mainstream i mer enn seks måneder. Fagforeningen har avslått forslaget, og vist til de gigantiske overskuddene til selskapet, og arbeidernes allerede svært lave lønninger.

– Vi har besluttet å gå til streik fra søndag av hvis kravene våre ikke møtes, sier Bahamondes.

Den chilenske Arbeidsinspektøren har steppet inn for å bistå med å finne en løsning på lønnskonflikten, og hindre at de 604 fagorganiserte går ut i streik. Norwatch har også tidligere dekket Mainstreams lønnskonflikter.

Bedre hos Fredriksen
Ting ser foreløpig lysere ut hos den andre norske giganten i Quemchi i Chile, Fredriksen-selskapet Marine Harvest. Som Norwatch tidligere har skrevet, har manglende sikkerhetsrutiner ført til flere dødsfall hos Marine Harvest over de siste årene.

Fagforeningslederen Javier Ugarte, sa til den chilenske avisen La Nación i forrige uke at arbeidsforholdene hos Marine Harvest nå kan være i ferd med å bedre seg betraktelig.

– Vi har nå et ganske konstruktivt samarbeid med selskapet. Fjoråret var svært mørkt for oss som selskap, da hadde vi mange omkomne. Men nå har vi gjort en innsats med selskapet for å bedre sikkerhetsforholdene. I september skal vi begynne kollektive forhandlinger. Vi håper det blir bra, sa Ugarte til La Nación.

Sist oppdatert 10.aug.2006
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!