Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jacobsen Elektro kan miste ugandisk millardkontrakt

Ifølge ugandisk presse kan det norske selskapet Jacobsen Elektro miste en to-milliarders-kontrakt for bygging og drift av et varmekraftverk i Uganda. Et regjeringsoppnevnt granskningsteam la denne uken fram en rapport om ulovligheter i anbudsrunden.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Ifølge ugandisk presse kan det norske selskapet Jacobsen Elektro miste en to-milliarders-kontrakt for bygging og drift av et varmekraftverk i Uganda. Et regjeringsoppnevnt granskningsteam la denne uken fram en rapport om ulovligheter i anbudsrunden.

Av Erik Hagen
Norwatch

– Anbudsprosessen har vært karakterisert av fundamentale ulovligheter og uregelmessigheter, sa generalinspektør og tidligere høyesterettsdommer Justice Faith Mwondha til den ugandiske statseide avisen New Vision på tirsdag.

Tidligere i år vant Jacobsen Elektro AS en anbudskonkurranse om å bygge et 50MW varmekraftverk i Mutundwe, Uganda. Selskapet slo sine to konkurrenter på oppløpssiden; det USA-baserte African Power Initiatives Inc og Electro-Maxx –en allianse mellom ugandiske og koreanske interesser.

jacobsen_elektro_uganda_2006.jpgMen i mars startet spekulasjonene i ugandisk presse om at det hadde forekommet misligheter i runden. Den regjeringsoppnevnte Inspector General of Government kastet seg inn i saken, og innledet en etterforskning av hvordan elektrisitetsmyndighetene hadde gått fram i tildelingsrunden. Nå er etterforskningen ferdig, og mandag overrakte generalinspektør Mwondha den endelige rapporten til landets President Yoweri Museveni (bildet).

– Prosessen har vært urettferdig, preget av mangel på åpenhet og overhodet ikke objektiv, sa generalinspektøren.

Mwondha har vært i møter hele denne uken, og har hittil ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer til Norwatch.

New Vision spekulerer i at rapporten kan bety slutten for Jacobsens kjempeavtale i Uganda. Selskapet har den siste tiden ligget i forhandlinger med ugandiske myndigheter for å ferdigstille kontrakten.

Jacobsens kontrakt skal ifølge ugandisk presse være verdt 341 millioner dollar –mer enn to milliarder kroner. Dette skal være fordelt på 52 millioner dollar i byggekostnader for anlegget, og 289 millioner for strømproduksjonen over de kommende seks årene. Etter seks år vil driften av anlegget overlates til regjeringen.

Lobbyvirksomhet
Daglig leder i Jacobsen Electro AS, Werner Kinander, sier til Norwatch at rapporten ennå ikke skal ha blitt offentliggjort, og at de derfor ikke er kjent med innholdet. Kinander sier at selskapet har blitt gjort oppmerksom på at konkurrentene i den senere tid har drevet utstrakt lobbyvirksomhet for å stanse deres forhandlinger med myndighetene.

– Etter det Jacobsen Elektro AS forstår, ble undersøkelsen igangsatt etter flere klager fra en lokal konkurrent. Vi ble advart mot at dette kunne skje da vi ble utpekt som laveste tilbyder, sier Kinander til Norwatch.

– Vi har representanter til stede i Uganda som vil følge opp saken, om nødvendig også via advokat. Jacobsen Elektro AS har også kontaktet norske myndigheter, sier Kinander.

Bistandskroner
Det var flere forhold vekket interesse i ugandisk presse i løpet av våren. Ifølge dagsavisen The Monitor, skal Jacobsens to konkurrenter ikke ha blitt informert at det var nordmennene som hadde vunnet, selv flere uker etter at beslutningen var fattet. Det skal også ha vekket overraskelse og misnøye blant konkurrentene at anlegget plutselig ble flyttet fra det opprinnelig tiltenkte stedet Mutundwe, til Namanve, etter at Jacobsen hadde blitt offentliggjort som vinner av runden. Sist, men ikke minst, har mangelen på åpenhet i beslutningstakingen vært kritisert.

Også Jacobsens finansiering skal ha vært et hett tema tidligere i år. Den ugandisk-koreanske alliansen bak Electro-Maxx, ett av de to selskapene som tapte anbudsrunden, har hevdet at de økonomiske garantiene fra det norske Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) bryter med OECDs konkurranselovgivning.

Ifølge en presentasjon utarbeidet av Jacobsen Elektro for norske myndigheter i juni, skal støtten fra GIEK ha vært "helt avgjørende for å få til prosjektet" i Uganda. GIEK har gitt garantier for en lang rekke av Jacobsen Elektros prosjekter i land som Ekvatorial-Guinea, Vietnam, Albania og Zimbabwe, og i år har Jacobsen jobbet for å komme seg inn på elektrisitetsmarkedet i Liberia. De har allerede gjort flere oppdrag i Uganda de siste årene.

Elektrisitetsmyndighetene, Electricity Regulatory Authority, har flere ganger forsvart sitt valg av Jacobsen, og sagt at nordmennene er langt mer erfarne enn de to øvrige selskapene. De har også understreket at Jacobsen totalt sett har vært den billigste løsningen for Uganda.

Strømfattig
Anlegget var ment å produsere strøm til et svært energitørst ugandisk marked. Ifølge New Vision koster strømmangelen i Uganda 300 milliarder shilling årlig (1 milliard kroner). Elektrisitetsanleggene er få og dårlige, og den lave vannstanden i Victoriasjøen har ført til at landets vannkraftturbiner opplever rolige dager.

Strømsituasjonen har ikke blitt bedre av skandalene rundt utbyggingen av vannkraftanlegget ved Bujagali-fallene. Den omfattende Bujagali-utbyggingen skulle ha tatt til for lenge siden, men ble stoppet da den ugandiske energiministeren ble tatt på fersken i å motta 10.000 dollar under bordet fra den tiltenkte utbyggeren. Utbyggeren var et datterselskap av norske Veidekke. Nå venter man at Bujagali-dammen kan stå klar om fire år.

Rapporten som President Museweni holder i hånden (bildet) bærer navnet ”Report of the Investigation on the Decision of the Electricity Regulatory Authority on the Notification of Award of Licence for the 50MW Thermal Generation Plant to Jacobsen Elektro AS”. Bildet ble tatt mandag denne uken.

Sist oppdatert 14.07.2006

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!