Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Wangari Maathai misbrukt av Green Planet

Green Planet har misbrukt fredsprisvinner Wangari Maathai til å markedsføre seg selv. – En misforståelse, sier selskapets leder Rino Solberg. Green Planet har fjernet all informasjon om en angivelig avtale med Maathai etter at Norwatch begynte å grave i saken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Green Planet har misbrukt fredsprisvinner Wangari Maathai til å markedsføre seg selv. – En misforståelse, sier selskapets leder Rino Solberg. Green Planet har fjernet all informasjon om en angivelig avtale med Maathai etter at Norwatch begynte å grave i saken.
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

I januar i år mottok Wangari Maathai på sitt kontor i Nairobi en liten delegasjon fra den Panama-registrerte gruppen Green Planet som drives fra Moss. Green Planet har tidligere vært i Norwatchs søkelys for manglende innsyn i både regnskaper og treplantingsprosjekter i utviklingsland.

Maathai fikk Green Planet anbefalt gjennom et direktorat i det kenyanske Miljødepartementet, og Green Planet selv var svært aktiv for å få til et møte. I tillegg til styreformann i Green Planet International, Rino Solberg, var også hans kone og Green Planets PR-sjef, Julie Solberg, samt Green Planets direktør i Kenya, Jean Paul Deprins, tilstede.

wangari_maathai_201.jpgIfølge Green Planet skal møtet ha resultert i en omfattende avtale mellom Maathai og Green Planet, som frem til nylig ble beskrevet på en hjemmeside drevet av lederen for det norskregistrerte Green Planet Nordic, Helge Normann. Nettsidene www.doing-good.info har vært operative i mange måneder, men ble lagt ned i slutten av mai etter at Norwatch ville finne ut mer om den angivelige avtalen med Maathai (se kopi av hjemmesiden her ).

Green Planet skrev at de hadde inngått en omfattende avtale med Maathai: Fredsprisvinneren skulle få et forord i en rekke bøker, et minutt i forkant av en helaftens spillefilm og Maathais organisasjon, The Green Belt Movement, skulle få et tre for hvert eksemplar av en bok som ble solgt. Men ikke minst skulle Maathai på sin side markedsføre Green Planet internasjonalt. Avtalen ble betegnet å ha ”et fantastisk potensial for Green Planet i fremtiden” og fremsto som en strategisk avtale mellom Maathai og Green Planet.

Begrensende klausul
Norwatch fant ingen tilsvarende beskrivelse av avtalen på hjemmesidene til The Green Belt Movement , og har derfor i lengre tid forsøkt å snakke med Wangari Maathai for å høre hennes versjon.

På telefon fra Nairobi kan nå Wangari Maathai bekrefte at møtet har funnet sted, men forteller at diskusjonen var begrenset til en bok hun hadde fått tilsendt. Hun underskrev aldri en avtale med Green Planet, og har brutt kontakten med selskapet.

– Hvordan kom du i kontakt med Green Planet?

– Jeg kom i kontakt med Green Planet som en mulig partner i treplantingprosjekter gjennom det statlige direktoratet TARDA, Tana and Athi Rivers Development Authority. Green Planet sendte meg også en bok People First som de mente sto for mange av mine egne ideer, og var svært aktive for å få til et møte, sier Maathai.

Hun forteller at på møtet i januar foreslo Green Planet å bidra til å finansiere The Green Belt Movement. Maathais organisasjon skulle få en dollar for hvert eksemplar av boken People First som ble solgt. De hadde med seg med en anbefaling av boken ”People First” av Jack Lannom som hun leste og godkjente muntlig.

– Det lød som en godt forslag, men jeg ble svært skeptisk da jeg i etterkant fikk tilsendt avtalen skriftlig. I liten skrift sto det at The Green Belt Movement skulle få inntekter av salget utelukkende utenfor USA. I og med at boken skal utgis i USA, lød ikke dette lovende. Jeg underskrev ikke avtalen, og ba dem om en forklaring, forteller Maathai.

Kontakten med Green Planet sluttet der. For i mellomtiden ble hun oppringt av venner som advarte mot Green Planet som partner.

– Jeg skrev til Green Planet og sa jeg hadde informasjon som tilsa at jeg måtte være forsiktig med hva slags partnerskap vi utviklet med dem. Og jeg holdt tilbake enhver avtale eller forståelse vi hadde om å arbeide sammen, sier Maathai.

– Hva synes du om at Green Planet la ut en omfattende beskrivelse av en avtale med deg som aldri er blitt inngått og som aldri var tiltenkt å ha det omfanget som beskrives?


– Det er dårlig gjort av dem. Vi blir kontaktet av en rekke personer og organisasjoner, og må hele tiden være på vakt. Men Rino Solberg virket personlig svært overbevisende, og vi andre tror jo at dere nordmenn alltid er så skikkelige. Nå er Green Planet her i Kenya veldig bekymret og ønsker å vite mer i detalj hvorfor jeg ikke vil ha noe mer med dem å gjøre. Men jeg har ikke hatt mer kontakt med dem, sier Maathai.

Lagt på is
Lederen for Green Planet International, Rino Solberg, ønsker på sin side å si minst mulig om hele saken.

– Du kan ikke få mer informasjon om avtalen med Maathai nå. Hele Green Planet er inne i store omkalfatringer. Helge Normann og jeg er i ferd med å skille lag, og avtalen med Maathai er inntil videre stilt i bero, sier Solberg til Norwatch.

– Dere hadde jo en infoside som detaljert beskrev en avtale med Maathai. Nå er denne nedlagt. Kan du fortelle hva som har skjedd?

– Det er helt riktig at nettsiden er blitt nedlagt, og den må du nå bare glemme. En rekke andre ting vil også bli nedlagt i tiden som kommer. Men en ting vil jeg understreke: Maathai har aldri hatt noe med networkmarketing å gjøre. Avtalen er blitt misforstått dit hen og det er ikke riktig. Det er jeg som har forhandlet med Maathai, og jeg liker ikke måten avtalen er blitt fremstilt på, sier Solberg.

– Men da er det jo Helge Normann som har misforstått dette, i og med at han selv la ut en detaljert beskrivelse av avtalen og fremstilte dette som en støtte til hele Green Planet-konseptet.

– Nå var ikke beskrivelsen så detaljert. Men det er en annen sak. Bare så det er klart så har Maathai-avtalen aldri hatt med networkmarketing å gjøre. Hun har aldri vært involvert i Green Planets nettverksaktivitet, sier Solberg - som fortsetter:

– Nå kan vi jo takke deg for at Wangari Maathai har lagt hele avtalen på is. Du har gjort mange en bjørnetjeneste og ødelagt for svært mange. Ikke for oss i Green Planet, men for veldig mange andre.

– På hvilken måte? Det er ennå ikke blitt skrevet noe om Maathai-avtalen, og det eneste jeg hittil har gjort er å ringe Maathai og hennes organisasjon?

– Ja, nettopp. Du har tatt kontakt med dem. Og slik har du ødelagt for svært mange. Men jeg kan ikke si noe mer om dette nå. Du kan få mer informasjon om dette til høsten. Dette vil bli misforstått dersom ikke alle detaljer kommer på bordet, og disse må du få av meg, avslutter Solberg.

Ny omkalfatring
Green Planet er med andre ord igjen i endring. Selskapet som består av en rekke Panama-registrerte datterselskap, har hittil hatt sin hovedbase i Norge. Rino Solberg kom inn i Green Planet i 2004 for å omorganisere selskapet etter brudd med et engelskregistrert selskap med samme navn. Han har drevet selskapet fra sitt kontor i Moss i samarbeid med Helge Normann.

Grunnideen er at gjennom små månedlige investeringer i treplantingsprosjekter i utviklingsland, vil et nettverk av medlemmer både kunne bidra til å stanse erosjon, hjelpe verdens fattige og selv tjene penger. De vil få utbytte med tiden både av trærne de eier og gjennom månedlige innbetalinger fra andre medlemmer. Deler av innbetalingene skal i teorien sluses tilbake til andre medlemmer av nettverket. Hvordan pengestrømmene foregår i selskapsgruppen er ikke åpen tilgjengelig informasjon – heller ikke for selskapets 4.500 medlemmer.

Til tross for Panama-registreringen og en liten skog av datterselskap, har kjernevirksomheten hittil alltid vært i Norge.

Maathai-avtalen
Wangari Maathai-avtalen som ikke ble underskrevet, involverte dermed et av datterselskapene i Green Planet-gruppen, People First Global, som utgir bøker. At avtalen begrenset seg til en bok, ble også bekreftet av Rino Solberg i et nyhetsbrev sendt til Green Planets medlemmer.

– Det har kommet oss for øret at enkelte medlemmer kan ha sagt at Professor Wangari Maathai samarbeider med GreenPlanet International Inc. innenfor network marketing. Dette er feil, skriver Solberg som presiserer at Wangari Maathai foreløpig bare har samarbeidet med GreenPlanet når det gjelder boken "People First" og ikke noe annet.

– Dette samarbeidet går ut på at hver gang en bok blir solgt, i det området hvor GreenPlanet har rettigheter til boken, så får Wangarai Maathai penger nok til å plante ett tre. Det er viktig for Professor Wangari Maathai's integritet at dette samarbeidet ikke blir misbrukt og vi vil henstille til medlemmene om å være forsiktig i så måte, skriver Solberg.

Sentral person
Men det var altså ikke ”enkelte medlemmer”, men hans høyre hånd og samarbeidspartner gjennom mange år, Helge Normann, som sto bak feilinformasjonen om avtalen mellom Maathai og Green Planet. Informasjonen ble lagt ut på det lille nettstedet som Normann selv var redaktør for, og sendt rundt til Green Planets medlemmer.

Nå skal altså Helge Normann og Rino Solberg skille lag. Ifølge Solberg skal nettverkselskapet i Norge legges ned, og det hele skal igjen drives på en ny måte. Solberg selv planlegger å flytte til Uganda og satse sterkere på nye treplantingsprosjekter.

Ifølge et intervju til lokalavisen Gjengangeren i februar har Solberg allerede skaffet Green Planet ikke mindre enn to millioner mål i Kenya. 10.000 trær skal være plantet.

Venn i USA
Etter mange forsøk på å få en kommentar fra Helge Normann, skriver den tidligere Green Planet-lederen i en e-post til Norwatch at han er helt ute av gruppen.

Han sier at avtalen og forståelsen som ble oppnådd med Maathai, gjennom Rino Solberg, var basert på at et konsept kjent som People First.

– Dette er et konsept som en meget god venn av meg i USA har skapt og som det nå lages en film om i Hollywood. Wangari Maathai var invitert til å bli med på dette. Men dette var også avhengig av min deltagelse i GreenPlanet og siden dette ikke lenger er tilfelle, bortfaller alt dette, skriver Helge Normann.

- Jeg vil imidlertid understreke at en avtale med Wangari Maathai på et tidspunkt var et faktum, skriver Normann.

Han gir ingen forklaring på hvordan en begrenset bokavtale som ennå ikke var undertegnet, kunne omgjøre Wangari Maathai til en frontfigur for hele Green Planet konseptet internasjonalt.


Saken omtales i dagens papirutgave av Dagbladet.Tidligere Norwatch-artikler om Green Planet:
02.11.05 «Grønt» nettverkselskap i gråsonen
02.11.05 Salgsprovisjoner og donasjoner

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!