Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Boring for Burma-juntaen

Det Bergen-baserte riggselskapet Frontier Drilling har havnet på verstingslisten over selskap som opererer i Burma. Selskapet har utført prøveboring for det koreanske selskapet Daewoo på Shwe-feltet utenfor Burma. Selskapet vil si minst mulig om oppdraget.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det Bergen-baserte riggselskapet Frontier Drilling har havnet på verstingslisten over selskap som opererer i Burma. Selskapet har utført prøveboring for det koreanske selskapet Daewoo på Shwe-feltet utenfor Burma. Selskapet vil si minst mulig om oppdraget.

Pia A. Gaarder
Norwatch

burma_frontierduchess_219.jpgRiggen ”Frontier Duchess” skal ha gjort jobben på Shwe-feltet i blokk 1-A og Shwe-3. Men Frontier Drillings ledelse vil ikke gi detaljer hverken om Daewoo-oppdraget eller nøyaktig tidspunkt.

– Det eneste jeg kan si om den saken, er at oppdraget er avsluttet, sier finansdirektør i Frontier Drilling, Roar Bye, til Norwatch.

– Vi hadde en borejobb for det koreanske selskapet Daewoo, og har ikke inngått noen avtale med militærjuntaen i Burma. Det dreide seg om en mindre jobb som besto av leteboring, sier Bye. Han vil ikke oppgi når oppdraget fant sted.

Frontier Drilling har hovedkontor i Bergen, men er i dag et heleid datterselskap til FDR-Holdings som er registrert på Cayman Islands. Selskapet eies av flere amerikanske fondsforvaltere.

Kontrakt med juntaselskap
Hele det lovende Shwe-feltet ble åpnet med juntaens velsignelse, og kommer til å øke militærdiktaturets inntekter betraktelig. Daewoo regner med at feltet blir satt i kommersiell produksjon i 2010.

Det var i august 2000 at Daewoo International undertegnet en kontrakt med det burmesiske Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE), som er et heleid datterselskap til den burmesiske militærjuntaen. Daewoo er hovedoperatør, men har også med seg Korean Gas Corporation (KOGAS) og to indiske selskaper: Gas Authority of India (GAIL) og ONGC Videsh. I 2004 fant Daewoo enorme mengder gass på Shwe-feltet til en verdi som ble den gang anslått til 19-20 milliarder dollar. Nye funn ble gjort i 2005.

Gassprosjektet har skapt protester fra eksilburmesere, menneskerettighetsorganisasjoner og miljøaktivister. Så sent som i april i år var det protester i India mot avtalen om å bygge en ny rørledning mellom India og Burma med gass fra Shwe-feltet. Norske myndigheter har på sin side flere ganger frarådet norsk næringsliv å operere i Burma.

Avgjørelse tatt utenfor Norge
Norwatch spurte finansdirektør Roar Bye i Frontier Drilling om de foretok noen politiske eller etiske vurderinger før kontrakten med Daewoo ble inngått.

– Den avgjørelsen ble tatt av beslutningstakere utenfor Norge, sier Bye som ikke vil kommentere kontrakten nærmere.

Han har ikke kjenneskap til om det er inngått nye avtaler med Daewoo om andre oppgaver i havområdene utenfor Burma.

– Våre båter er i hvert fall booket opp i andre prosjekter i lengre tid fremover, sier Bye.

–  Som finansdirektør i selskapet hva mener du om denne leverandørkontrakten med Daewoo, som igjen samarbeider med juntaen?

– Det har jeg ingen offentlig mening om, sier Bye.

– Hvem kan jeg snakke med utenfor Norge for å få en uttalelse?

– Du vil ikke få noen kommentarer. De har som policy å ikke uttale seg om noe som helst, sier Bye.
FAKTA
Frontier Drilling ASA ble grunnlagt i 1997 blant annet av Idar A. Iversen. Selskapet har hovedkontor i Bergen, men er i dag et heleid datterselskap til FDR-Holdings Limited. Selskapet har også kontor i Vittoria i Brasil og i Singapore.

For noen år tilbake hadde selskapet store problemer, og ble kjøpt opp av amerikanske private fondsforvaltere. Selskapet ble tatt av børs i 2004, og det nye eierselskapet, FDR-Holdings, ble registrert på Cayman Islands.

FDR-Holdings kontrolleres dermed av amerikanske private fond. Det dreier seg om Carlyle/Riverstone, det vil si The Carlyle Group of Washington, D.C. (Carlyle) og Riverstone Holdings LLC of New York, N.Y. (Riverstone) samt det New York-baserte finans- og investeringsbanken Credit Suisse First Boston (CSFB).Frontier Drilling - hjemmeside

Verstingelisten til den internasjonale Burma-kampanjenHar du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!