Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Røde Kors innfører nulltoleranse


Røde Kors strammer inn reglene og sier nå at de vil selge seg ut av aksjefond som måtte investere i våpen-, alkohol- og tobakksbransjen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Røde Kors strammer inn reglene og sier nå at de vil selge seg ut av aksjefond som måtte investere i våpen-, alkohol- og tobakksbransjen.


Av Erik Hagen
Norwatch

Norwatch skrev tidligere i dag om finansinvesteringene til ti norske humanitære organisasjoner. Organisasjonene har plassert rundt en halv milliard kroner i aksjefond - nesten utelukkende i etiske fond. Dette gjelder også for Røde Kors, som er den suverent største investoren.

I 2003 vedtok Landsstyret til Røde Kors etiske retningslinjer for å sikre en etisk forsvarlig forvaltning av midlene. Norwatch har fått oversendt retningslinjene fra Røde Kors, som understreker at:

”Bransjer som søkes ekskludert er våpen, tobakk, porno og alkohol. Bransjebestemmelsen for at hvert enkelt selskap har sin bakgrunn i selskapets hovedvirksomhet. For å unngå å bli ekskludert skal minimum 90 % av selskapets omsetning ligge utenfor de områder som er nevnt ovenfor”.

Innskjerping
Etter at NRK Dagsnytt tok opp Norwatch-saken i dag, ser det ut som om reglene har blitt skjerpet. Nå har Røde Kors i en pressemelding sagt at dersom det avsløres at enkelte fond inneholder kontroversielle selskaper, vil de bli kastet ut.

- Vi etterstreber nulltoleranse i forhold til investeringer i selskaper som produserer våpen, alkohol og tobakk. Skulle det vise seg at noen av våre aksjefond investerer i firmaer i disse bransjene, vil vi trekke oss ut, understreker kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors i en pressemelding i dag.

- Vi legger ikke skjul på at dette er en utfordring. Uavhengig av Norwatch-saken har derfor vårt Landsstyre satt i gang en gjennomgang av organiseringen og de etiske retningslinjene knyttet til våre pengeplasseringer, skriver Apeland.

Norwatch har tidligere mottatt en oversikt over de norske og utenlandske fondene som Røde Kors har plassert midler i. Alle fondene er etiske, og hittil tyder ingen ting på at kontroversielle investeringer blant Røde Kors sine aksjefond. Selv om Røde Kors’ retningslinjer ikke har vært like strenge som for eksempel Kirkens Nødhjelp, har de likevel hatt samme praksis med å satse på etiske fond.


Les også:
19.05.06 De humanitære investorene
19.05.06 Lite etisk debatt
20.06.07 Røde Kors ut av hedgefond

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!