Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kerr-McGee ute av Vest-Sahara

Den amerikanske oljegiganten Kerr-McGee har gitt etter for internasjonalt press og trukket seg fra Vest-Sahara. Det norske Oljefondet solgte seg ut fra Kerr-McGee i fjor nettopp på grunn av selskapets leteaktivitet for okkupasjonsmakten Marokko.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den amerikanske oljegiganten Kerr-McGee har gitt etter for internasjonalt press og trukket seg fra Vest-Sahara. Det norske Oljefondet solgte seg ut fra Kerr-McGee i fjor nettopp på grunn av selskapets leteaktivitet for okkupasjonsmakten Marokko.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Til tross for sterk fordømmelse fra FN, har Marokko i en årrekke okkupert Vest-Sahara. Kampanjen for å få Kerr-McGee og andre oljeselskap ut av Vest-Sahara er blitt ledet av den lille norske Støttekomiteen for Vest-Sahara:

– Dette er en historisk seier som kan måle seg med høydepunktene i anti-apartheid-kampanjen, sier Ronny Hansen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara i en pressemelding.

– Kampanjen har nå presset 8 av 8 selskaper til å bryte Marokko-samarbeidet. Det har paralysert den marokkanske oljeindustrien i Vest-Sahara. Selskapene har blitt nødt til å forlate det okkuperte landet med halen mellom beina, i tur og orden. Det er vi utrolig stolte av, sier Hansen.

Annen versjon
Kerr-McGees tilbaketog fra Vest-Sahara ble gjort kjent tirsdag kveld på nettsidene til oljemagasinet Upstream.

Ifølge Upstream trakk Kerr-McGee seg etter internasjonalt press. Kerr-McGee hevder selv at de trakk seg fra Vest-Sahara fordi virksomheten ikke lenger passer inn i selskapets nye strategi.

- Selskapet vil satse på land med sikre oljeforekomster som Kina, Brasil og Trinidad & Tobago, skriver Upstream.

Kerr-McGee har foreløpig ikke lagt ut noen egen pressemelding om årsaken til at de trekker seg.

Kerr-McGee avslutter sitt oppdrag for okkupasjonsmakten Marokko i Vest-Sahara ved å ikke søke om å fornye letetillatelse. Den tidligere letekontrakten for Boujdour-feltet gikk ut i slutten av april. Med seg på Boujdour-feltet hadde Kerr-McGee med seg to andre selskaper, Pioneer Natural Resources (20 prosent) og Kosmos Energy (30 prosent). Det er dermed også satt strek for deres engasjement i Vest-Sahara.

Ny vurdering
Det norske Oljefondet, Statens Pensjonsfond – Utland, trakk seg i fjor sommer ut av Kerr-McGee. Det var Eksilregjeringen for Vest-Sahara og Støttekomiteen for Vest-Sahara som ba Finansdepartementet om å utelukke selskapet Kerr-McGee fra Petroleumsfondet på grunnlag av kartlegging av petroleumsforekomster utenfor Vest-Sahara.

I ettertid har Støttekomiteen også bedt om at et annet Oljefondselskap, Pioneer Natural Resources, må ut av porteføljen av samme grunn som Kerr McGee. Ennå er det ikke blitt offentliggjort noen beslutning vedrørende dette selskapet.

Men etter gårsdagens tilbaketok fra Vest-Sahara må Etikkrådet for Oljefondet nå vurdere Kerr-McGees stilling på nytt og avgjøre om selskapet igjen skal inkluderes i porteføljen til Statens Pensjonsfond. For som Finansdepartementet tidligere har sagt til Norwatch, har Etikkrådet som oppgave å vurdere om ekskluderte selskaper skal tas inn igjen:

– Rådet følger med på utelukkede selskaper for å se om grunnlaget for at de er ute av fondet fortsatt er til stede. Dette er også en del av rådets mandat. Rådet kan tilrå at selskaper tas inn igjen dersom det vurderer at det er grunnlag for det, sa informasjonsdirektør Runar Malkenes nylig til Norwatch.

På grunn av oljeaktiviteten for Marokko i Vest-Sahara er Kerr-McGee blitt svartelistet av flere europeiske aksjeanalytiker-selskaper.

Kerr-McGees kontraktører og partnere i flere land trakk seg ut i årene 2003-2005 etter internasjonale media- og aksjonærkampanjer. Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara var det norske selskapet TGS-Nopec først ute (det trakk seg i 2003), etterfulgt av nederlandske Fugro NV (2004), britiske Wessex Exploration (2004), franske Total (2004) og danske Thor Offshore (2005).

Støttekomiteeen er sterkt kritisk til at den norske Sjøvik-gruppen nylig startet fiske utenfor Vest-Sahara. Norske myndigheter har gjort det klart at de misliker det norske rederiets satsing, men forbyr ikke norske investeringer i det okkuperte området.

- Vi ba for en tid tilbake om et møte med Utenriksdepartementet, men venter fortsatt på svar, sier Ronny Hansen til NTB.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!