Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

EADS i atomvåpen

Våpengiganten EADS har solgt seg ut av klasebombeproduksjon, men kommer fortsatt til å forbli utestengt fra oljefondet. For det tidligere klasebombeselskapet er også deleier i et selskap som produserer kjernevåpen.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Våpengiganten EADS har solgt seg ut av klasebombeproduksjon, men kommer fortsatt til å forbli utestengt fra oljefondet. For det tidligere klasebombeselskapet er også deleier i et selskap som produserer kjernevåpen.


Pia A. Gaarder
Norwatch

Våpenselskapet EADS ble utestengt fra Statens Pensjonsfond - Utland (oljefondet) fordi det var involvert i produksjon av klasebomber. I mellomtiden har EADS solgt sin andel på 50 prosent i selskapet TDA Armements til Thales, og er dermed ute av klasebombeproduksjon. Men EADS har flere svin på skogen.

Sammen med BAE Systems Plc og Finmeccanica SpA inngår EADS i joint venture selskapet MBDA. På MBDAs hjemmesider fremgår det at EADS eier 37,5 prosent av selskapet som blant annet produserer atommissiler.

Ifølge tilrådningen til Etikkrådet for Statens Pensjonsfond som ble sendt til Finansdeparetementet 19. september i fjor, er rådet allerede kjent med at EADS også kan være involvert i produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen.

Etikkrådet refererer til Jane’s Air Launched Weapons om at MBDA har kontrakt på å utvikle og produsere missilet ASMP-A for det franske flyvåpenet. ASMP-A beskrives som ”nuclear warhead air-to-surface missile”.

Både Finmeccanica og BAE Systems ble utestengt fra porteføljen på grunn av deres eierandeler i MBDA, og en ny vurdering av EADS må dermed føre til samme resultat.

DaimlerChrysler
Etikkrådet må dermed også løse problemet med investeringene på 3,9 milliarder i DaimlerChrysler som er en av EADS største eiere. Som Norwatch tidligere har skrevet har Statens Pensjonsfond - Utland 1,7 milliarder kroner investert i aksjer i DaimlerChrysler og 2,2 milliarder i obligasjoner utstedt av det samme selskapet.

Før påske sa lederen for etikkrådet, Gro Nystuen, til Norwatch at hun ikke kunne kommentere den konkrete saken, men at det prinsipielt dreier seg om hvor grensen skal gå.

– Noen fond og screeningsselskaper opererer med en grense på 30 eller 20 prosent, og aksepterer eierskap under denne fastsatte grensen. Men Graver-utvalget foreslo ikke en slik minstegrense. Det ble antatt at enhver form for medvirkning ville være uakseptabel. Det er derfor selve spørsmålet om hva som skal til for at medvirkning finner sted som er det sentrale. Vi må i hvert enkelt tilfelle vurdere om det foreligger det som kalles "en uakseptabel risiko for medvirkning", sa Nystuen.

Problemet oppstår når investeringen ikke er gjort direkte i selskapet som produserer klasebomber eller atomvåpen, men i et av eierselskapene. Nystuen understreket at spørsmålet er hvor langt bakover i rekke man skal gå for at investeringen skaper en uakseptabel risiko for medvirkning. Ifølge Nystuen krever det en konkret analyse av hvert enkelt tilfelle.

DaimlerChrysler hadde 31. desember 2005 en andel i EADS på 29,89 prosent. Den 4. april varslet EADS at de to største eierne, DaimlerChrysler og franske Lagardère SCA, kommer til å redusere sin andel med 7,5 prosent hver. DaimlerChrysler vil dermed om relativt kort tid komme til å eie rundt 22,4 prosent i EADS.


Tidligere artikler om saken
10.05.2006: Atomvåpeneier fortsatt i Oljefondet

19.04.2006: EADS ute av klasebomber
06.04.2006: Klasebombenøtt i Oljefondet

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!