Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Elendig lønn til VMs fotballsyere

Fotballen som millioner av seere følger over skjermen under VM-kampene, er sydd av underbetalte thailandske kvinner. Dagslønnen dekker knapt de mest elementære behovene.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fotballen som millioner av seere følger over skjermen under VM-kampene, er sydd av underbetalte thailandske kvinner. Dagslønnen dekker knapt de mest elementære behovene.

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Fotballen som brukes under verdensmesterskapet, er produsert for Adidas ved fabrikker i Thailand. Lønnen ved fabrikkene er elendig. Det fremgår i rapporten "The Life of Football Factory Workers in Thailand” som Clean Clothes Campaign lanserte i dag.

Rapporten som er skrevet av Junya Lek Yimprasert i Thai Labour Campaign, går igjennom arbeidsbetingelsene ved fabrikkene til Molten, et joint venture-selskap mellom thailandske og japanske eierinteresser. Selskapet produserer Adidas fotballen Teamgeist som brukes under verdensmesterskapet i fotball.

I rapporten fremgår det at flesteparten av arbeiderne ved fabrikkene er kvinner, og de tjener gjennomsnitlig 173 baht per dag. Det tilsvarer 3,6 euro eller 28 kroner dagen. For å spise tre ganger daglig bruker arbeiderne hele 77 prosent av lønnen. Til sammenligning selges en eneste fotball for rundt 100 euro eller 788 kroner.

Til tross for massiv kritikk over mange år, har sportsindustrien ennå ikke sikret arbeiderne som lager sportsproduktene en anstendig lønn.

Hele rapporten kan lastes ned her

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!