Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norske Skog beskyldes for kartellvirksomhet

En indisk parlamentariker anklager Norske Skog for å delta i ulovlig kartell- og monopolvirksomhet. Resultatet er at papirprisene i India har blitt doblet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En indisk parlamentariker anklager Norske Skog for å delta i ulovlig kartell- og monopolvirksomhet. Resultatet er at papirprisene i India har blitt doblet.


Av Erik Hagen
Norwatch

Les også: – Urimelige påstander om kartellvirksomhet

Norske Skog er en av de store leverandørene av papir til det indiske markedet. Ifølge det indiske parlamentsmedlemmet Gireesh Kumar Sanghi går Norske Skogs salg i India via deres New Dehli-baserte agent Anika International.

– Norske Skog er med i et kartell som bidrar til en alvorlig utbytting av utviklingsland, sier Sanghi på telefon til Norwatch i dag. Han viser til at den samme agenten også benyttes av fire andre store papirselskaper; Abitibi Consolidated Inc., UPM Kymmene, Catalyst Paper Corporation og Norske Skog Pan Asia, og mener at dette skaper monopoltilstander på det indiske markedet.

– Hver tredje måned skrur kartellet opp prisene med 50 til 70 dollar. På halvannet år har papirprisene økt fra 400 dollar pr. tonn til 750. Dette gjør det ekstremt vanskelig for oss å drive avis, sier Sanghi.

Parlamentsmedlemmet er også forlegger av en ledende avis i delstaten Andra Pradesh i India. Han forklarer at det er vanskelig for indiske aviser å øke utsalgsprisen, og at den indiske avisindustrien blir svært skadelidende av det påståtte prissamarbeidet.

– Dette er en anklage vi tar veldig alvorlig, sier Informasjonsdirektør Hanne Aaberg i Norske Skog til Norwatch.

Sendte brev til Norske Skog
Norwatch har fått innsyn i en kopi av brevet som Sanghi sendte til Norske Skogs styreleder Lars W. Groholt 27. januar i år.

– Jeg ber om at dere øyeblikkelig fatter de nødvendige tiltak for å rette opp de nåværende forholdene -som er et alvorlig brudd på indisk lov, skriver politikeren til Groholt.

– At de fem selskapene har utvalgt én enkelt salgsagent, eller én enkelt distribusjonskanal, påvirker og begrenser konkurransen, skriver Sanghi i brevet, og understreker at konkurransevridende aktiviteter vil være i strid med indisk lovgivning.

Informasjonsdirektøren i Norske Skog var ikke kjent med anklagene da Norwatch ringte i dag. Hun sier selskapet vil komme tilbake til Norwatch med ytterligere oppklaringer på mandag.

Norwatch har også sett et brev sendt fra Sanghi til Statsminister Jens Stoltenberg i januar. I brevet kommer Sanghi med en appell om at norske myndigheter skal gripe inn i saken.

Birgit Løyland, sjef i Konkurransetilsynets Avdeling for Innsatsvarer og Energi bekrefter at de har fått oversendt en kopi av henvendelsen fra Fornyings- og Administrasjonsdepartementet.

– Ettersom Norske Skogs aktiviteter i dette tilfellet har funnet sted utenfor Norges grenser, er det utenfor Konkurransetilsynets mandat å innlede en etterforskning av forholdet, sier Løyland.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!