Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Norsk helikopterteam beskutt i Nigeria

Det kan bli varmt rundt ørene for norske utstasjonerte i Niger-deltaet. Det har norske ansatte i Heli-One fått erfare.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det kan bli varmt rundt ørene for norske utstasjonerte i Niger-deltaet. Det har norske ansatte i Heli-One fått erfare.


Av Erik Hagen
Norwatch

Situasjonen er spent i Sør-Nigeria, og angrepene mot oljeindustrien har vært mange og regelmessige de siste månedene. 24. januar i år fant sted ett av de mest dramatiske angrepene hittil, da den italienske ENI/Agip-basen i kystbyen Port Harcourt ble beskutt, og inntrengerne kom seg unna med flere titalls tusen dollar. Åtte politimenn og en sivil arbeider mistet livet i angrepet. Historien ble gjengitt i pressen over hele verden, men ingen nevnte at også norske uteansatte var i umiddelbar nærhet av hendelsen.

Direktør Rune Veenstra i Heli-One Norway AS bekrefter overfor Norwatch at tre av hans helikopterteam befant seg i umiddelbar nærhet av angrepet. Ett av teamene ble beskutt, og nordmennene søkte tilflukt i en nærliggende hangar.

– Ja, ett av helikoptrene fikk et streifskudd, men det var ingen dramatikk fra vår side, sier Veenstra til Norwatch.

Veenstra ble informert om saken via norsk UD, kort tid etter at hendelsen fant sted.

De fleste nordmennene som har blitt leid ut fra Heli-One i Nigeria, har jobbet med å trene opp lokalt ansatte i IT-systemer. Selskapet har 17 helikoptre i landet, alle leid ut til Aero Contractors Nigeria.

Heli-One jobber med å vedlikeholde og forsyne deler til 230 helikoptre stasjonert på 79 steder rundt i verden. I Afrika har Heli-One operasjoner i Angola, Sudan, Tsjad, Kamerun, Sør-Afrika og Nigeria. Det Stavanger-baserte selskapet Heli-One er en del av den kanadiske helikopter-giganten CHC, som er den største leverandøren av helikoptertjenester til offshore.

Utilfreds lokalbefolkning
Det er stor misnøye i Sør-Nigeria mot landets oljeindustri. Mens Nigerias sentralregjering tjener store penger på oljeeventyret, har representanter for den lokale befolkningen i Niger-deltaet lenge klaget over at de ikke får sin del av kaken. De godt bevæpnete og organiserte bevegelsene Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) og Niger Delta Peoples Volunteer Force (NPDVF) krever økt grad av selvstyre for Sør-Nigeria, og kontroll over de lokale oljeressursene. MEND hevder i tillegg å protestere mot korrupsjonen i landet, mot fengslingen av politiske ledere og mot oljeselskapenes mangel på miljøhensyn.

De siste månedene har de to grupperingene stått bak en bølge av sabotasje mot oljeledinger og oljelagringsinstallasjoner, samt kidnapping av utenlandske oljearbeidere.

– Akkurat i januar måned var det flere angrep. MEND og NDPVF påtok seg ansvaret for en del av angrepene, og de var også involvert i kidnappinger, ran og sabotasjeaksjoner. Men akkurat i denne saken hvor nordmennene var involvert har jeg ikke sett at de har påtatt seg noe ansvar, sier ambassadesekretær Jens Grøndahl på telefon fra ambassaden i Nigeria.

Grøndahl vurderer situasjonen i Niger-deltaet i dag som spent.

– Men selskapene som har behov for å reise inn kjenner både området og sikkerhetsproblematikken godt, sier Grøndahl.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!