Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kvinneangrep mot hjertet av Aracruz

2000 kvinner stormet 8. mars en av planteskolene og forskningssentrene til Aracruz Celulose. – De visste hva de gjorde, og ødela de mest strategiske stedene vi hadde, sier en representant for Aracruz til brasiliansk presse. Kvinnene protesterte mot at Brasils beste jordsbruksland brukes til eukalyptusplantasjer med store negative konsekvenser for fattige småbønder og miljøet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
2000 kvinner stormet 8. mars en av planteskolene og forskningssentrene til Aracruz Celulose. – De visste hva de gjorde, og ødela de mest strategiske stedene vi hadde, sier en representant for Aracruz til brasiliansk presse. Kvinnene protesterte mot at Brasils beste jordsbruksland brukes til eukalyptusplantasjer med store negative konsekvenser for fattige småbønder og miljøet.


Av Pia A. Gaarder og Erik Hagen
Norwatch

Aracruz Celulose deleies av kongens svoger, Erling Lorentzen, og møter nå en ny alvorlig protestaksjon i delstaten Rio Grande do Sul, langt sør i Brasil. Gårsdagens aksjon kommer i tillegg til den langvarige jordkonflikten med indianerne i delstaten Espirito Santo nord for Rio de Janeiro.

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars trengte rundt 2000 kvinner seg inn i en av Aracruz’ planteskoler, Barba Negra TreeNursery, i Barra do Ribeiro. De to vaktene ble nøytralisert, og store ødeleggelser ble gjort på forskningssenteret og planteskolen. Ingen skal ha blitt fysisk skadet, men ifølge en pressemelding fra Aracruz skal over en million trær som var ferdige til utplanting, ha blitt ødelagt, i tillegg til frøprøver fra de siste 15 årene. Forskningssenteret ble rasert og totalødelagt.

-  De har ødelagt selve hjertet av plantasjen. Vi mistet materiale som det har tatt oss 20 år å bygge opp, og dette kan vi aldri få tilbake. De visste hva de gjorde, og ødela de mest strategiske stedene vi hadde, sier en representant for selskapet, Renato Alfonso Rostirolla, til avisen O Globo i dag. Genetisk materiale for omtrent 400.000 dollar skal ha gått tapt i aksjonen.

Via Campesina
Aksjonen på 8. mars var arrangert av organisasjonen «Via Campesina» som samler småbønder, urbefolkningsgrupper og landløse, samt kvinne- og landarbeiderorganisasjoner. En rekke protester ble arrangert samme dag rundt i hele Brasil, blant annet foran kontorene til Verdens jordbruksorganisasjon, FAO.

Den store fattige delen av Brasils befolkning har sett seg lei på at de beste jordbruksområdene kjøpes opp av pengesterk eksportrettet industri og omdannes til eukalyptusplantasjer. Eukalyptustrærne er råmateriale for produksjon av en kortfibret cellulose som benyttes primært i toalettpapir og papirservietter i Vesten.

Selve eukalyptusplantasjene kritiseres for å bli grønne ørkner: Ikke noe annet vokser i plantasjene som stjeler alt vann omkring. For å vokse fort krever eukalyptusen enorme mengder vann. Resultatet er at elver tørker ut, og vanskeliggjør jordbruk i store områder rundt plantasjene.

– Vi ønsker ikke celluloseplantasjenes grønne ørkener. Vi vil ha et land som lager mat, sa Irma Ostroski, koordinator for Via Campesina, en bondeorganisasjon, til Reuters i dag. Ostroski var med på en av aksjonene som fant sted i Brasil i løpet av gårsdagen.

Via Campesina sier i en pressemelding at aksjonen ikke bare er rettet mot Aracruz, men også mot selskaper som Votarantim og Stora Enso og deres ekspansjonsplaner i Rio Grande do Sul.

Banditt-virksomhet
– Dette var banditt-virksomhet, sier på sin side delstatsguvernør Antonio Hohlfeldt. Nå frykter han at Aracruz skal trekke seg fra en ny planlagt investering på 1,2 milliarder dollar i Rio Grande do Sul. Hohlfeldt anklager også det føderale politiet for ikke å ha tipset om at 28 busser med kvinner har passert igjennom en politikontroll i nærheten. Politiet sier de ikke la merke til bussene, og at kvinnene sannsynligvis har brukt sideveier for å komme seg fram til Aracruz’ område.

Aracruz er en av de største eierne av eukalyptusplantasjer i Brasil med over 250.000 hektar. Av disse skal rundt 50.000 hektar ligge i Rio Grande do Sul.

Aracruz har fått frem trær som kan hugges allerede etter 7-8 år. Tidligere var voksetiden rundt 15 år. Produktiviteten og lønnsomheten til plantasjene står i direkte samsvar med hvor raskt eukalyptusen vokser. Det er derfor et stort slag mot selskapet at de nettopp har mistet store deler av forskningsmaterialet som ligger bak denne utviklingen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!