Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Indianere blokkerer Pan Fish-planer

Pan Fish møter ny motstand fra indianere i Canada. Protester fra Gitxsan-stammen har foreløpig stanset oppdrettsselskapets ekspansjon nordover mot Alaska.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Pan Fish møter ny motstand fra indianere i Canada. Protester fra Gitxsan-stammen har foreløpig stanset oppdrettsselskapets ekspansjon nordover mot Alaska.


Av Erik Hagen
Norwatch

Den norske oppdrettsgiganten Pan Fish har planlagt å sette ut oppdrettslaks på tre steder langs Canadas nord-vest-kyst. I fjor fikk nordmennene alle nødvendige tillatelser til å drive anlegg på to av stedene. Men nå har det rotet seg til på det tredje.

Selskapet har fått de nødvendige godkjennelse fra myndighetene, men nå nekter den lokale indianerbefolkningen å ha oppdrettsanlegget i sin egen skjærgård.

Dermed har de bekymrede fiskerindianere foreløpig ødelagt for Pan Fishs planer for utbygging nordover i landet. Til kanadisk presse i forrige uke sa Pan Fish at de er nødt til å bygge ut alle de tre anleggene for at hele prosjektet skal bli lønnsomt i framtiden. Dermed er hele utbyggingen lagt på is.

Frykter miljøkonsekvensene
Ifølge den kanadiske nyhetstjenesten The Tyee, er det Gitxsan-indianerne som nå setter en stopper for det norske prosjektet. Gitxsanene eier fiskerettighetene for villaks i området rundt Strouts Point i Britisk Columbia, og herfra henter de nesten all sin ferskfisk, direkte opp fra havet. Nå frykter de at den norske oppdrettsnæringen kan true de lokale villaksbestandene.

– Det er fullt mulig at risikoen for smittsomme sykdommer er liten, men hvis noe først går galt, kan skadepotensialet bli stort, sier Christine Scotnicki, advokat for indianerne til The Tyee.

Indianernes bruksrett over områdene de bor på er svært godt etablert i kanadisk rettsvesen. For femten år siden fastslo kanadisk høyesterett at de ulike provinsregjeringene ikke har mulighet til å forbise indianernes fiske- og jaktaktiviteter. Derfor må de lokale indianergruppene konsulteres før oppdrettsselskaper bygger ut sine anlegg. I flere tilfeller samarbeider indianerne med den nye næringen, men som Norwatch har dekket tidligere, hender det også at det oppstår dype interessekonflikter.

Alaska-regjeringen bekymret
Også delstatsmyndighetene i Alaska er bekymret for oppdrettsnæringens ekspansjonsplaner nordover mot den kanadisk-amerikanske grensen ved Alaska. Tidligere har myndighetene i Alaska henvendt seg til sine kanadiske kolleger, og bedt om at lakseanlegg ikke skal legges nær grensen til Alaska.

Til den kanadiske nyhetstjenesten The Tyee i forrige uke, sier en representant for Alaskas fiskerimyndigheter at syke kanadiske rømningslaks tidligere har smittet den lokale villaksen i Alaska med fiskelus. En annen bekymring er at atlantisk oppdrettslaks på rømmen vil kunne utkonkurrere den lokale stillehavslaksen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!