Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Telefonstolpe-kontrakter etterforskes

Kenyanske antikorrupsjons-myndigheter etterforsker nå det statlige energi-selskapets innkjøp av telefonstolper. Et datter-selskap til norske Tree Farms AS er blitt trukket inn i saken. – Vi er positive til at det nå er innledet en etterforskning, sier Mads Asprem i Tree Farms til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kenyanske antikorrupsjons-myndigheter etterforsker nå det statlige energi-selskapets innkjøp av telefonstolper. Et datter-selskap til norske Tree Farms AS er blitt trukket inn i saken. – Vi er positive til at det nå er innledet en etterforskning, sier Mads Asprem i Tree Farms til Norwatch.


Av Erik Hagen
Norwatch

Energidepartementet i Kenya har denne uken bedt antikorrupsjons-kommisjon i landet om å gå Kenya Power Lighting Company (KPLC) nærmere etter i sømmene.

Over en periode på fire år skal det statlige energiselskapet KPLC ha kjøpt overprisete telefonstolper fra et selskap i Sør-Afrika. Det mener sekretær i energidepartementet, Patrick Nyoike. Blant annet sier han til kenyansk presse at korrupte medlemmer i statsbedriftens ledelse skal ha samarbeidet med det sørafrikanske selskapet i å underslå penger. I desember i fjor tok han derfor initiativ til å skaffe nytt, billigere
tømmer for KPLC. Det var på denne måten at det norske selskapet ble trukket inn.

­Ifølge den kenyanske dagsavisen The East African, skal Nyoike og Energidepartementet i desember i fjor ha beordret KPLC til å kjøpe telefonstolper fra Sao Hill Industries, et tanzaniansk datterselskap av norske Tree Farms AS. På denne måten gikk Energiministeriet til det uvanlige skritt å overstyre KPLCs normale anbudsrunde.

Spekulasjonene rundt Nyoikes rolle vokste da det kom fram at Sao Hills’ stolper ikke skal være billigere enn de sørafrikanske, men enda dyrere. Etter at kenyansk presse mistenkte sekretæren for å selv ha urent mel i posen, har han nå selv bedt om at hans egen deltakelse skal etterforskes.

Det ble også reist tvil ved måten kontrakten ble delt ut på, ettersom det er uvanlig at departementet overstyrer statsbedrifter. Pressen har særlig fattet interesse for Nyoikes korrespondanse med direktør i Sao Hill, Mutuma Marango, som også er styremedlem i norske Tree Farms AS.

Stor kontrakt
Mads Asprem i Tree Farms AS sier til Norwatch at selskapet er positivt til at det er innledet etterforskning i hvordan statsbedriften deler ut kontrakter. Men han er ikke selv kjent med om deres kontakt i departementet, Patrick Nyoike, i dag er under etterforskning.

Asprem forklarer at en KPLC-delegasjon kom til Tanzania i januar i år, og besøkte fire selskaper. Asprem antar at tre av selskapene nå har fått kontrakter med statsbedriften, hvorav Sao Hill er den ene. Han bekrefter overfor Norwatch at kontrakten ble endelig signert i går, og at de fikk tilbudet for omtrent for en uke siden.

– Er det ikke uvanlig at initiativet her kommer fra ministeriet, og ikke gjennom en anbudsrunde fra KPLC?

– Jeg tviler på at dette er normalt. Det er jo KPLC som har forpliktelser lokalt til å levere stolpene til sine brukere. Hvis en statsbedrift ikke klarer å levere det de skal, er det ikke underlig at aksjonærene blander seg inn.

Kontrakten som Sao Hills har fått med KPLC skal være verdt rundt 17 millioner kroner. Dette er første gang KPLC kjøper tanzaniansk tømmer. Tidligere har materialet kommet fra Sør-Afrika.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!