Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aracruz-lokaler brukt som politibase

Lederen for den brasilianske menneskerettighets-kommisjonen, Iriny Lopes, retter sterk kritikk mot politiet. Hun sier de nære relasjonene mellom Aracruz Celulose og politiet gjør aksjonen til ulovlig og umoralsk, og krever en etterforskning.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lederen for den brasilianske menneskerettighets-kommisjonen, Iriny Lopes, retter sterk kritikk mot politiet. Hun sier de nære relasjonene mellom Aracruz Celulose og politiet gjør aksjonen til ulovlig og umoralsk, og krever en etterforskning.


Av Pia A. Gaarder og Erik Hagen
Norwatch


Les også: Brutal politiaksjon mot indianere

De tolv indianerne som ble såret av gummikuler under politiaksjonen fredag, skal alle være utskrevet fra sykehus og fysisk ved relativt god behold, skriver brasiliansk presse i dag.

I den dramatiske aksjonen fredag benyttet spesialstyrkene fra det føderale politiet seg av maskiner fra Aracruz Celulose for å rasere to indianerlandsbyer. Men politiet brukte ikke bare Aracruz maskinpark, med også lokalene til Aracruz som base under aksjonen. Lokalene skal ha blitt brukt som støttepunkt for politistyrkene, men også som midlertidig arrest av to indianerhøvdinger. Denne sammenblandingen av roller kritiseres nå sterkt:

– Det sentrale er at Aracruz Celulose er en part i jordkonflikten og at de samtidig har innlosjert politiet. Det vitner om nære relasjoner mellom politiet og selskapet. Det gjør operasjonen til både ulovlig og umoralsk. I tillegg ble to indianerledere tatt med av politiet til selskapets overnattingshus, hvor avhørene ble gjennomført. Jeg krever at det innledes en administrativ prosess mot de som koordinerte operasjonen, for her har det vært utvist både maktmisbruk og inkompetanse fra det føderale politiet, sier lederen for menneskerettighets- og urinnvånerkommisjonen i det brasilianske parlamentet, Iriny Lopes, til den brasilianske avisen O Globo.

Gjenoppbygges
Politiaksjonen mot indianerne fredag kom bare timer før utkastelsesordren ble stanset og annullert av en høyere rettsinstans i Rio de Janeiro. Men da hadde politiet allerede rasert de to indianerlandsbyene som Tupinikim- og Guarani-indianerne hadde bygd opp i de okkuperte områdene. Politiet hadde i en time drevet klappjakt på indianere i området med helikoptre, utstyrt med maskinpistoler, gummikuler og røykbomber.

Det var 17. mai i fjor at indianerne mistet tålmodigheten og okkuperte de 11.009 hektarene som opprinnelig tilhørte dem og som de krever å få tilbakeført fra Aracruz Celulose.

Ifølge informasjon Norwatch har fått fra Espirito Santo er indianerne i ferd med å gjenreise de to raserte landsbyene.

Svenskekongen kritiseres
Den svenske finansavisen Dagens Industri kritiserer i dag svenskekongen sterkt for å investert i Aracruz Celulose. Årsaken er at Aracruz i lengre tid har ligget i konflikt med utbefolkningen og driver rovdrift på skogen.

Gjennom investeringsselskapet Gluonen har den svenske kongefamilien hovedsakelig investert i fond, men porteføljen inneholder også noen verdipapirer, blant disse finnes det brasilianske skogselskapet Aracruz, skriver Dagens Industri.

Til Aftonbladet sier svenskekongens overintendent Bengt Tellander at de nå vil overveie å trekke seg ut av Aracruz Celulose.

Les Nettavisens dekning av svenskekongens Aracruz-investering
Les Aftenposten.no's dekning av saken
Les Dagens Industris artikkel direkte

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!