Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aker Kværner ute av Guantánamo

Aker Kværner, som har høstet stor kritikk for sitt engasjement på den amerikanske fangebasen i Guantánamo, bekrefter overfor Norwatch at alt personell og utstyr nå er trukket ut av området.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Aker Kværner, som har høstet stor kritikk for sitt engasjement på den amerikanske fangebasen i Guantánamo, bekrefter overfor Norwatch at alt personell og utstyr nå er trukket ut av området.Av Erik Hagen
Norwatch


Aker Kværners heleide datterselskap Kværner Process Services Inc. (KPSI) har siden 1993 vært aktiv i å drifte anlegg i Guantánamo Bay. KPSI har jobbet blant annet med å vedlikeholde anlegget der USAs terror-mistenkte fanger oppholder seg. Aker Kværner har fått kraftig kritikk både fra norske organisasjoner og fra OECDs kontaktpunkt i Norge for engasjementet.

I fjor lyktes ikke Aker Kværner å fornye kontrakten, og selskapet planla dermed å trekke seg ut i årsskiftet. Men uttrekningen viser seg nå å ha gått raskere enn planlagt.

– Så vidt jeg vet er vi helt ute. Det er ingen ting for oss igjen der nå, sier informasjonsdirektør Torbjørn Andersen, til Norwatch.

Hønsenetting
Fangene som har blitt anholdt i USAs såkalte ”krig mot terror”, har oppholdt seg i fem kvadratmeter store bur av hønsenetting, bygget av KPSI. I tillegg har selskapet stått for drifting av lyskastere som hindrer fangene nattesøvn. Selskapet har fått stor kritikk for sine aktiviteter, blant annet fra Amnesty International og Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), som beskylder selskapet for medvirkning til tortur gjennom aktivitetene i den omstridte fangeleiren. I sommer meldte ForUM inn Aker Kværner for OECDs kontaktpunkt i Norge for brudd på retningslinjene til flernasjonale selskaper. Det norske kontaktpunktet, som ligger under Utenriksdepartementet, kom sent i fjor med en krass kritikk av selskapet.

Fikk kritikk fra OECD
OECDs kontaktpunkt sa seg enig i ForUMs anklager, og mente at Kværners drift av fengslene var medvirkende til menneskerettighetsbrudd på marinebasen.

Det ble også rettet stor kritikk mot at selskapet ikke framla all nødvendig dokumentasjon. Blant annet sier kontaktpunktet at det aldri ble framlagt hva slags etiske vurderinger selskapet hadde gjort i forbindelse med engasjementet.

– Vi har gitt uttrykk overfor OECDs kontaktpunkt om at vår virksomhet ikke var i strid med OECDs retningslinjer, sier Andersen til Norwatch.

– Men vi registrerer kontaktpunktets kommentarer, sier han.

Aker Kværner stiller seg også undrende til OECDs kontaktpunkts påstand om at selskapet ikke skal ha utarbeidet etiske retningslinjer for sin virksomhet.

Kommer ikke tilbake
– Vil det være aktuelt for Kværner å fortsette sitt engasjement på Guantánamo etter dette?

– På Guantanamo er vi nå helt ute. Jeg kan ikke se at vi kommer til å gå inn igjen. Dette er et forretningsområde som vi nå har avviklet. Den beslutningen ble tatt allerede sommeren 2005. Jeg tror ikke vi har noen forretning som ville ha passet inn i Guantánamo i fremtiden, sier Andersen til Norwatch.

Aker Kværner vil nå ta OECD-vurderingen med seg inn i andre prosjekter de er inne i.

– Prosjektet er allerede avsluttet, så det er ikke så relevant for oss å ta med disse kommentarene inn i prosjektet. Men vi tar disse kommentarene med oss inn i andre prosjekter som vi fortsetter å jobbe med, sier Andersen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!