Burmakomiteen skuffet over Oljefondvurdering

Av Pia A. Gaarder
Norwatch
Etter over ett år med etiske retninglinjer er Statens pensjonsfond – Utland (tidligere Statens Petroleumsfond) ute av atomvåpen. Det opplyste finansminister Kristin Halvorsen på en pressekonferanse i dag.
Etikkrådet anbefalte i sin tilrådning av 19. september 2005 å utelukke følgende selskaper fra fondet fordi de utvikler og/eller produserer sentrale komponenter til kjernevåpen: BAE Systems Plc, Boeing Co., Finmeccanica Sp.A., Honeywell International Inc., Northrop Grumman Corp., Safran SA og United Technologies Corp.
Rådet peker på at dette ikke er en uttømmende liste av selskaper, og at det kan komme ytterligere tilrådninger om utelukkelser på grunnlag av produksjon av kjernevåpen senere.
Finansdepartementet har valgt å følge det etiske rådets tilrådning, og har gitt Norges Bank beskjed om utsalg. Alle aksjer og obligasjoner i de syv selskapene er dermed nå ute.
Direkte uenig
Men Finansdepartementet har også valgt å følge det etiske rådets tilrådning om å beholde Burmaverstingen Total. Begrunnelsen er at de ikke anser det som sannsynlig at Total i fremtiden vil bidra til menneskerettighetsbrudd i Burma.
Marte Graff Jenssen i Burmakomiteen sier til Norwatch at hun er svært skuffet over denne avgjørelsen, og at hun er helt uenig i konklusjonen.
- Vi mener at konklusjonen til det etiske rådet er direkte feil. Det foregår fortsatt tvangsarbeid i området Total er i. Da rørledningen skulle bygges, krevde Total at det skulle være stabilitet i området, noe som førte til at de militære økte sin tilstedeværelse. Hæren var ikke så aktivt tilstede før Total kom. De samme sikkerhetsstyrkene som passer på rørledningen til Total, begår overgrep mot sivilbefolkningen, sier Graff Jenssen.
Og hun legger til tørt:
- Total er en stor investor i Norge. De er størst på norsk sokkel, og ikke lett å trekke seg ut av.
Les også:
06.01.06 Nystuen avviser press i Total-vurdering
04.01.06 Oljefond-uttrekk i morgen
Finansdepartementets pressemelding
Etikkrådets tilrådning om uttrekk fra syv selskaper som produserer komponenter til atomvåpen
Etikkrådets tilrådning om å ikke trekke seg ut av Total

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!