Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Burmakomiteen skuffet over Oljefondvurdering

Det norske oljefondet har solgt seg ut av syv selskaper som produserer komponenter til atomvåpen. Investeringer for tilsammen 3,3 milliarder kroner er dermed ute. Burmakomiteen er svært skuffet over at Oljefondet beholder Total.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske oljefondet har solgt seg ut av syv selskaper som produserer komponenter til atomvåpen. Investeringer for tilsammen 3,3 milliarder kroner er dermed ute. Burmakomiteen er svært skuffet over at Oljefondet beholder Total.Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Etter over ett år med etiske retninglinjer er Statens pensjonsfond – Utland (tidligere  Statens Petroleumsfond) ute av atomvåpen. Det opplyste finansminister Kristin Halvorsen på en pressekonferanse i dag.

Etikkrådet anbefalte i sin tilrådning av 19. september 2005 å utelukke følgende selskaper fra fondet fordi de utvikler og/eller produserer sentrale komponenter til kjernevåpen: BAE Systems Plc, Boeing Co., Finmeccanica Sp.A., Honeywell International Inc., Northrop Grumman Corp., Safran SA og United Technologies Corp.

Rådet peker på at dette ikke er en uttømmende liste av selskaper, og at det kan komme ytterligere tilrådninger om utelukkelser på grunnlag av produksjon av kjernevåpen senere.

Finansdepartementet har valgt å følge det etiske rådets tilrådning, og har gitt Norges Bank beskjed om utsalg. Alle aksjer og obligasjoner i de syv selskapene er dermed nå ute.

Direkte uenig
Men Finansdepartementet har også valgt å følge det etiske rådets tilrådning om å beholde Burmaverstingen Total. Begrunnelsen er at de ikke anser det som sannsynlig at Total i fremtiden vil bidra til menneskerettighetsbrudd i Burma.

Marte Graff Jenssen i Burmakomiteen sier til Norwatch at hun er svært skuffet over denne avgjørelsen, og at hun er helt uenig i konklusjonen.

- Vi mener at konklusjonen til det etiske rådet er direkte feil. Det foregår fortsatt tvangsarbeid i området Total er i. Da rørledningen skulle bygges, krevde Total at det skulle være stabilitet i området, noe som førte til at de militære økte sin tilstedeværelse. Hæren var ikke så aktivt tilstede før Total kom. De samme sikkerhetsstyrkene som passer på rørledningen til Total, begår overgrep mot sivilbefolkningen, sier Graff Jenssen.

Og hun legger til tørt:

- Total er en stor investor i Norge. De er størst på norsk sokkel, og ikke lett å trekke seg ut av.


Les også:
06.01.06 Nystuen avviser press i Total-vurdering
04.01.06 Oljefond-uttrekk i morgen


Finansdepartementets pressemelding

Etikkrådets tilrådning om uttrekk fra syv selskaper som produserer komponenter til atomvåpen

Etikkrådets tilrådning om å ikke trekke seg ut av Total

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!