Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Atomvåpen endelig ute


Det norske oljefondet har solgt seg ut av syv  selskaper som produserer komponenter til atomvåpen. Investeringer for tilsammen 3,3 milliarder kroner er dermed ute. 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Det norske oljefondet har solgt seg ut av syv  selskaper som produserer komponenter til atomvåpen. Investeringer for tilsammen 3,3 milliarder kroner er dermed ute. 

Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Etter drøyt 13 måneder med etiske retninglinjer har det norske Oljefondet kastet ut alle kjente produsenter av atomvåpen. Det opplyste finansminister Kristin Halvorsen på en pressekonferanse i dag.

Det var Norwatch som i mai 2002 avslørte at Oljefondet hadde store investeringer i atomvåpenprodusentene Lockheed Martin og Honeywell International. Verdens største våpenprodusent Lockheed Martin er ikke inkludert på listen som Halvorsen la frem i dag. Årsaken er at selskapet også produserer klasevåpen, og røk dermed ut av Oljefondets portefølje da klasevåpenprodusentene ble kastet ut i september 2005.

Finansdepartementet har valgt å følge Etikkrådet anbefalinger. I sin tilrådning som ble sendt Finansdepartementet 19. september 2005 anbefalte rådet å utelukke følgende selskaper fra Statens pensjonsfond - Utland (Oljefondet), fordi de utvikler og/eller produserer sentrale komponenter til kjernevåpen:

BAE Systems Plc
Boeing Co.
Finmeccanica Sp.A.
Honeywell International Inc.
Northrop Grumman Corp.
Safran SA
United Technologies Corp.

Rådet påpeker at det ikke dreier seg om en uttømmende liste av selskaper, og at det kan komme ytterligere tilrådninger om utelukkelser på grunnlag av produksjon av kjernevåpen senere.

Etikkrådet har også valgt en definisjon av atomvåpen som ikke utelukkende knytter seg til produksjon og vedlikehold av selve stridshodene, men som inkluderer også det avanserte teknologiske utstyret som gjør det mulig å skyte opp atomstridshodene.

Finansdepartementet har gitt Norges Bank beskjed om utsalg, og først når alle aksjer og obligasjoner i de syv selskapene nå er solgt ble aksjesalget gjort kjent.

Finansdepartementet har også valgt å følge det etiske rådets tilrådning om å beholde Burnmaverstingen Total. Begrunnelsen er at de ikke anser det som sannsynlig at Total i fremtiden vil bidra til menneskerettighetsbrudd i Burma, noe Burmakomiteen er sterkt uenigi (les mer om Total-beslutningen her ).

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!