Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Odfjell-båter slaktes for dårlig sikkerhet

Den amerikanske Kystvakta retter skarp kritikk mot sikkerheten om bord på Odfjell-båter i en rapport som ble offentliggjort i dag. For to år siden eksploderte kjemiske tankeren Bow Mariner, og i dag ble undersøkelseskommisjonens rapport lansert.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den amerikanske Kystvakta retter skarp kritikk mot sikkerheten om bord på Odfjell-båter i en rapport som ble offentliggjort i dag. For to år siden eksploderte kjemiske tankeren Bow Mariner, og i dag ble undersøkelseskommisjonens rapport lansert.Av Erik Hagen
Norwatch

21 av de 27 om bord omkom da den kjemiske tankeren Bow Mariner eksploderte utenfor kysten av USA i 2004. Båten var på vei fra Saudi-Arabia til New York. I den amerikanske Kystvaktas rapport om årsaken til katastrofen, rettes det skarp kritikk mot en lang rekke sikkerhetsforhold om bord i tankeren. Rapporten beskriver blant annet umenneskelige arbeidsforhold for de filippinske ansatte.


Kvalitetssjef i Odfjell, Jan Didrik Lorentz, er kjent med innholdet i rapporten. Han sier Kystvakta har gjort et veldig grundig arbeid og selskapet ikke har noe grunn til å trekke i tvil innholdet i rapporten.

Lorentz understreker at det er den greske operatøren som har ansvaret for sikkerheten om bord.
– Vi var ikke kjent med disse forholdene på Bow Mariner før fartøyet sank. Vi hadde full tiltro til at den ble drevet i henhold til de rutinene som operatøren hadde, sier Lorenz til Norwath.

– Sikkerhet på båtene våre er noe som opptar oss ekstremt mye, sier Lorentz til Norwatch.

Han understreker at selskapet stiller store krav til sikkerheten om bord på båtene de eier.

Giftig gass
Rapporten presiserer ikke den nøyaktige årsaken til at to eksplosjoner fant sted i februar 2004. Men det nevnes en lang rekke alvorlige brudd på normale sikkerhetsforskrifter. Det skriver den amerikanske avisen The Viriginia Pilot dag.

Blant annet skal tankene om bord ikke ha vært tilstrekkelig rengjort, og gassnivået i tankene var derfor langt over forskriftene. I tillegg var alle lukene ned til gasstankene åpne, slik at en liten gnist på dekk kunne være nok til å forårsake en kjempeeksplosjon.

Ifølge rapporten har mannskapet vasket tankene mens båten var ute på havet, noe som regnes som et svært alvorlig brudd på sikkerhetsforskrifter.

Livredde sjefene
Rapporten påpeker også at mannskapet var dårlig trent, og at det var konflikter mellom de greske offiserene og den filippinske besetningen. Den greske kapteinen av fartøyet, som forlot det synkende skipet uten å melde fra over radio, og omkom, får en stor del av skylden for ulykken.

Blant de mest kritikkverdige forholdene, er at de filippinske sjømennene skal ha blitt behandlet respektløst, og kontinuerlig ha blitt truet med å få sparken.

– De overlevende var tydelig redd for sine greske sjefer, og alle sammen nevnte at de ville gjennomføre enhver ordre fra dem, selv de visste at det ville innebære en sikkerhetsrisiko, heter det i rapporten.

Som en del av undersøkelsene intervjuet etterforskningsteamet blant annet filippinske ansatte ved et annet tidligere Odfjell-fartøy, søsterskipet Bow Transporter.

– Filippinerne fikk bare tillatelse til å snakke med etterforskningslederen og myndigheter fra Singapore mens deres sjefer var tilstede, noe som førte til tydelig nervøsitet, fremgår det av rapporten.

Bow Transporter ble solgt av Odfjell i fjor.

– Odfjell trenerte etterforskningen
Årsaken til at det har tatt to år å fullføre rapporten, er at den forliste båtens eiere og operatører har hindret Kystvakta i å etterforske saken, gjennom et rettslig og politisk spill. Bow Mariner eies av Odfjell USA.

Lorentz sier at dette er unyansert fra etterforskningsteamet. Grunnen til at det tok tid, var at de overlevende først måtte få immunitet som vitner for å beskytte seg selv.

– Forsikringsselskapets jurister understreket at enkelte av de overlevende kunne bli stilt til ansvar for en amerikansk domstol hvis de hadde gjort noe galt i forbindelse med forliset. Derfor ble de rådet av advokatene i USA til å uttale seg kun med en advokat tilstede.

– Derfor tok det veldig lang tid før disse menneskene fikk komme med vitneutsagn, sier Lorentz.

Sist oppdatert: 05.01.05

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!