Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Yara vant gjødselkontrakt i Etiopia

Tre måneder etter at president Meles Zenawi ble prisbelønnet av Yara-stiftelsen for jordbrukssatsningen i Etiopia, har Yara gått seirende ut med storkontrakter på gjødsel.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tre måneder etter at president Meles Zenawi ble prisbelønnet av Yara-stiftelsen for jordbrukssatsningen i Etiopia, har Yara gått seirende ut med storkontrakter på gjødsel.


Av Erik Hagen
Norwatch

Det norske gjødselselskapet som i fjor høst belønnet Etiopias diktatoriske president med heder og ære i Oslo Konserthus, gikk i desember seirende ut av flere anbudsrunder i landet.

Gjødselen skal ha blitt solgt til to statlig kontrollerte kooperativer som legger politisk press på bøndene. Menneskerettighetsorganisasjoner har i en årrekke kritisert den etiopiske regjeringen for å kaste opposisjonelle bønder i gjeld ved å påtvinge dem gjødsel på kreditt.

Yara opplyser til Norwatch at de nye leveransene til sammen utgjør 50.000 tonn nitrogenbasert urea og 50.000 fosfatbasert DAP-gjødsel. Etiopisk presse skriver at DAP-gjødselen har en verdi på 95 millioner kroner (125 millioner etiopiske birr). De første leveransene skipes til landet allerede i januar.

Ikke overraskende
Kommunikasjonsdirektør i Yara, Arne Cartridge, er ikke enig i at det kan tolkes som underlig at Yara vinner en anbudsrunde i Etiopia bare tre måneder etter seremonien i Oslo.

– Som verdens største gjødselleverandør, og den eneste store internasjonale aktør som er tilstede i Afrika, så er det kanskje ikke så overraskende at vi fra tid til annen har leveranser inne, sier Cartridge til Norwatch.

Cartridge understreker at selskapet over lang tid har solgt gjødsel til Etiopia, og at det er en lokal Yara-agent i landet som sikrer kontraktene.

– Yara-prisen ble delt ut på et veldig vanskelig tidspunkt, og ble del av et politisk spill i Etiopia, fra begge parters side. Det er en risiko for at noen legger mer inn i det enn det som er realiteten, sier han.

Allerede siden starten av desember har det vært klart at Yara hadde det suverent beste tilbudet i den siste anbudsrunden.

Ifølge avisen The Ethiopian Herald er hovedkjøperen to jordbrukskooperativer, Hetosa og Ambo, i den etiopiske delstaten Oromia. Ifølge den samme avisen omslutter kooperativene totalt 44.000 bønder.

Problematiske partnere
De to kooperativene er imidlertid ikke kjent som demokratiske bondeforeninger. Derimot skal de fungere som statlig organiserte institusjoner, som har som hovedfunksjon å levere innsatsvarer til jordbrukerne.

Ledelsen til de to kooperativene er oppnevnt av det politiske partiet Oromo People’s Democratic Organization (OPDO). ODPO er ett av de fire store partiene i landets sentralregjering, og et svært forhatt parti i Oromia.

– Overalt på bygda i Etiopia og Oromia klager folk over distribusjonen av gjødsel, sier Etiopia-ansvarlig i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, Chris Albin-Lackey, til Norwatch.

– Lokale tjenestemenn bruker gjødselen systematisk som et verktøy for å tie opposisjonelle, sier han.

Enten gjøres det ved å nekte tilgang på gjødsel til bønder som trenger det, eller ved å arrestere bønder som ikke er i stand til å betale gjødsel de har blitt påtvunget. Og det er alltid de opposisjonelle som rammes.

Oromia-regionen som nå vil motta Yaras gjødsel er ett av områdene hvor jordbrukskooperativene har oppnådd stor kontroll over befolkningen gjennom gjødseldistribusjonen.

– Mener du at gjødselleverandørene har et ansvar for å påvirke etiopiske myndigheter til å distribuere gjødselen på en mer ansvarlig måte?

– Ja, absolutt. På mange måter er selskapenes manglende engasjement i Etiopia bare et speilbilde av det internasjonale samfunnets holdning til landet. Man velger å se bort i fra de alvorlige menneskerettighetsbruddene som regjeringen der er ansvarlig for, sier Albin-Lackey.

Uklare tall
Da Yara-stiftelsen kåret den etiopiske presidenten til den første vinneren av den nyopprettede utmerkelsen, mottok selskapet stor harme både fra menneskerettighetsorganisasjoner og politisk opposisjon i Etiopia. Presidenten fikk prisen for å ha innledet en storstilt satsning på landets jordbruk. Ifølge Yara-stiftelsen skal dette ha ført til en sterk jordbruksvekst de siste årene. Men, som Norwatch har dokumentert, har det ikke funnet sted en slik vekst i det etiopiske jordbruket. Yara benyttet oppløftende tall fra et statlig forskningssenter i Etiopia, kontrollert av Zenawis egen regjering. Tall som Norwatch har hentet fra blant annet Verdens Matvareorganisasjon, FAO, viser at jordbruket har hatt en lavere vekst enn befolkningsøkningen.

Tidligere artikler:
02.09.05 Kunstgjødseltvang i Etiopia
30.08.05 Tvilsomme tall bak Yara-pris
29.07.05: Omstridt president hylles av Yara


Oppdatert: 09.01.05

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!