Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Graver gull for småpenger

I de norskeide gullgruvene i Sør-Afrika, erstattes fast ansatte med billige kontraktsarbeidere. Så lenge det ikke finnes minimumslønner for Sør-Afrikas gruveindustri, behøver ikke Barberton Mines grave dypt i lommeboka for å betale sine arbeidere.
Les også: Drept for norsk gull
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I de norskeide gullgruvene i Sør-Afrika, erstattes fast ansatte med billige kontraktsarbeidere. Så lenge det ikke finnes minimumslønner for Sør-Afrikas gruveindustri, behøver ikke Barberton Mines grave dypt i lommeboka for å betale sine arbeidere.
Les også: Drept for norsk gull

Av Erik Hagen
Norwatch

Lønnsnivået til gruvearbeidere i Sør-Afrika er få steder så lavt som i de delvis norskeide Barberton-gruvene. Kontraktsarbeidere betales mindre en det som er minstelønnen til en hushjelp.

Lønnen til gruvearbeidere i Sør-Afrika fastsettes gjennom årlige nasjonale forhandlinger med gruveselskapene. Barberton Mines er ett av få gruveselskaper som ikke deltar i disse forhandlingene. I stedet fremforhandles arbeidernes lønn direkte mellom ledelsen og de ansatte i selskapet. Resultatet er lønninger som er lavere enn i resten av landet.

Da Norwatch besøkte det delvis norskeide gruveselskapet Barberton Mines hevdet ledelsen at gruvearbeiderne mottar månedslønner fra 2000 kroner og oppover. Men det er bare halve sannheten.

For ikke alle som jobber i gruvene er direkte ansatt av gruveselskapet. I løpet av oppholdet i Barberton, ble Norwatch kjent med at mange som har sin arbeidsplass i Barberton-gruvene hyres inn via en underleverandør. De er med andre ord ikke ansatt av Barberton Mines. Disse kontraktsarbeiderne mottar 700 kroner i måneden, mindre enn en tredel av minstelønnen som i år ble framforhandlet mellom sørafrikanske gullgravere og landets gullselskaper.

Det norske gruveselskapet Crew Gold Corporation, som eier tjue prosent av aksjene i Barberton Mines, har ikke vært tilgjengelige for kommentarer, til tross for gjentatte forespørsler fra Norwatch.

De dårlige lønnsforholdene i de delvis norskeide gruvene kommer i tillegg til andre kritikkverdige forhold. I forrige uke skrev Norwatch om hvordan fingeren sitter løst på avtrekkeren til det private vaktselskapet som vokter gruvene. Ved to tilfeller har tyver kommet inn i gruvegangene og blitt drept av selskapets sikkerhetsvakter.

Ansetter kontraktsarbeidere
Alle kontraktsarbeiderne jobber for det Johannesburg-baserte selskapet VTN. De følger det samme arbeidsskjemaet som de øvrige ansatte; åtte timer dagen, seks dager i uka. Arbeidet deres består i å renske opp i de gamle gruvene som tidligere var i drift, med gigantiske støvsugere. Støvet og småsteinene samles opp i store sekker, som transporteres til et prosesseringsanlegg. Der skilles gullet fra støvet.

Kontraktsarbeiderne som jobber i gullgruvene til Barberton Mines får en grunnlønn på 700 kroner måneden, noe som tilsvarer stusselige fire kroner timen. Dersom de klarer å oppfylle selskapets produksjonsmål, oppnår de i tillegg en bonus på 1200 kroner måneden. Det forteller en av de VTN-ansatte til Norwatch.

VTN ble første gang leid inn i 2002, og siden den gang har andelen av kontraktsarbeidere i gruva økt betraktelig. I dag er 260 av de omtrent tusen gruvearbeiderne ansatt gjennom VTN, og en stor andel er arbeidsinnvandrere fra Mosambik. Representanter for fagforeningen, både lokalt og nasjonalt, misliker sterkt denne utviklingen.

– Svært dårlig
– Ved å ansette folk gjennom underleverandører unngår selskapene de normale, felles forhandlingsrundene med de ansatte, sier sjefsforhandler Frans Baleni ved den nasjonale gruveunionen, NUM, til Norwatch.

– Kontraktsarbeidere ender opp med å bli betalt mindre, de er veldig sårbare for ulykker og de har dårlige uføreordninger, sier Baleni.

NUM er nå i ferd med å ferdigstille en undersøkelse, som viser at i de verste tilfellene i Sør-Afrika, har enkelte kontraktsarbeidere lønninger helt ned mot 300 kroner i måneden.

– Men 700 er også svært dårlig, sier Baleni, og viser til fagforeningens anbefaling om at kontraktsarbeidere ikke bør få mindre enn 2000 i måneden.

Ikke ulovlig
Det er kun for enkelte yrker at sørafrikanske myndigheter har fastsatt lovbestemte minimumslønner. Myndighetene har særlig prioritert sektorer der arbeiderne er spesielt underbetalte eller dårlig organisert. For eksempel har Arbeidsdepartementet fastsatt at landets hjemmehjelpere ikke kan betales mindre enn 850 kroner i måneden. Nå forsøker myndighetene å etablere en minstelønn for landbruksarbeidere og for taxisjåfører.

Foreløpig har ikke myndighetene gjort et tilsvarende arbeid overfor gruvearbeiderne. Årsaken er at gruvearbeiderne har lyktes å organisere seg som få andre yrkesgrupper, og har klart å sikre seg relativt gode arbeidsbetingelser på egenhånd. Landets fagforening for gruvearbeidere, NUM, har siden Apartheid-tiden vært motoren bak et stort løft i både lønns- og sikkerhetsforhold i gruvesektoren.

Under minstelønn
Mens konfliktene mellom NUM og arbeidsgiverne på 70- og 80-tallet gjerne endte i voldelige oppgjør mellom arbeiderne på den ene siden og selskapenes og regjeringens sikkerhetsstyrker på den andre, løses dagens konflikter over forhandlingsbordet. Årlig møtes partene til nye runder med forhandlinger: NUM på den ene siden, og en sammenslutning av landets gullprodusenter – Chamber of Mines – på den andre. De siste forhandlingene fant sted i august, etter at tre fjerdedeler av alle gullgruvearbeiderne i landet hadde streiket i fire dager. Da forhandlingene var over, hadde landets gullindustri blitt alvorlig lammet, gullprisene på verdensmarkedet hadde sneket seg enda litt høyere, og arbeiderne hadde fått en lønnsøkning på seks-sju prosent.

Men som én av veldig få gullgruver i landet, er ikke Barberton Mines medlem av Chamber of Mines. Og derfor må den lokale fagforeningen forhandle direkte med selskapet. Dermed oppnår heller ikke selskapets arbeidere de samme gode avtalene som gullgraverne i Sør-Afrika for øvrig. I Barberton Mines får de fast ansatte fra 2000 kroner og oppover.

Avviser påstandene
Ifølge daglig leder i Barberton Mines, Tony de Beer, er ikke lønningene særlig lave, verken for hans egne ansatte eller for VTN-arbeiderne.

De Beer hevder de kontraktsansatte får ca. 300 kroner mindre hans egne ansatte.

– Men vi har fått høre at de VTN-ansatte får 700 kroner i grunnlønn?

– Nei, nei, nei. Det stemmer ikke. Da ville både jeg og de havnet i fengsel, sier de Beer til Norwatch.

– Så lite kan man ikke betale, for det er langt under minimumslønnen. Du skjønner, i Sør-Afrika har myndighetene fastsatt en minimumslønn, og VTN-arbeiderne får mer enn det. Og så kommer bonusen i tillegg. Jeg tror minimumslønnen i gruveindustrien er rundt 1700 eller 1800 rand.

At sørafrikanske myndigheter skal ha innført en minimumslønn for gruvearbeidere er ukjent for alle Norwatch har snakket med i Sør-Afrikas nasjonale gruveunion (NUM), i landets største fagforening (COSATU), i den Internasjonale Arbeidsorganisasjonen (ILO) eller i Sør-Afrikas Mineral- og Energidepartement. Det eneste som finnes er de årlige lønnsavtalene mellom NUM og Chamber of Mines, men disse vil ikke være ulovlige for Barberton Mines å bryte, siden selskapet altså ikke er medlem av Chamber of Mines.

Norwatch har ved gjentatte anledninger i løpet av høsten forsøkt, uten hell, å få uttalelser fra Crew i forbindelse med selskapets prosjekter på Filippinene og i Sør-Afrika.

Forrige uke kjøpte selskapet opp sine norske kolleger Guinor for to milliarder kroner. Administrerende direktør Jan Vestrum kjøpte seg dessuten ytterligere inn i Crew og sitter nå på 7,3 millioner aksjer, til en verdi av over 60 millioner kroner.

Les også:
21.10.05: Drept for norsk gull
31.08.06: Crew ut av omstridt gruve

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!