Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Krever «rent» toalettpapir

Miljø-organisasjoner legger nå press på Aracruz' kunder:
–Forbrukerne vil ikke ha toalettpapir som kan knyttes til brudd på menneskerettigheter og miljøødeleggelser, heter det i et åpent brev til «Procter & Gamble» og «Kimberly-Clark» som ble offentliggjort nylig.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Miljø-organisasjoner legger nå press på Aracruz' kunder:
–Forbrukerne vil ikke ha toalettpapir som kan knyttes til brudd på menneskerettigheter og miljøødeleggelser, heter det i et åpent brev til «Procter & Gamble» og «Kimberly-Clark» som ble offentliggjort nylig.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

«Procter & Gamble Company» og «Kimberly-Clark» er blant de fem største innkjøperne av cellulosemasse i verden. Kimberly-Clark står blant annet bak Kleenex som har en stor del av salget av papirlommetørklær i Norge. De to multinasjonale selskapene er blant Aracruz Celuloses beste kunder.

Da Kongens svoger Erling Lorentzen startet Aracruz Celulose i Brasil spesialiserte bedriften seg på produksjon av kortfibret cellulose fra eukalyptustrær. I dag er Aracruz verdens største produsent av bleket, kortfibret cellulose.

Store deler av cellulosemassen som Aracruz selger til sine internasjonale kunder, blir brukt til produksjon av toalettpapir og papirlommetørklær. Eukalyptusens korte fibere gjør den spesielt egnet til luksusprodukter i denne kategorien. Eukalyptusmasse blandes i tillegg inn i cellulosemasse av grovere kvalitet for å gjøre sluttproduktene mykere.

– Har ansvar
Den tyske miljøorganisasjonen Robin Wood er initiativtakeren bak brevet til «Procter & Gamble» og «Kimberly-Clark» som over 30 internasjonale miljøorganisasjoner har sluttet seg til, deriblant Friends of the Earth International, Greenpeace International, World Rainforest Movement og fra norsk hold Framtiden i våre hender og Regnskogsfondet. Brevet som i tillegg er undertegnet av 18 brasilianske organisasjoner og en rekke enkeltpersoner, ble sendt onsdag 19. oktober.

I brevet fra miljøorganisasjonene oppfordres de to storprodusentene av papirlommetørklær og toalettpapir til å legge press på Aracruz for å få selskapet til å respektere Tupinikim og Guarani-indianernes krav om å få tilbake sine opprinnelige landområder.

– Aracruz må uten betingelser gi tilbake 11.009 hektar til indianerne, heter det i brevet som referer til at det statlige indianerdirektoratet i Brasil, Funai, allerede i 1998 fastslo at området tilhørte indianerne.

Miljøorganisasjonene understreker at som hovedinnkjøpere av papirmasse fra Aracruz Celulose, har selskapene ansvar for problemene til Brasils urinnvånere.

De påpeker i tillegg at plantasjene til Aracruz har skapt en rekke problemer for lokalbefolkningen, og kaller effekten av de vidstrakte eukalyptusplantasjene for en økologisk katastrofe. For Aracruz’ hurtigvoksende eukalyptusplantasjer trenger enorme mengder vann. Dette har ført at vannkilder og elver har tørket inn, og at lokalbefolkningen lider av vannmangel.

– Forbrukerne ønsker ikke toalettpapir og lommetørklær som kan knyttes til brudd på menneskerettigheter og ødeleggelser av miljøet, skriver miljøorganisasjonene som oppfordrer de to selskapene til å innføre en helt ny innkjøpspolitikk for sitt råmateriale.

Forbrukerboikott
Den tyske miljøorganisasjonen Robin Wood har i lengre tid arbeidet med Aracruz. Tidligere i år lanserte organisasjonen en boikott blant tyske forbrukere av toalettpapir og lommetørkler produsert av Procter & Gamble Company med cellulose kjøpt fra Aracruz.

Til Norwatch fortelleren lederen for avdelingen for tropisk skog, Peter Gerhardt at de har fulgt cellulosemassens vei over Atlanterhavet. De har fotografert cellolusen på havnen nær Aracruz og fulgt lasten over til Nederland. Derfra har de fulgt cellulosen via tog, skip og lastebiler helt til Procter & Gambles industrianlegg i den tyske byen Neuss.

I tillegg har de fått analysert fiberinnholdet i lommetørklær og toalettpapir fra Procter & Gamble av et uavhengig amerikansk laboratorium. Resultatet viser at innholdet av eukalyptusfibre i ulike produkter på det tyske markedet varierer fra 10 til 65 prosent. I lommetørklær av merket Tempo, var innholdet av eukalyptusfibre på mellom 55 og 60 prosent.

Organisasjonen har ikke analysert Kleenex-lommetørklær fra Kimberly-Clark som ser ut til å være mest utbredt i Norge.

Hverken Aracruz Celulose eller Procter & Gamble Company og Kimberly-Clark har selv gått ut med konkrete tall. Robin Wood har bare gjennom egne undersøkelser og ad omveier fått tak i dokumenter som viser kunderelasjonene mellom Aracruz Celulose og de to multinasjonale selskapene.

Brev til Kimberly-Clark (engelsk - likelydende til Procter&Gambler)

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!