Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

70 selskaper svartelistet av Storebrand

Storebrand har utvidet sin minimumsstandard for å ekskludere selskap fra sine investeringer. – Selskapene som utelukkes fra alle midler som Storebrand forvalter, er nå utvidet fra 6 til 70, sier Christine Meisingset i Storbrand Kapitalforvaltning til Norwatch.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Storebrand har utvidet sin minimumsstandard for å ekskludere selskap fra sine investeringer. – Selskapene som utelukkes fra alle midler som Storebrand forvalter, er nå utvidet fra 6 til 70, sier Christine Meisingset i Storbrand Kapitalforvaltning til Norwatch.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Storebrand går ikke ut med hvilke selskaper som er svartelistet. Men i en pressemelding sier selskapet at de i dag markerer 10-årsjubileum for satsingen på samfunnsansvarlige investeringer ved å utvide sin minimumsstandard med fire nye kriterier.

Det er dermed i alt 70 selskaper som Storebrand fastslår har brutt menneskerettigheter, deltatt i korrupsjon, produsert landminer, klasebomber, atomvåpen og tobakk - eller som representerer de 10 % dårligste selskapene i åtte av de mest belastende industrigrener.

– De nye kriteriene gjelder atomvåpen, klasebomber, tobakk og de ti prosent dårligste selskapene i åtte belastende industrier, sier leder for samfunnsansvarlige investeringer i Storebrand, Christine Tørklep Meisingset, til Norwatch.

De åtte mest belastende industrigrener er på sin side olje og energi, kjemi, famasi, el-kraft, tekstil, shipping, papir & skog og gruvedrift.

Imotsetning til Kommunal Landpensjonskasse (KLP) og Vital går ikke Storebrand ut med hvilke selskaper som utelukkes.

– Hvorfor holder dere dette hemmelig?

– Vi går ikke offentlig ut med selskapene fordi vi ønsker å opprettholde en dialog med dem. Og dette blir vanskeligere dersom vi offentliggjør hvilke selskap vi ekskluderer, sier Meisingset.

I dag er alle midlene som selskapet forvalter, 165 milliarder kroner, investert etter disse utvidede kriteriene for minimumsstandard. Selskapets største avdeling, Storebrand Liv, hadde likevel allerede en omfattende liste med svartelistede selskaper.

– I Storebrand Liv er tallet på ekskluderte selskap utvidet fra 67 til 70. Der er det altså tre nye selskaper som er ekskludert, sier Meisingset.

Fire selskaper er utelukket på grunn av menneskerettighetsbrudd, ett på grunn av korrupsjon, ett på grunn av landmineproduksjon, seks på grunn av produksjon av klasebomber, 13 fordi de produserer tobakk, tre fordi de produserer atomvvåpen og 44 fordi de er dårligst i klassen blant de åtte mest belastende industrier. Noen av selskapene er utelukket fordi de bryter flere av kriteriene. Det forklarer hvorfor sluttsummen er større enn 70.


Oppdatert 19.10.05

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!