Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

- Ingen ramponering under okkupasjon

Lorentzen-familien har overdramatisert hva som skjedde under okkupasjonen av Aracruz-fabrikken i forrige uke. En norsk lærerstudent som var tilstede under aksjonen forteller til  Norwatch at indianerne overhodet ikke rev ned gjerdene rundt fabrikken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lorentzen-familien har overdramatisert hva som skjedde under okkupasjonen av Aracruz-fabrikken i forrige uke. En norsk lærerstudent som var tilstede under aksjonen forteller til  Norwatch at indianerne overhodet ikke rev ned gjerdene rundt fabrikken.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Guro Fosse (22) er en av 14 utvekslingsstudenter fra lærerhøyskolen i Tromsø som nå befinner seg i delstaten Espírito Santo. Sammen med syv andre norske lærerstudenter deltok hun forrige torsdag i den parallelle demonstrasjonen utenfor inngangen til Aracruz' fabrikksområde.

Hun er indignert over beskrivelsen av okkupasjonen som hun senere har kunnet lese på norske nettaviser. Aracruz og dets ledelse ga inntrykk av at okkupasjonen hadde funnet sted på en svært aggressiv måte og at indianerne hadde revet ned gjerdene rundt fabrikken.

Det var torsdag morgen i forrige uke at rundt 300 indianere okkuperte administrasjonsdelen til en av cellulosefabrikkene til Aracruz, som er deleid av kongens svoger, Erling Lorentzen. Okkupasjonen ble avsluttet 30 timer senere etter at indianerne innledet nye forhandlinger med regjeringen om å få tilbake 11.009 hektar av sine opprinnelige landområder som i dag eies av Aracruz.

På telefon med Norwatch gir Guro Fosse en helt annen versjon av det som skjedde enn det som kom frem i pressemeldinger fra både Lorentzen-familien og Aracruz Celulose.

Kunne spasere inn
– Vi kom en halv time eller en time etter at indianerne hadde gått inn i fabrikksområdet, men vi så overhodet ikke noen ødeleggelser av gjerdet. Inngangspartiet var stort og bredt, og det var bare å spasere inn, forteller Guro Fosse.

– Inne på fabrikksområdet satt indianere på gressplenen. Barna løp rundt og lekte, og atmosfæren var alt annet enn dramatisk, sier Fosse som selv snakker portugisisk.

I tillegg til å selv konstatere at gjerdene ikke var ramponerte eller revet ned, forteller hun at for indianerne var det viktig at hele aksjonen foregikk fredelig. Og alle hun møtte fortalte hvordan selve okkupasjonen hadde skjedd helt udramatisk, og at indianerne bare hadde gått inn uten å bli stoppet.
Heller ikke da Fosse og de andre norske studentene ankom kort tid etter, var området bevoktet. De som ville, kunne fortsatt bare gå rett inn. Det fantes dermed heller ingen grunn til at indianerne skulle rive ned gjerdene.

Fosse forteller at det var mange politifolk inne på fabrikksområdet, men at de gikk bare rundt og så på.

Flyttet gjerdet
Gjerdet ved inngangspartiet til fabrikken består, ifølge Fosse, av halvannen til to meter høye atskilte enheter som er plassert i egne hull i bakken. Det ble overhodet ikke ødelagt:

– Sannheten er ikke verre enn at et par demonstranter flyttet to deler av gjerdet slik at inngangen ble blokkert for politibiler, sier Fosse.

Det de gjorde var å løfte opp separate deler av gjerdet og plassere dem i andre eksisterende hull foran inngangen slik at ingen biler kunne kjøre inn.

– Men dette ble gjort av demonstranter utenfor og ikke av indianerne. I tillegg førte dette overhodet ikke til noen ødeleggelser av gjerdet, presiserer hun.

Fredelig demonstrasjon
Selv deltok Fosse ikke i selve okkupasjonen av fabrikken, men i demonstasjonen utenfor inngangspartiet sammen med syv norske og en svensk lærerstudenter. Demonstrantene var totalt rundt 40 personer, og besto for øvrig av brasilianske studenter. Det hele foregikk svært fredelig med sang, dans og taler. De eneste episodene som skjedde utenfor var at en politibil ble stanset og en annen fikk mange stygge tilrop etter seg.

– De fleste tilropene besto i at politiet burde jobbe for noen som virkelig trenger det, ikke en fabrikk som ødelegger for andre og gir penger til politiet for å få hjelp, forteller Fosse.

Til sammen er 14 norske og 5 svenske studenter i Espírito Santo som ledd i et utvekslingsprogram. De tar alle et fordypningsstudie i samfunnsfag, og hadde hørt om indianernes aksjon gjennom brasilianske medstudenter.

Fosses versjon stemmer overens med beskrivelsen som kommer frem i nyhetsbrevet til ”Forum mot grønn ørken”. Forumet beskylder Aracruz for å sende ut direkte falsk informasjon om at indianerne rev ned gjerdene og oppførte seg truende.

Tidligere artikler:
10.10.05 Okkupasjon av Aracruz-fabrikk avblåst
07.10.05 Fortsatt okkupasjon av Aracruz-fabrikk
06.10.05 Aracruz-fabrikk okkupert

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!