Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hemmelighold for fall

Levi-Strauss har gitt etter for kritikken om hemmelighold, og er nå det tredje storkonsernet - etter Nike og Puma - som offentliggjør hvilke fabrikker som produserer merkeklærne. Den største aktøren i Norge, Varner-gruppen, sier til Norwatch at de har ingen planer om å gi innsyn i sine 350 underleverandører.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Levi-Strauss har gitt etter for kritikken om hemmelighold, og er nå det tredje storkonsernet - etter Nike og Puma - som offentliggjør hvilke fabrikker som produserer merkeklærne. Den største aktøren i Norge, Varner-gruppen, sier til Norwatch at de har ingen planer om å gi innsyn i sine 350 underleverandører.
Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Levi Strauss er det tredje multinasjonale selskapet som på få måneder har gitt etter for kritikken om hemmelighold og innfridde kravet om innsyn i hvilke fabrikker som produserer for dem. I april var Nike først ute til å la hemmeligholdet falle, og publiserte en list over 713 fabrikker. Nå har i Nike fått følge av ytterligere to internasjonale merkevareselskaper. I oktober offentliggjorde først Puma sin liste over rundt 360 leverandører, deretter kom Levi Strauss med en 16 siders liste over 750 fabrikker.

Ingen av selskapene har gjort dette på eget initiativ. En lang rekke avsløringer om de elendige forholdene i fabrikkene som produserer for internasjonale merkevarer, har vært – og er fortsatt – en stor belastning for selskapene. Arbeidet for å få bedre kontroll med forholdene i leverandørkjeden er blitt en ren nødvendighet for ikke å tape kunder.

– Vi står overfor en ny tendens i tekstilbransjen, sier Joel Lindefors, leder for svenske Rene Kläder til Norwatch.

bukse_levis.jpgFor etter årelangt press fra en rekke organisasjoner og pressgrupper begynner selskapene nå å offentliggjøre sine underleverandører med navn og adresse. Det vil dermed bli lettere å oppdage og rapportere om dårlige forhold ved fabrikkene. Men innsyn i underleverandørene er bare et av mange tiltak som må til for å bedre forholdene i tekstilsektoren. Lindefors legger ikke skjul på at effekten av offentliggjøringen ikke er umiddelbar.

– På kort sikt så har offentliggjøringen av leverandørlistene ingen stor effekt. Den vil eventuelt først vise seg over tid, sier Lindefors som understreker at det likevel er en stor seier at hemmeligholdet nå faller.

Norge følger ikke med
Norwatch snakket i våres med den største aktøren i Norge, Varner-gruppen som står bak merker som Dressmann og Cubus. De hadde den gang ingen planer om å offentliggjøre sin leverandørliste, men fulgte situasjonen nøye. Den siste utviklingen har ikke endret gruppens holdning:

– Vi fortsetter å følge nøye med på utviklingen internasjonalt, men har ingen planer om å offentliggjøre vår leverandørliste, sier CSR-manager i Varner-gruppen, Camilla Stang, som har ansvar for de etiske retningslinjene og arbeidet med konsernets underleverandører.

Til sammen bestiller Varner-gruppen klærne fra 350 fabrikker. De aller fleste befinner seg i lavkostland.

Levi Strauss' leverandørliste


Tidligere artikler
21.04.05: Nike åpner for innsyn - Varner venter

Norwatch-rapport om tekstilsektoren. "Mektige merkeklær. Leverandørkjedens jerngrep" (pdf).

Oppdatert 14.11.05

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!