Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Okkupasjon av Aracruz-fabrikk avblåst

Etter 30 timer avsluttet indianerne okkupasjonen av Aracruz-fabrikken. Indianerne skal nå sammen med myndighetene utarbeide teksten til et dekret som tilbakefører større landområder til indianerne.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Etter 30 timer avsluttet indianerne okkupasjonen av Aracruz-fabrikken. Indianerne skal nå sammen med myndighetene utarbeide teksten til et dekret som tilbakefører større landområder til indianerne.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Les også: Ingen ødelagte gjerder

Lederen for indianerdirektoratet Mérico Pereira Gomes kom fredag i forrige uke til delstaten Espirito Santo for å forhandle frem en løsning på konflikten som hadde toppet seg med indianernes okkupasjon av Aracruz-fabrikken. Med seg hadde han direktøren for landavgrensninger i direktoratet, Arthur Nobre. I tillegg hadde Justisdepartementet sendt sin representant til forhandlingene, Marcelo Bethar.

Gomes hadde satt som forutsetningen for å igangsette forhandlingene at indianerne forlot fabrikksområdet. Indianerne godtok å forhandle med myndighetene inne i selve Aracruz by, og forlot fabrikken etter en okkupasjon som hadde vart i litt over et døgn. Ifølge en pressemelding fra Aracruz Celulose forlot gruppen på rundt 150 indianere området på en fredelig måte etter en rettskjennelse.

Opprinnelige områder
Siden februar i år har indianerne kjempet for å få tilbakeført 11.009 hektar av sine opprinnelige landområder fra cellulosegiganten Aracruz som i dag formelt eier jorda. I 1998 konkluderte indianerdirektoratet Funai og flere uavhengige kommisjoner at dette området inngikk i landområdene som tilhørte indianerne, men denne beslutningen ble endret gjennom et politisk inngrep.
Indianerne har nå fått gjennomslag for at dette inngrepet var grunnlovsstridig. De har blant annet støtte fra det fødereale rettsapparatet som beskytter urinvånernes rettigheter i Brasil, FPPS, som allerede har bedt regjeringen om å gjennomføre en ny grenseoppgang av indianernes territorium gjennom et nytt dekret.

Men til tross for mye muntlig støtte fra justisdepartementet har ingenting konkret skjedd for å forbrede et nytt landdekret.

Undertegnet avtale
Forhandlingene mellom indianerne og myndighetene endte fredag kveld, ifølge nyhetsbrevet til Forum mot grønn ørken, med en avtale undertegnet av alle parter. Indianerne og myndighetene skal sammen utarbeide en tekst til et dekret som gir indianerne rettighetene til sine opprinnelige landområder.

Det skal opprettes en kommisjon hvor indianerhøvdingene deltar. Denne skal finne ut hvilke tiltak som er nødvendige for å gjennomføre en ny grenseoppgang av indianernes landområder. Fra regjeringen skal det delta en juridisk enhet bestående av representanter fra Justisdepartementet, indianerdirektoratet Funai og regjeringens lovavdeling (AGU). I tillegg skal den føderale rettsinstansen, FPPS (Federal Public Prosecution Service) som ivaretar urbefolkningens rettigheter i Brasil, også delta.

Kommisjonen skal i tillegg fastslå hvilke tiltak som er nødvendig for å garantere den juridiske statusen til det nye landdekretet.

Den føderale regjeringen forplikter seg til å gjøre alle tiltak som er nødvendige for å forberede landdekretet så fort som mulig.

Ulike rettsorganer
Indianerne frykter likevel at Aracruz Celulose ikke vil bøye seg for et regjeringsdekret, og at selskapet vil bringe hele spørsmålet inn for den ordinære domsstolen.

Siden indianerne startet kampen for å få tilbake sine opprinnelige landområder i februar i år, er indianernes rettigheter blitt behandlet parallelt i forskjellige rettsorganer i Brasil.

Indianerne har fått full støtte helt til topps i rettsapparatet som skal garantere urbefolkningens rettigheter og i det politiske systemet, men ikke i det ordinære rettsapparatet. Aracruz Celulose har derfor hele tiden ønsket at saken skal føres for de ordinære domsstolene.

Les også:
13.10.05 – Ingen ramponering under okkupasjon
07.10.05 Fortsatt okkupasjon av Aracruz-fabrikk
06.10.05 Aracruz-fabrikk okkupert

FAKTA
Aracruz Celulose SA er bygd opp av kongens svoger, Erling Lorentzen. Det er et brasilianskregistrert selskap som eies av Lorentzen Empreendimentos (28 %), Safra Bank (28%), Votorantim-gruppen (28% - kjøpt fra Mondi-gruppen i  2001), og den brasilianske utviklingsbanken - BNDES (12.5%). De resterende 3,5 prosentene er fordelt på en rekke aksjonærer.
Det norske oljefondet har ifølge porteføljen for 2004 investert 45 millioner kroner i selskapet og besitter 0,217 % av aksjene.
I dag er Aracruz verdens største produsent av bleket kortfibret cellulose. Årsproduksjonen er på hele 2,4 millioner tonn og dekker nesten 30 prosent av verdens etterspørsel. Selskapet har planer om å utvide produksjonen med ytterligere én million tonn.
FPPS (Federal Public Prosecution Service), er den sentrale føderale rettsinstansen som i Brasil sikrer samme lovgivning og samme straff over hele landet. Også urbefolkningens føderale rettigheter ivaretas derfor av FPPS.
«Forum mot grønn ørken» er en grasrotbevegelse som samler over 60 organisasjoner. Forumet har de siste årene engasjert seg sterkt i indianernes rettigheter.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!