Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fortsatt okkupasjon av Aracruz-fabrikk

Indianerene har overnattet i den okkuperte fabrikken til Aracruz. De befinner seg i fabrikkens administrative del og har ikke blokkert produksjonen av papirmasse. En gruppe norske studenter skal være med på aksjonen. Spesialstyrker fra politiet er blitt tilkalt, men har hittil ikke grepet inn.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Indianerene har overnattet i den okkuperte fabrikken til Aracruz. De befinner seg i fabrikkens administrative del og har ikke blokkert produksjonen av papirmasse. En gruppe norske studenter skal være med på aksjonen. Spesialstyrker fra politiet er blitt tilkalt, men har hittil ikke grepet inn.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Politiet ble i går tilkalt etter at rundt 300 indianerene okkuperte en av de største cellulosefabrikkene til Aracruz. Også en spesialstyrke for å rydde okkuperte bygninger skal befinne seg på området. Men politiet skal hittil bare ha kontrollert at situasjonen var rolig, uten å gripe inn.

Statsadvokaten for indianerspørsmål i Espirito Santo, André Pimentel, forsøkte i går å avblåse okkupasjonen ved å besøke indianerne i den okkuperte fabrikken. Med seg hadde han dokumenter som viser at indianerdirektoratet Funai allerede skal ha bedt Justisdepartementet om å sette i gang prosessen med å tilbakeføre et landområd på 11.009 hektar fra Aracruz Celoluse til indianerne.
Men denne forsikringen var ikke god nok til at indianerhøvdingene ville avblåse aksjonen. De ønsker nå å få se dekretet om tilbakeføring av landområdene fra en representant for Justisdepartementet. De besluttet derfor å fortsette okkupasjonen og å overnatte i fabrikken.

Etter det Norwatch kjenner til skal representanter fra både Justisdepartementet og fra indianerdirektoratet Funai være på vei til den okkuperte fabrikken. De forventes å ankomme i løpet av dagen. Funais leder Mérico Pereira Gomes skal ha satt som betingelse for å møte indianerne at de avslutter okkupasjonen av fabrikken.

Norske studenter
Ifølge en pressemelding fra Aracruz Celulose ble indianerne støttet av demonstranter fra de landløses bevegelse (MST) og andre grupper, inkludert utenlandske deltakere.

Blant de utenlandske deltakerne, som Aracruz refererer til, skal det finnes flere norske studenter på en utvekslingstur i Brasil. Det får Norwatch bekreftet av miljøorganisasjonen Fase-ES som holder til i Espirito Santo.

Tilsammen skal det være fem eller ti norske studenter som er med på aksjonen. Studentene er også blitt omtalt i lokalpressens dekning av saken, og skal ha kommet til området sammen med en større gruppe brasilianske studenter som støtter indianernes aksjon.

Det har foreløpig ikke lykkes Norwatch å få tak i noen av de norske studentene.

Falsk nyhet?
I en pressemelding fra Lorentzenfamilien heter det, ifølge NTB, at indianerne rev ned gjerdene rundt fabrikken, og tvang de ansatte ut av bygningen da fabrikken ble okkupert torsdag morgen.

– Vi er meget bekymret og følger utviklingen nøye, sier Haakon Lorentzen. Etter at Erling Lorentzen trakk seg som styreformann i fjor, er sønnen Haakon familiens representant i Aracruz’ styre.

Også Aracruz Celulose har lagt ut en pressemelding om okkupasjonen på sine nettsider, hvor de hevder at indianerne gikk truende frem. Dette blir sterkt imøtegått i nyhetsbrevet fra Forum mot grønn ørken som anklager Aracruz for desinformasjon.

– Aracruz Celulose sprer en falsk nyhet om at indianerne brøt med gjerdet og oppførte seg på en truende måte. Indianerne ødela ingenting og er i ferd med å gjennomføre en fredelig manifestasjon, skriver Forum mot grønn ørken i sitt nyhetsbrev.

Beklager
Aracruz beklager på sin side okkupasjonen og kaller den et angrep på privat eiendom. Aksjonen er et direkte angrep ikke bare mot Aracruz, men mot hele den produktive sektoren ved å oppfordre til manglende respekt for lovene og for institusjonene, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

Til sammen er nå 15.000 hektar av Aracruz områder okkupert. Indianerne har okkupert 11.000 hektar som de venter å få tilbakeført til seg selv.  De landløses bevegelse (MST) har nylig okkupert 2000 hektar i Espirito Santo. Dette kommer i tillegg til 3.000 hektar som MST tidligere har okkupert sør i Bahia-staten på området til Veracel som Aracruz eier sammen med det svenske konsernet Stora Enso.

Les også:
13.10.05 – Ingen ramponering under okkupasjon
10.10.05 Okkupasjon av Aracruz-fabrikk avblåst
06.10.05 Aracruz-fabrikk okkupert


FAKTA
Aracruz Celulose SA er bygd opp av kongens svoger, Erling Lorentzen. Det er et brasilianskregistrert selskap som eies av Lorentzen Empreendimentos (28 %), Safra Bank (28%), Votorantim-gruppen (28% - kjøpt fra Mondi-gruppen i  2001), og den brasilianske utviklingsbanken - BNDES (12.5%). De resterende 3,5 prosentene er fordelt på en rekke aksjonærer.
Det norske oljefondet har ifølge porteføljen for 2004 investert 45 millioner kroner i selskapet og besitter 0,217 % av aksjene.
I dag er Aracruz verdens største produsent av bleket kortfibret cellulose. Årsproduksjonen er på hele 2,4 millioner tonn og dekker nesten 30 prosent av verdens etterspørsel. Selskapet har planer om å utvide produksjonen med ytterligere én million tonn.
FPPS (Federal Public Prosecution Service), er den sentrale føderale rettsinstansen som i Brasil sikrer samme lovgivning og samme straff over hele landet. Også urbefolkningens føderale rettigheter ivaretas derfor av FPPS.
«Forum mot grønn ørken» er en grasrotbevegelse som samler over 60 organisasjoner. Forumet har de siste årene engasjert seg sterkt i indianernes rettigheter.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!