Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aracruz-fabrikk okkupert

Rundt 300 Guarani og Tupinikimindianere har i dag okkupert en av cellulosefabrikkene til kongens svoger i Brasil. Indianerne vil med aksjonen sette fortgang i prosessen for å få tilbake sine opprinnelige landområder fra Aracruz.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Rundt 300 Guarani og Tupinikimindianere har i dag okkupert en av cellulosefabrikkene til kongens svoger i Brasil. Indianerne vil med aksjonen sette fortgang i prosessen for å få tilbake sine opprinnelige landområder fra Aracruz.


Av Pia A. Gaarder
Norwatch

Indianerstammene Tupinikim og Guarani har ytterligere radikalisert kampen for å få tilbake sine opprinnelige landområder fra cellulosegiganten Aracruz. For litt over en time siden gikk 300 indianerne direkte inn i en av de største cellulosefabrikkene til Aracruz som er deleid av kongens svoger, Erling Lorentzen. Norwatch har bare fått bekreftet at indianerne har okkupert fabrikken, og at situasjonen foreløpig er rolig. Det er ennå ikke klart i hvor stor grad indianerne har blokkert produksjonen av cellulosemasse.

Indianerne begrunner okkupasjonen med behovet for å rette oppmerksomhet mot kampen for landområdene som indianerne startet i mai. I en erklæring fra indianerne som er sendt ut av nyhetsbrevet til Forum mot grønn ørken, krever de at Justisministeren umiddelbart tar de nødvendige skrittene for å gi dem landområdene tilbake. De krever også at det blir fastsatt en tidsplan for tilbaketrekningen av Aracuz fra landområdene og at det etableres en endelig tidspunkt for når jorda definitivt blir tilbakeført til indianerne.

– Dette multinasjonale selskapet har invadert vårt land i over 35 år. Cellolusefabrikkene er blitt bydg over Tupinikim-landsbyen Macacos. Vi anser Aracruz Celoluse som ansvarlige for de problemene vi har hatt de siste årene. Selskapet er ansvarlig for ødeleggelsen av våre elver, vår skog og vår kultur og tradisjonelle levesett, skriver indianerne i dagens erklæring.

Støtte
Indianernes kamp for jorda har pågått for fullt siden februar i år, og ble sterkt radikalisert 17. mai da indianerne gikk inn i eukalyptusskogen og startet å hogge ut en korridor for å markere grensen mellom indianernes opprinnelige landområder og Aracruz’ plantasjer. I mellomtiden har indianerne fått støtte helt til topps i det politiske systemet i Brasil, men ingenting konkret har skjedd.

Den føderale rettsinstansen, FPPS (Federal Public Prosecution Service) som ivaretar urbefolkningens rettigheter i Brasil, behandlet spørsmålet allerede i april. Konklusjonen ble at det er behov for et nytt dekret hvor indianerne får tilbake området på 11.009 hektar som nå eies formelt av Aracruz. FPPS sendte deretter en henvendelse til Regjeringen om å revidere dekretet fra 1998 hvor grenselinjene til indianernes territorium ble trukket.

Justisdepartementets tok stilling til saken under en åpen høring i Kommisjonen for menneskerettigheter og minoriteter i den brasilianske nasjonalforsamlingen 10. august. Da erklærte Justisdepartementets representant, Roberto Lustosa, at indianernes landkrav er berettiget, og at rettighetene til Tupinikim og Guarani må bli respektert fullt ut. Men justisdepartementet har ennå omgjort den verbale støtten til indianerne til et dekret.

Aracruz har ikke kommet med nye pressemeldinger om konfrontasjonen med indianerne på flere månder. Heller ikke okkupasjonen som de landløses bevegelse gjennomførte i slutten av september, er blitt omtalt. 130 landløse familier okkuperte da jordområdene til en gård som Aracruz har kjøpt opp og innlemmet i sine eukalyptusplantasjer. De protesterer mot at den beste jordbruksjorden blir brukt til eukalyptus istedenfor å bli gitt til Brasils fattige som venter på et stykke jord.

Selskapet skriver derimot at det nylig er blitt inkludert på New York børsens indeks over bærekraftige selskaper, det vil si Dow Jones Sustainability Index (DJSI World) for 2006.

Les også:
13.10.05 – Ingen ramponering under okkupasjon
10.10.05 Okkupasjon av Aracruz-fabrikk avblåst
07.10.05 Fortsatt okkupasjon av Aracruz-fabrikk


FAKTA
Aracruz Celulose SA er bygd opp av kongens svoger, Erling Lorentzen. Det er et brasilianskregistrert selskap som eies av Lorentzen Empreendimentos (28 %), Safra Bank (28%), Votorantim-gruppen (28% - kjøpt fra Mondi-gruppen i  2001), og den brasilianske utviklingsbanken - BNDES (12.5%). De resterende 3,5 prosentene er fordelt på en rekke aksjonærer.
Det norske oljefondet har ifølge porteføljen for 2004 investert 45 millioner kroner i selskapet og besitter 0,217 % av aksjene.
I dag er Aracruz verdens største produsent av bleket kortfibret cellulose. Årsproduksjonen er på hele 2,4 millioner tonn og dekker nesten 30 prosent av verdens etterspørsel. Selskapet har planer om å utvide produksjonen med ytterligere én million tonn.
FPPS (Federal Public Prosecution Service), er den sentrale føderale rettsinstansen som i Brasil sikrer samme lovgivning og samme straff over hele landet. Også urbefolkningens føderale rettigheter ivaretas derfor av FPPS.
«Forum mot grønn ørken» er en grasrotbevegelse som samler over 60 organisasjoner. Forumet har de siste årene engasjert seg sterkt i indianernes rettigheter.


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!